Život na Kube: Súkromné obchody majú väčší sortiment, ceny sú pre domácich príliš vysoké

2024-03-26 12:00:00 |   |    | 

V roku 2021 kubánska vláda umožnila vznik súkromných malých a stredných firiem. Odvtedy vzniklo aj množstvo súkromných obchodov, ktoré sa otvárajú v garážach či iných provizórnych priestoroch. Ich sortiment je často širší ako v obchodoch prevádzkovaných štátom, ceny tovaru sú však pre mnoho Kubáncov príliš vysoké, napísala agentúra AP.



 

Kubánska vláda umožnila vznik malých súkromných firiem pred dvoma rokmi v snahe oživiť kubánsku ekonomiku. Odvtedy úrady vydali na 9000 povolení na založenie firmy. Sú medzi nimi stavebné firmy, krajčírske prevádzky či rybárstvo. Veľká časť povolenia sa však týka obchodov s potravinami a ďalším bežným tovarom.

Malé obchody vznikajú často v garážach či iných provizórnych priestoroch. Napriek stiesneným podmienkam majú často tovar, ktorý inak chýba v podnikoch pod štátnou kontrolou. Ceny sú pre väčšinu Kubáncov príliš vysoké na to, aby si v nich obstarávali každodenné nákupy. "Je to luxus," povedala agentúre AP štátna zamestnankyňa Ania Espinosová. Väčšinou tak v súkromných obchodoch nakupujú Kubánci, ktorí si privyrábajú mimo oficiálnych zamestnaní, alebo tí, ktorí majú príjmy od príbuzných a blízkych, ktorí pracujú v zahraničí.

Učiteľ či doktor si na Kube zarobí v priemere 7000 kubánskych pesos, čo je na čiernom trhu zhruba 28 dolárov. V súkromnom obchode, ktorý navštívil reportér agentúry AP, stálo kilo sušeného mlieka z Českej republiky 2000 kubánskych pesos, balenie majonézy zo Španielska zhruba 1000 kubánskych pesos. V ponuke má obchod však aj Nutelu či šumivé víno zo Španielska.

Na Kube mal stáť dlhé desaťročia monopol na maloobchodnú distribúciu. V súčasnosti Kubánci dostávajú prídelové lístky na základné potraviny, ako sú ryža, cukor či vajcia. Súčasne v krajine fungujú aj štátne obchody, ktorých ponuka je však obmedzená.

Kubánska ekonomika zažíva vážne problémy najneskôr od roku 2020, kedy pandémia covidu-19 zastavila cestovný ruch zo zahraničia, ktorý bol pre kubánsku ekonomiku významným zdrojom príjmov. Kuba sa tiež stretáva s nedostatkom pohonných hmôt, čo vedie k výpadkom dodávok elektrickej energie. Kubánska vláda prisudzuje problémy americkému embargu, podľa ekonómov však za problémy môže aj systém štátneho a plánovaného hospodárstva.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa