Dva roky bez škôl: Afganské dievčatá volajú čoraz hlasnejšie po svojom práve na vzdelanie

2023-08-15 07:45:00 |   |    | 

Dva roky po tom, čo úrady de facto prevzali moc v Afganistane a zakázali dievčatám prístup k stredoškolskému vzdelávaniu, fond Vzdelávanie nepočká (Education Cannot Wait – ECW) – globálny fond OSN pre vzdelávanie v núdzových situáciách a dlhotrvajúcich krízach – zahajuje kampaň #AfghanGirlsVoices.



 

Jednomesačná kampaň, ktorú s ECW Global Champion vytvorila Somaya Faruqi, bývalá kapitánka Robotického tímu afganských dievčat, obsahuje svedectvá afganských dievčat, ktorých životy tento zákaz náhle zmenil, sprostredkované pôsobivými ilustráciami anonymnej afganskej umelkyne.

Odvaha dievčat v Afganistane mi dáva silu využiť svoj hlas na zosilnenie ich hlasu pred svetom. Konať je teraz naliehavejšie než kedykoľvek predtým a dúfam, že budúci rok budeme oslavovať ich slobodu a nie značku ich útlaku," povedala Faruqi.  

Podľa nedávnej správy expertov OSN je situácia žien a dievčat v Afganistane „najhoršia na celom svete" a systematické obmedzovanie ich ľudských práv a vážna diskriminácia, s ktorými sa stretávajú v rámci režimu de facto talibanských úradov, by mohli predstavovať „rodový apartheid" a „rodové prenasledovanie".

Medzinárodné spoločenstvo si musí vypočuť túto výzvu afganských dievčat a zmobilizovať sa s novým odhodlaním odsúdiť porušovanie ich práv. V súdnom konaní by sa mali použiť platné medzinárodné právne rámce. Medzinárodné spoločenstvo by tiež malo okamžite rozšíriť podporu online a rozhlasových kurzov, ako aj zvýšiť finančné zdroje pre ECW a jej partnerov, aby sa zvýšili možnosti vzdelávania pre afganské dievčatá v krajine aj mimo nej," uviedol osobitný vyslanec OSN pre globálne vzdelávanie a predseda riadiacej skupiny ECW na vysokej úrovni Rt. Hon. Gordon Brown.

ECW je pevne odhodlaná pozdvihnúť a posilniť hlasy afganských dievčat. Budeme sa aj naďalej pevne zasadzovať za úplné obnovenie ich práva na vzdelanie a spolupracovať s našimi partnermi na poskytovaní kľúčových vzdelávacích príležitostí pre afganské deti prostredníctvom programov komunitného vzdelávania, ktoré podporujeme", uviedla výkonná riaditeľka ECW Yasmine Sherif.  

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: PR Newswire

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa