Vzácny atlét sa vracia domov: Súd potvrdil právo Talianska na antickú sochu z Gettyho múzea

2024-05-03 16:00:00 |   |    | 

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu (ECHR) vo štvrtok potvrdil právo Talianska zabaviť cennú grécku sochu z Múzea J. Paula Gettyho v Kalifornii. Zamietol tým odvolanie amerického múzea proti rozhodnutiu talianskeho najvyššieho súdu z roku 2018 a rozhodol, že Taliansko má právo snažiť sa získať späť dôležitú súčasť svojho kultúrneho dedičstva, informovala agentúra AP.



 

Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že mnohoročné úsilie Talianska získať späť sochu známu ako Víťazná mladosť, bolo primerané. Proti rozhodnutiu sa možno ešte odvolať.

Socha známa aj ako Atlét z Fana či Víťazný atlét bola vylovená pri prístavnom meste Fano na východe Talianska v roku 1964 tamojšími rybármi. Pochádza z roku 300 až 100 pred naším letopočtom a je jedným z najväčších lákadiel amerického múzea. Jej autorstvo je niektorými pripisované sochárovi klasického gréckeho obdobia Lysippovi, ktorý pôsobil na dvore Alexandra Macedónskeho.

Taliansky súd v meste Pesaro rozhodol už v roku 2010 o tom, že by exponát mal byť vrátený do Talianska. Stalo sa tak v rámci vtedajšej kampane talianskych úradov, ktoré sa snažili získať späť pamiatky odvezené z krajiny a rozpredané múzeám a súkromným zberateľom po celom svete.

Múzeum sochu mladého atléta kúpilo v roku 1977 za štyri milióny dolárov od jedného nemeckého obchodníka s umením. Podľa rozsudku ECHR nejasné okolnosti predaja mali byť pre múzeum varovným signálom ohľadom legitímneho pôvodu diela. Múzeum vykonaním takejto transakcie "aspoň implicitne pristúpilo na riziko, že by socha mohla byť zabavená", domnievajú sa sudcovia.

Gettyho múzeum tvrdí, že Taliansko na bronzové dielo nemá žiadny nárok. "Veríme, že takmer 50 rokov trvajúce vlastníctvo umeleckého diela, ktoré nevytvoril taliansky umelec a ktoré nebolo nájdené na talianskom území, je vhodné, etické a spĺňa americké aj medzinárodné zákony," uviedlo Gettyho múzeum.

Rozhodnutie súdu v Štrasburgu uvítal taliansky minister kultúry Gennaro Sangiuliano. "Talianska vláda obnoví kontakty s americkými úradmi kvôli asistencii pri vykonaní konfiskačnému príkazu," uviedol minister. Pre Taliansko sa jedná o jeden z niekoľkých sporov, ktoré má otvorené s Gettyho múzeom.

Starogrécke bronzové sochy sú vzácne, pretože boli v neskorších dobách často roztavené, aby z nich vznikli iné diela. Niekoľko artefaktov sa napriek tomu zachovalo. Ide napríklad o sochy, ktoré sa nachádzali na potopených lodiach. To bol zrejme osud aj Víťazného atléta či dvoch starogréckych bronzových sôch z piateho storočia pred naším letopočtom, ktoré sa v roku 1972 podarilo vyloviť pri mestečku Riace v Kalábrii. Výrazne častejšie sú kópie z čias starého Ríma.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa