Ženy v Afganistane majú extrémne ťažký život: Malika nevidí, no predsa dáva nádej iným

2024-03-31 12:00:00 |   |    | 

Keď sa pred dvoma rokmi v Afganistane k moci opäť dostalo radikálne islamistické hnutie Taliban, Malikine sny o štúdiu na univerzite sa rozplynuli. Podobne ako nádeje miliónov ďalších afganských dievčat na vzdelanie. Dvadsaťjedenročná Malika je navyše od narodenia nevidiaca a v mnohom je odkázaná na pomoc rodiny, napriek tomu sa nevzdáva a teraz z domova pomáha prostredníctvom internetu viac ako 120 ženám, z ktorých mnohé tiež prišli o zrak, napísal denník The National, vychádzajúci v Spojených arabských emirátoch.



 

"Povedali nám, že musíme opustiť školu, že nás môžu zabiť, alebo nás odovzdať (Talibanu).. 2000. Mala som veľký strach," povedala Malika, ktorá sa pred piatimi rokmi presťahovala do Kábulu, aby navštevovala školu pre nevidiacich. "Robila som si veľké nádeje, že napriek handicapu vyštudujem univerzitu a začnem podnikať tu, alebo v cudzine, aby som mohla podporovať svoju rodinu v Bamjáne," opísala Malika. Keď Taliban pre ženy a dievčatá školy zatvoril, bola zúfalá.

Taliban uzavrel väčšinu dievčenských stredných škôl, zakázal ženám študovať na univerzitách a zabránil pracovať mnohým afganským humanitárnym pracovníčkam. Ženy nesmú ani na mnoho verejných miest, vrátane telocviční či parkov, zatvorili sa tiež salóny krásy. Taliban tvrdí, že rešpektuje práva žien v súlade s výkladom islamského práva a afganskými zvykmi.

"Mnohé z týchto žien prišli v bojoch (s Talibanom) o manželov, otcov, bratov. Zostali tak jediným živiteľom rodiny a potom im zakázali chodiť do práce a opúšťať dom," uviedla dvadsaťjedenročná Samira, ktorá pracuje v startupovej firme v Kábule a pomáha ženám v celej krajine napriek zákazom režimu v mnohých oblastiach.

Malika je jednou z tritisíc žien, ktoré si dokážu vďaka tejto firme zarobiť na živobytie. Predávajú cez ňu miestne remeselné výrobky do USA či Európy. Firma tiež ženám radí, ako pracovať z domova. "Snažíme sa vytvárať príležitosti pre ženy, ktoré nesmú chodiť na univerzitu ani opúšťať domov," povedala Samira.

Aj Malika začala pred rokom predávať svoje výrobky vďaka tomuto projektu, vďaka talentu na šitie a vďaka tomu, čo sa naučila v škole pre nevidiacich v Kábule. "Zarábam asi 50 dolárov mesačne, čo mi stačí. Na ženu, ktorá nevidí a nemôže chodiť do práce, je to dosť. Ale stále si uchovávam svoje sny," uviedla. "Navyše môžem pomáhať aj ostatným nevidiacim ženám," dodala.

Vedie totiž cez internet kurzy manažmentu či psychológie a dáva ženám nádej. "Učím ich, ako vytrvať a byť silná, ako začať podnikať," opísala dievča, ktoré pomohlo desiatkam žien v predaji výrobkov online. Obavy o bezpečnosť, keď chodí von zháňať materiál, nemá. "Ženy pod vládou Talibanu nikdy nie sú v bezpečí," uviedla.

Afganským dievčatám pomáhajú zahraničné mimovládne organizácie, v jednej z nich v Kábule pracuje aj Ruchán. Podľa neho mnohé rodiny živia ženy, pretože muži padli vo vojne. Tú odštartovala v roku 2001 medzinárodná operácia vedená Spojenými štátmi, ktorá reagovala na teroristické útoky z 11. septembra 2001 a ktorá zvrhla vtedajšiu vládu Talibanu. Ten sa opäť chopil moci v auguste 2021, keď z krajiny odišli poslední vojaci USA a spojeneckých krajín.

Po nástupe Talibanu sa mnoho rodín v Afganistane prepadlo do chudoby aj preto, že ženy, od ktorých príjem rodín závisel, prišli o možnosť pracovať. "15. august (2021) bol pre Afganistan čiernym dňom," povedal Ruchán, ktorého žiadajú desiatky ľudí aj o pomoc s odchodom z krajiny. Dostáva ale tiež vyhrážky od priaznivcov Talibanu. "Niekedy strácam nádej, ale môj život nie je dôležitý, pretože práve teraz potrebuje celá generácia afganských dievčat pomôcť," povedal.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa