Klimatické zmeny ničia turizmus. Týmto nádherným ostrovom hrozí úplný zánik!

2023-11-10 00:00:00 |   |    | 

Treba si to otvorene priznať, predchádzajúce generácie sa k prírode správali sebecky a kvôli tomu prichádzame o veľa krás. Ak sa všetci nespamätáme a neprispejeme aspoň svojou troškou, mnohé sa pre naše deti vôbec nemusia zachovať. Vo veľkom ohrození sú aj viaceré úžasné ostrovy, kde trávime svoje dovolenky.



 

Maldivy

Už pred dvadsiatimi rokmi používali ekológovia Maldivy ako príklad, že o niektoré vzácne destinácie môžeme jedného dňa prísť. Táto krajina patrí medzi najluxusnejšie dovolenkové lokality a dokopy pozostáva z 1190 ostrovov, ktoré sú v súčasnosti vo veľkom ohrození. Až 80 percent rezortov sa nachádza ani nie meter nad hladinou a pravidelne v čase prílivov alebo tsunami zápasí so záplavami a taktiež s ubúdaním pevniny. Podľa expertov by mala byť už do roku 2050 väčšina zatopená. Kvôli tomu vymýšľajú náhradné riešenia ako napríklad umelo vybudované ostrovy.

 

Kiribati

Táto výnimočná krajina pozostáva z 33 atolov, ktoré sú zoskupené do troch skupín. Najväčším súostrovím je Gilbert, ktorý obýva najväčší počet obyvateľov. Problémom je opäť nadmorská výška. Pevnina nie je ani dva metre nad morskou hladinou, takže do budúcnosti neponúka ideálne podmienky na život. Domáci tu už teraz pociťujú ťažkosti pri veľkých prílivových vlnách a situácia sa má ešte zhoršovať. Odborníci dávajú aj Kiribati len malú šancu na prežitie, pričom taktiež by malo zaniknúť okolo roku 2050. Na rozdiel od Maldív tam však bude veľký problém s tým, kam tak veľkú časť populácie presťahovať. I kvôli tomu začali konať už teraz a niektorí domáci, ktorí žijú najmä pri brehoch Pacifiku, už svoju adresu zmenili.

 

Fidži

Klimatické zmeny sa negatívne podpísali aj pod zlý stav niektorých lokalít vo Fidži. V tomto prípade je však veľkou výhodou, že najväčší z ostrovov má aj hornaté regióny, takže sa obyvatelia môžu postupne presunúť do týchto miest. Problémom však stále zostáva veľká časť ostrovov, ktoré majú nízku nadmorskú výšku a počas období dažďov a topických búrok ich musia často evakuovať. Doposiaľ najhoršia situácia bola v roku 2016, keď sa k Fidži dostal cyklón Winston a kvôli nemu utieklo do horských oblastí až 76 000 obyvateľov. Najmä na menších ostrovoch sa situácia dramaticky zhoršuje a časť z nich preto nie je obývaná.

 

Palau

Republika Palau teší dovolenkárov nádhernou prírodou. Ak ste fanúšikmi reality šou Survivor, poznáte tieto ostrovy z viacerých sérií. No nechýba veľa, aby sme práve o takéto opustené lokality prišli. Najhoršie je, že sa v týchto podmienkach našlo silné spojenie erózie pobrežia a tropických cyklónov. Kvôli tomu bývajú oblasti v blízkosti pláží často zatopené, ale prichádzajú aj o časť pevniny, ktorá je podmývaná vodou. Situácia už teraz komplikuje život farmárom a obmedzuje možnosti dovoleniek a deštruktívne tak pôsobí nielen z hľadiska straty územia, ale aj kvôli zmareným príležitostiam na zarábanie na živobytie.

 

Kapverdy

V posledných rokoch výrazne rastie popularita dovoleniek na Kapverdoch. Podľa odborníkov by sme si to mali užiť, pretože časom už zrejme pobyty na tomto úžasnom mieste nebudú možné. Krajina je zraniteľná najmä, čo sa týka sebestačnosti. Tam naráža na problém s obdobím intenzívnych dažďov, ktoré im ničí úrodu a niektoré rodiny si už kvôli tomu ani nechcú nič sadiť a musia sa spoliehať na drahšie produkty z dovozu. V najväčšom ohrození je pochopiteľne pobrežie, odkiaľ musia v prípade cyklónov odchádzať obyvatelia do vnútrozemia. Rokmi sa však môže táto situácia ešte viac zhoršiť.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa