Indické močiare kedysi obýval gigantický had: Vážil asi tonu!

2024-04-26 12:00:00 |   |    | 

Močiarmi v oblasti dnešnej Indie sa pred 47 miliónmi rokov ťažkopádne plazilo obrie monštrum. Dokladajú to skamenené stavce až 15 metrov dlhého hada, ktorý by svojou dĺžkou prekonal aj najznámejšieho pradávneho predátora Tyrannosaura rexa. Obrovský plaz pomenovaný Vasuki indicus pripomínal dnešné pytóny. A rovnako ako tieto dnešné hady nebol jedovatý, ale svoje obete dusil svojim mocným zovretím.



 

Stavce plaza objavili vedci v hnedouhoľnej bani v západoindickom štáte Gundžarát. Podarilo sa im odkryť 27 stavcov, z ktorých niekoľko zostalo v rovnakej pozícii, v ktorej Vasuki zomrel. Vzhľadom na neúplnú fosíliu odborníci odhadli, že pradávny plaz dosahoval dĺžku 11 až 15 metrov a vážil zhruba jednu tonu.

"Vzhľadom k svojej veľkosti bol Vasuki pomaly pohybujúci sa predátor, ktorý svoje koristi prepadal zo zálohy a podrobil si ich škrtením, rovnako ako dnešné anakondy a pytóny. Žil v bahnitých močiaroch neďaleko pobrežia v dobách, kedy boli globálne teploty vyššie ako dnes," uviedol paleontológ Debadžit Datta z Indického technologického ústavu v Rurkí (IITR) a vedúci štúdie zverejnenej v odbornom časopise Scientific Reports.

Vasuki, pomenovaný podľa hadieho kráľa Vásukiho spájaného s hinduistickým bohom Šivou, svojou veľkosťou konkuruje inému obriemu prehistorickému hadovi zvanému Titanoboa (na ilustračnej foto), o ktorého skamenených pozostatkoch objavených v uhoľnej bani v severnej Kolumbii vedci informovali v roku 2009. Dĺžka tohto plaza, ktorý žil pred 58 až 60 miliónmi rokov, sa odhaduje na 13 metrov.

Najdlhším súčasným plazom je pytón mriežkovaný, ktorý môže dosiahnuť dĺžku šesť až deväť metrov.

"Odhadovaná dĺžka tela Vasukiho je porovnateľná s tou hada Titanoboa, hoci stavce druhého spomínaného boli o niečo väčšie ako Vasukiho. Nemôžeme preto v tejto chvíli povedať, či bol Vasuki mohutnejší alebo štíhlejší ako Titanoboa," uviedol paleontológ a spoluautor štúdie Sun.

Vedci si nie sú istí, čím sa Vasuki živil, vzhľadom na jeho veľkosť mohla ale jeho korisť zahŕňať krokodíly. V rovnakej oblasti sa našli ich fosílie a skameneliny korytnačiek, rýb či dvoch predkov dnešných veľrýb – Kutchicetus a Andrewsiphius.

Vasuki patril do hadej čeľade Madtsoiidae, ktorej zástupcovia sa prvýkrát objavili pred zhruba 90 miliónmi rokov a vyhynuli iba pred asi 12 000 rokmi. Tieto plazy sa z Indie rozšírili do južnej Eurázie a severnej Afriky, keď sa pred 50 miliónmi rokov indický subkontinent spojil s Euráziou, uviedol Badžpai.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK / Reuters

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa