Folklór a skutočné slovenské tradície: Navštívte slovenské festivaly ľudového umenia

2015-06-24 12:00:00 |   |    | 

Pomaly, ale isto sa blíži čas letných prázdnin, dovoleniek a festivalov. Na Slovensku patria medzi obľúbené nielen tie s populárnou hudbou, ale i ľudovou.



 

Terchová

 

Jedným z najznámejších medzinárodných folklórnych festivalov, ktorý sa u nás pravidelne koná sú Jánošíkové dni v Terchovej. Tento rok oslávia už svoje 53. narodeniny. Jeho počiatky siahajú do roku 1959, keď sa vo Vrátnej doline uskutočnili Krajské slávnosti piesní a tancov. Ich názov bol neskôr pozmenený na súčasný. Neskôr sa trvalou súčasťou kultúrneho programu stal i konský vozový sprievod, ten čaká na zápis do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva. Terchovčanom sa už ale obdobný zápis podaril, v závere roka 2013 sa do neho zapísala Terchovská muzika. Snáď sa obyvateľom tejto rázovitej obce, podarí podobný „husársky kúsok“ aj teraz. Súčasťou tohto ročníka bude bohatý kultúrny a umelecký program a nebude chýbať ani „čerešnička na torte“ vystúpenie Terchovského symfonického orchestra, ktorý vystupuje len raz ročne, a teda len na festivale. Ak sa chcete tohto podujatia zúčastniť, zaznačte si do kalendára termín 30. júl až 2. august 2015.

 

Východná

 

Celkovo najstarším „ľudovým“ festivalom je ten vo Východnej. Tento rok sa uskutoční jeho 61. ročník a pre návštevníkov má prichystaných viacero podujatí. Jedným z nich je predstavenie muzikálu Tisícročná včela ale aj Etnodom. Práve v ňom sa bude realizovať projekcia krátkych dokumentárnych filmov s etnologickou tematikou, prednáškami a moderovanými diskusiami. Počas festivalu sa môžete stretnúť aj s autorom knižnej predlohy Tisícročnej včely, Petrom Jarošom. Celoslovenský festival s medzinárodnou účasťou sa uskutoční 2. až 5. júla 2015.

 

Detva

 

Tretím najstarším podujatím tohto rázu na Slovensku sú Folklórne slávnosti pod Poľanou. Tento rok jubilujú a oslavujú svoje 50. výročie a k sviatku mu prídu zablahoželať „celebrity slovenského folklórneho neba“ ako napríklad prof. Štefan Nosáľ, rodák z Podpoľania, spolu s umeleckým telesom, Lúčnica. K oslave okrúhleho výročia sa môžete pripojiť v termíne od 10. do 12. júla 2015.

 

Menšie festivaly

 

Medzi menšie, regionálne prehliadky ľudovej hudby patrí na západnom Slovensku patrí i Medzinárodný folklórny festival Myjava. Širšie okolie tohto mesta je známe „svojským humorom a ľudovými tradíciami.“ V amfiteátri Trnovce, meste Myjava nájdete okrem skvelých tanečných vystúpení aj ochutnávku regionálnych špecialít.

Ak sa počas letných dní ocitne vo východnej časti našej krajiny, určite si nenechajte újsť Gemerský folklórny festival Rejdová. Je najväčším ľudovým podujatím na hornom Gemeri a návštevníkom ponúka okrem kvalitného folklóru i pestré sprievodné podujatia. Jedným z nich je aj jarmok, kde nájdete nielen krásne remeselné výrobky, ale aj „starosvetské“ gemerské špeciality, približujúce život minulých generácií. Našťastie recepty na tieto „netypické jedlá“ nezomierajú, ale prenášajú sa ďalej z predkov na potomkov. Podujatie sa koná od 21. do 22. augusta tohto roku.

V regióne Horného Zemplína sa koná podujatie Hornozemplínske folklórne slávnosti. Je to nesúťažná prehliadka našich i zahraničných skupín a súborov a koná sa priamo v centre mesta. Prvý programový deň je výlučne vyhradený domácim skupinám a druhý slovenským a zahraničným  telesám. Prehliadka ľudového umenia sa koná v termíne od 29. do 30. augusta tohto roku.

Tradície a zvyky našich rodičov a predkov nás sprevádzajú počas celého nášho života. A ak ich chceme i my „predať našim deťom“, máme na to vhodnú príležitosť práve prostredníctvom folklórnych festivalov. Vy a vaše deti tu zažijete neopakovateľnú atmosféru, ktorú nenájdete nikde inde.

Zdroje/autor: terchova.sk, janosikovedni.sk, festivalvychodna.sk, fspdetva.sk, vranovcan.sk, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa