Egypt dorazí na Slovensko. Výstava vám ukáže aj vzácne múmie

2014-08-11 13:00:24 |   |    | 

Výletom na východ sa dostanete priamo do horúceho Egypta. Navštívte výstavu, kde objavíte, že aj naši predkovia boli scestovaní a svetaznalí. Zo svojich ciest z exotiky si domov nosili vzácne artefakty a suveníry. Niektoré z nich teraz môžeme vidieť aj my na výstave egyptológie v Betliari.



Expozícia exotických trofejí a egyptológie bude od 15. augusta v kaštieli Andrássyovcov v Betliari v okrese Rožňava.

Ako uviedla Judita Krajčiová z oddelenia marketingu Slovenského národného múzea - Múzea Betliar, návštevníci sa môžu tešiť na dve pravé egyptské múmie, viac ako 30 exponátov súvisiacich so starým Egyptom, z ktorých mnohé nikdy neboli doteraz vystavené, či sloniu hlavu, krokodíla, kožu pytóna a veľa ďalších zaujímavostí.

Objasnila, že poľovanie patrilo v minulosti k obľúbeným voľnočasovým aktivitám aristokracie. "Tento šport - koníček v kombinácii s fascináciou exotickými krajinami mali za následok početné cesty šľachty na Ďaleký a Blízky východ i do južnejších krajín Afriky. V roku 1849 podnikol dobrodružnú cestu do Indie gróf Emanuel I. Andrássy (1821-1891), ktorého považujeme za zakladateľa betliarskej zbierky trofejí a rarít," povedala Krajčiová s tým, že v jeho stopách pokračoval aj jeho syn Gejza I. Andrássy (1856-1938), ktorý sa preslávil ako poľovník a nadšenec pre všetko, čo bolo nebezpečné a napínavé. "Expozícia preparátov z Afriky a Ázie bude inštalovaná v priestoroch zimnej záhrady kaštieľa tak, aby v návštevníkoch evokovala atmosféru doby, kedy do kaštieľa zavítali významné osobnosti európskych dejín," pokračovala Krajčiová.

Starý Egypt oddávna fascinoval nielen vedcov a bádateľov, ale aj zberateľov a cestovateľov, ktorí často putovali za unikátnymi artefaktmi aj celé mesiace. Cestovateľská vášeň sa u Andrássyovcov spájala so zberateľskou, vďaka čomu sa Betliar ako jeden z mála šľachtických sídel v strednej Európe môže popýšiť unikátnou kolekciou egyptologických cenností. K ťažiskovým zbierkam patrí múmia kňaza boha Amona z pohrebiska v Gíze, datovaná do 12.-11. storočia pred Kristom a múmia dieťaťa z bližšie neurčeného egyptského náleziska z obdobia 5.-4. storočia pred Kristom. Dopĺňajú ich hrobové nálezy vo forme drobných plastík – amuletov a ich fragmentov, ktoré zastupujú rôzne obdobia, počnúc 7. storočím pred naším letopočtom po prvé storočie nášho letopočtu.

"Obnovená expozícia v duchu najmodernejších výstavníckych trendov prezentuje tri okruhy tém - Andrássyovci ako zberatelia a cestovatelia, Staroveký Egypt a Egypt revival – znovuobjavenie egyptského umenia. Všetky predmety pochádzajú z pozostalosti Andrássyovcov a vždy boli súčasťou zbierkového fondu kaštieľa v Betliari," uviedla ďalej Krajčiová.

K vynovenej expozícii v betliarskom kaštieli múzeum pripravuje aj sprievodné podujatia – prednášky, špecializované komentované prehliadky, aktivity pre žiakov i študentov stredných a vysokých škôl.

Zdroj: TASR

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa