Bíňa - studnica pokladov na juhu Slovenska

Bíňa
2021-04-07 11:55:00

Nitriansky kraj je bohatý na zaujímavé ranostredoveké pamiatky. Ojedinelý súbor románskych pamiatok sa nachádza napríklad v Bíni, v okrese Nové Zámky. Jeho vznik sa dáva do súvisu s bojom o nástupníctvo na uhorský kniežací stolec v roku 997 medzi nitrianskym kniežaťom Štefanom, budúcim Štefanom I. a šomoďským kniežaťom Kopáňom. viac »

Trnava kráľom učarovala: Jeden sa tam zasnúbil, iný prepisoval dejiny a ďalší tam skonal

Trnava kráľom učarovala: Navštívili
2021-04-05 12:00:00

Trnava v minulosti patrila k mestám, ktoré získali priazeň viacerých kráľov. V histórii sú zapísané návštevy a stretnutia významných panovníkov, ako napríklad Bela IV., Ľudovíta I. Veľkého, Žigmunda Luxemburského alebo cisára Jozefa II. Významné sídlo ležiace na križovatke obchodných ciest sa vďaka priazni panovníkov stalo miestom, kde sa menil chod dejín. viac »

Trnava má na námestiach skvosty: Stĺpy so sochami vznikli kvôli moru

Trnava
2021-04-03 12:00:00

Výstavba pamätných stĺpov na námestiach miest má v celej Európe stáročnú tradíciu. Trnava patrí svojimi pamiatkami tohto druhu k významným mestám na Slovensku. Na území mesta nájdete nielen stĺp, ktorý je vďakou za prekonanie morovej epidémie, ale aj stĺp chrániaci mesto pred morom. viac »

Slovensko má novú národnú kultúrnu pamiatku, patrí medzi ikonické stavby Myjavy

Myjavský viadukt
2021-03-27 12:00:00

Pamiatkový úrad SR vyhlásil Myjavský viadukt - železničný most Myjava za národnú kultúrnu pamiatku. Informoval o tom hovorca mesta Myjava Marek Hrin. viac »

Vzácny objav v Trnave: Pri synagóge našli archeológovia unikátnu gotickú pivnicu

Pri synagóge v Trnave
2021-03-23 08:00:00

Po zime sa archeológovia v Trnave vrátili na pozemok na Halenárskej ulici pri synagóge, kde má vzniknúť nový mestský oddychový priestor. Hneď v úvode archeologického výskumu našli v uličnej čiare pozostatky zhruba 16 metrov dlhej pivnice gotického domu palácového typu. Podľa vedúceho archeológa Andreja Žitňana ide o významný nález z obdobia okolo roku 1400, jeho analógiu možno nájsť v západnom krídle trnavskej historickej radnice. viac »

V srdci Slovenska otvoria nové múzeum: Ukáže, ako sa žilo za socializmu

Múzeum v Galérii Jabloň
2021-03-22 12:00:00

Život za socializmu priblíži expozícia v novom múzeu pod názvom Vtedy, ktoré dokončujú v Galérii Jabloň v Prievidzi. Múzeum ponúkne zbierku starých telefónov, repliku bytu či obchodu spred niekoľkých desaťročí. Jeho prvú časť si budú môcť návštevníci pozrieť ešte v tomto roku. viac »

Na zámku v Bojniciach bola kedysi hradná mučiareň, svedčia o tom aj nápisy na stenách

Bojnický zámok
2021-03-15 12:00:00

Niekdajší hrad v Bojniciach v sebe ukrýval i hradnú mučiareň. Po poslednej prestavbe objektu na prelome 19. a 20. storočia zanikla, no o jej existencii svedčí niekoľko záznamov. viac »

Tribečské múzeum oslavuje 60-ku: Vzniklo vďaka nálezu mastodonta

Tribečské múzeum
2021-03-10 08:00:00

Tribečské múzeum v Topoľčanoch si pripomína 60. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti pripravilo výstavu Čriepky času, ktorá dokumentuje činnosť múzea a prezentuje výber zbierkových predmetov získaných do prírodovedných i spoločenskovedných zbierok, informoval Ľubomír Opáth z Tribečského múzea. viac »

Pajta na Grúni: Originálna drevenica v Malatinej je lákadlom pre Slovákov i cudzincov

Pajta na Grúni
2021-03-02 08:00:00

Obnovenú pajtu na Grúni, symbol oravskej obce Malatiná, si prichádzajú obzrieť slovenskí i zahraniční turisti. Drevená stavba sa nachádza na poľnej ceste asi hodinu chôdze medzi Malatinou a Veľkým Borovým v lokalite Grúň. Televízni diváci ju poznajú ako rodný dom hlavného hrdinu vo filme Sokoliar Tomáš. viac »

Nádhera nad Detvou: Čaro ľadopádov v Mačinovej ocenia nielen zbehlí turisti

Prírodná lokalita nad Detvou,
2021-02-27 20:00:00

Prírodná lokalita nad Detvou, ktorú miestni turisti nazývajú Mačinová, je pre mnohých ľudí neznáma, čaro jej ľadopádov však počas zimy ocenia nielen zbehlí turisti. Vodopád, ktorý je skrytý v divokej hore Poľany, ponúka v zime pohľady na čarovne zamrznutú vodu, ktorá sa pýši na vysokých skalách. Z tohto miesta vznikajú počas zimy najoriginálnejšie fotografie. viac »

Ďalšie lákadlo čarovných Bojníc: V Bencovje grunte spoznáte život v meste pred 150 rokmi

Bojnický Bencovje grunt je
2021-02-17 08:00:00

Bencovje grunt v Bojniciach je TOP inováciou v cestovnom ruchu v Trenčianskom kraji za minulý rok. V každoročnej súťaži Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región sa na tom zhodla odborná porota. Múzeum tradičných remesiel otvorili len vlani v auguste, jeho návštevnosť ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. viac »

Miesto, kde sa slzy tisnú do očí: Krypta v Osadnom ukrýva pozostatky nezmyselne zabitých chlapcov

Krypta s ostatkami padlých
2021-02-11 10:00:00

Krypta s ostatkami padlých vojakov z prvej svetovej vojny v obci Osadné v okrese Snina zaznamenáva čoraz väčší záujem verejnosti. Rekordný počet domácich návštevníkov počas uplynulého roka pripisuje jej duchovný správca Peter Soroka jednak protipandemickým opatreniam a tiež zapojeniu sa do marketingového projektu krajskej organizácie cestovného ruchu. viac »

Svetové hviezdy na dotyk: V týchto slovenských hoteloch nocovali tie najslávnejšie celebrity

Aj na Slovensku môžete
2021-02-08 08:01:00

Stretnúť svojho obľúbeného speváka, herca či športovca je obrovským snom mnohých ľudí, splní sa však len málokomu. Aj v našich podmienkach sa ale dá dostať do kontaktu so svetovými hviezdami – napríklad pobytom v rovnakom v hoteli. My sme zisťovali, kam sa vybrať v prípade, že túžite spať v podobnej posteli ako váš hrdina. viac »

Termálny prameň v Lukavici: Teplučká voda miestnym slúži na rekreáciu

Termálny prameň v Lukavici
2021-02-06 12:00:00

Termálny prameň v Lukavici, kedysi samostatnej obci a dnes mestskej časti mesta Žarnovica, objavili vďaka prieskumnému vrtu na začiatku 80. rokov minulého storočia. Vrt však nikto správne nezabezpečil a termálnu vodu tak miestni obyvatelia dlhodobo využívajú na rekreáciu. Ako pre TASR uviedol primátor Žarnovice Kamil Danko, s rozvojom tejto lokality počítať nemožno, celé územie patrí do vysokého stupňa ochrany európskeho významu. viac »

Lodný mlyn v Kolárove - nádherný držiteľ rekordov

Vodný mlyn, Kolárovo
2021-02-01 12:00:00

Lodný mlyn v Kolárove v okrese Komárno je posledným exemplárom plávajúceho mlyna a jediným lodným mlynom na Slovensku. Je funkčnou replikou bývalého vodného mlyna v Radvani nad Dunajom, ktorý existoval od roku 1920 do roku 1945, keď za záhadných okolností vyhorel. viac »


Utorok, 21. máj. 2024. Meniny má Zina.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa