Architektonická perla je späť: V Ostrave obnovili slávnu Grossmannovu vilu

2024-03-28 12:00:00 |   |    | 

Slávna Grossmannova vila po rozsiahlej rekonštrukcii privíta prvých návštevníkov. Storočnú stavbu napadla drevomorka a v predchádzajúcich desaťročiach sa uskutočnili zásahy nielen v interiéri, ale dokonca bolo odstránené aj dominantné schodisko budovy. Vilu navrhol František Grossmann ako svoje rodinné a firemné sídlo a v prostredí vtedajšej Moravskej Ostravy mala mnoho zaujímavostí, počnúc architektonickým riešením, výnimočným zariadením a veľkorysou záhradou.



 

Uplynulé desaťročia priniesli do vily aj neodborné zásahy, budova slúžila na bývanie, neskôr aj ako školské zariadenie a roky aj chátrala, čo sa samozrejme prejavilo na stave domu a záchrana prišla takmer v hodine dvanástej. Počas rekonštrukcie sa zistilo, že budova je výrazne postihnutá aj drevokaznou hubou.

"O to viac si vážim profesionalitu všetkých, ktorí sa podieľali na záchrane domu a krok za krokom obnovovali krásu jednotlivých unikátnych prvkov, ktoré sa zachovali, a zapájali sa do procesov obnovy a výroby replík prvkov, ktoré sa už nedali zachrániť. Ostrava okrem často navštevovaných priemyselných pamiatok či obľúbenej zoologickej záhrady ponúkne nový turistický cieľ, ktorý určite ocenia nielen priaznivci histórie a architektúry," povedal primátor mesta Jan Dohnal.

Rodinná vila s reprezentatívnym stavebným úradom bola postavená v rokoch 1922-1924 a upútala pozornosť svojím honosným dizajnom a neobvyklým stavebným riešením. Dom obklopovala záhrada s exotickými stromami, sochárskou výzdobou, altánkom, bazénom a fontánou. František Grossmann a jeho rodina si "rozprávkový palác", ako vilu nazvala dobová tlač, užívali len desať rokov. V dôsledku hospodárskej krízy a finančných problémov sa staviteľ v roku 1933 rozhodol pre dobrovoľný odchod do dôchodku.

Vilu potom v roku 1937 získala v dražbe Moravská hypotečná a poľnohospodárska banka v Brne. V marci 1939 dom odkúpili Alžběta a Josef Rybovci. Po skončení druhej svetovej vojny a Rybovom odchode z vedenia spoločnosti Eternitas rodina v roku 1958 predala polovicu domu rodine Pištovcov. V rokoch 1964-65 vilu kúpil mestský národný výbor za účelom zriadenia materskej školy a neskôr denného stacionára, ktorý v roku 2005 opustil chátrajúci dom.

"Návrh bol podriadený zámeru obnovy kultúrnej pamiatky s minimálnymi zásahmi do dispozície, tvaru a konštrukčného systému objektu. Návštevníci budú môcť už čoskoro obdivovať architektonické prvky, zreštaurované vitráže, dekoratívne maľby, štukovú výzdobu stropov so zlátením, drevené obklady a vstavaný nábytok a výrazne farebné tapety," dodal Břetislav Riger, námestník primátora pre investície. Vila, ktorá zatiaľ nie je zariadená dobovým nábytkom, bude pre verejnosť prvýkrát sprístupnená 4. apríla 2024.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa