DOMA Prežite dovolenku v lese

2009-06-01 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Prežiť časť tohtoročného leta v lesoch umožní záujemcom štátny podnik Lesy SR v Banskej Bystrici.



Návštevou turistických lesníckych zaujímavostí aj v banskobystrickom regióne môžu atraktívne, aktívne a plnohodnotne stráviť voľný čas v prírode.

K najvyhľadávanejším lokalitám už dlhodobo patrí Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu na Horehroní, ktorý je jediným svojho druhu v strednej Európe.

Toto kultové miesto slovenského lesníctva ponúka nielen 68 pôsobivých zastávok, približujúcich lesnícku prácu, históriu i dômyselné technické pomôcky, ale aj svojráznosť čarovného čiernobalockého prostredia, či jazdu na vláčiku Čiernohronskej lesnej železničky," uviedla hovorkyňa podniku Lesy SR Anita Fáková.

     
Ďalšou ponukou je Lesnícky náučný chodník Jozefa Dekreta Matejovie nad Starými Horami v okrese Banská Bystrica.

Vznikol pred rokom vďaka spolupráci lesníkov a ochrancov prírody - Slovenská Ľupča, Lesy SR a Správy Národného parku Veľká Fatra. Tento obojstranne priechodný chodník strednej namáhavosti má na svojej 9,5-kilometrovej trase 13 zastávok. Vedie od pamätníka J. D. Matejovie v Dolnom Jelenci pri ceste z Banskej Bystrice na Donovaly, cez Horný Jelenec, Valentovú, Rybô, Kohútovú, popod Majerovu skalu do Starých Hôr.
     
Jedna zo zastávok je venovaná miestu, na ktorom bola nafilmovaná vrcholná scéna známeho slovenského filmu Vlčie diery v hlavnej úlohe s Ladislavom Chudíkom. Aj ostatné zastávky sú rovnako zaujímavé - kaskáda vodných diel MotyčkyDolný Jelenec – Staré Hory, história vzniku baníckych, uhliarskych a lesníckych osád v Starohorskej doline, mimoriadne cenná prírodná pamiatka Majerova skala, či historicky najväčšia lavínová katastrofa v osade Rybô z roku 1924, dodala Fáková.
     
Ďalšie ponuky lesníkov pre blížiacu sa dovolenkovú sezónu sú okrem iných aj Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene, Špaňodolinský banský vodovod pod Jelenskou skalou medzi Donovalmi a Šachtičkami, či Podlavické výmole pri Banskej Bystrici.

 

Zdroj/autor: lesy,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: lesy.sk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa