VIDEO Novinka v Londýne má svoje „muchy“. Ohrozujú ju opilci aj ženské opätky

2014-11-24 17:30:38 |   |    | 

V starom dobrom Londýne už veľa z nás bolo. Prešli sme sa po hlavných uliciach, navštívili sme obľúbené múzeá a pozreli sme si kráľovský palác. Istotne sme nevymeškali ani pohľad z vtáčej perspektívy a prešli sme sa známym mostom cez Temžu. Čo nové nám môže Londýn ponúknuť? Okrem toho, že je táto metropola priam centrom zmeny a noviniek, aj pôvodné atrakcie získavajú novú tvár. Tento krát ide o známy Tower Bridge. Máte žalúdok pozrieť sa dolu, kde je len rieka?



 

Nový pohľad na Londýn

 

Ak mávate závrate a bojíte sa výšok, zrejme pre vás nasledujúca správe nebude veľmi zaujímavá. No ak sa nebojíte a radi idete aj tam, kde „nemáte“ pevnú pôdu pod nohami, potom čítajte ďalej. V nami obľúbenom Londýne sa opäť posnažili ak nie prilákať nových, tak aspoň potešiť aktuálnych turistov. Dali im totiž možnosť obzrieť si hlavné mesto opäť z iného uhla.

Len nedávno otvorili novú vyhliadkovú pasáž na preslávenom Tower Bridge. Tento most sa dá považovať za jeden zo symbolov mesta a okrem novej vrstvy farby sa na ňom od otvorenia výstavných priestorov v rámci mosta, v roku 1982, takmer nič nezmenilo. Až doteraz.

Obyčajný prechod ponad zdvíhací most už nebol dostačujúci a tak nová doba dala starému mostu nový vzhľad. Na pasáži by nebolo nič výnimočné, keby nebola priesvitná a celá zo skla. Samozrejme špeciálneho a spevneného, ale stále skla. Turisti sa tak môžu nie len prechádzať, ale si aj vychutnávať výšku 42 m, v ktorej sa nachádzajú. Medzi nimi a cestou, prípadne riekou, ak majú šťastie a most sa počas ich návštevy zdvihne, je len zopár centimetrov skla a potom len prázdnota.

 

Konštrukčné vymoženosti novej doby

 

Čo presne sa nachádza po vašimi nohami, keď sa prechádzate ponad rieku netreba veľmi vysvetľovať, ide predsa o sklo, len je „mierne“ posilnené. 11 metrov dlhá a 1,8 m široká promenáda pozostáva zo 6 sklenených panelov. Každý z nich ale váži až 530 kg. Vďaka tomu je sklo dosť pevné a odolné, aby udržalo turistov, ktorí sa nevedia vynadívať pod svoje nohy.

 

Sklo aj opätky len škodia

 

Ani nie dva týždne po otvorení tejto zaujímavej vyhliadky sa už prihodilo nešťastie. Nie netvrdíme, že sa niekto prepadol, ale počas večernej návštevy sa jednému podguráženému návštevníkovi podarilo pustiť sklenenú fľašu na promenádu. Výsledkom bolo, že sa sklo prasklo a v nasledujúcich dňoch aj naďalej praskalo, aj pod náporom vysokých opätkov. Našťastie sa nejednalo o nič závažné, keďže podľa výrobcu pozostáva sklo z piatich vrstiev, pričom horná, ktorá bola aj poškodená, sa dá ľahko vymeniť. Navrhnutá bola takto, aby sa v prípade poškrabania, alebo jednoducho po dlhom používaní a „prešľapaní“ mohla vymeniť. Turisti tak o svoju atrakciu neprídu.

 

Pri vašej návšteve

 

Ak sa teda chystáte na návštevu Londýna, alebo ste doteraz váhali prečo ho navštíviť, sklenená vyhliadka je skvelý dôvod prečo prísť. Samozrejme okrem iných pamiatok, atrakcií a podujatí, ktoré Londýn dennodenne ponúka. Pohodlne sa sem dostanete leteckými spojmiBratislavy, Popradu aj Košíc. Aj sám most leží na veľmi ľahko dosiahnuteľnom mieste, takže ak budete mať vo vrecku 9 libier navyše, vyskúšajte sa prejsť netradičnou vyhliadkou, vďaka ktorej uvidíte Londýn úplne inak.

Zdroj/autor: towerbridge.org.uk, dailymail.co.uk, independent.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa