POZOR inak schytáte paradajkou do hlavy – Zajtra sa začína LA TOMATINA

2014-08-26 14:00:10 |   |    | 

Opäť sa nám to blíži. Vojna obrích rozmerov. Našťastie teraz nehovoríme o tej skutočnej, ale takej, ktorá je plná zábavy a popravde, asi aj bolesti. Veď dostať takou dobre zrelou paradajkou do hlavy bolieť musí. Áno, opäť je čas na LA TOMATINU.



 

Kto mohol vymyslieť takýto festival

 

Ak sa pýtate, kto mohol vymyslieť takéto mrhanie jedlom, tak to boli tradične veselí, na fiesty vždy pripravení Španieli. Netreba im to však zazlievať, patrí to totiž k ich kultúre a životnému štýlu. Radi sa bavia a každá príležitosť na oslavy sa tu využije. Podobne asi vznikla aj La tomatina. Verzií je niekoľko, no oficiálne sa vraví, že vznikla pri oslavách Panny Márie, keď sa španielski mladíci rozhodli trochu si to „osladiť.“ Začali sa v rámci sprievodu ohadzovať náhodne odloženou zeleninou. Túto šarvátku rozohnala až polícia, ale mladým obyvateľom sa tak zapáčila, že si ju zopakovali aj rok potom. A o rok neskôr zase a zase.

Festival paradajkovej bitky sa začal v roku 1945 a odvtedy sa okrem niekoľkých rokoch počas vlády generála Franca rozvíjal a naberal na obrátkach. S La tomatinou je spojený aj príbeh o odboji proti zlej vláde. V mestečku Buňol sa hádzaním paradajok chceli postaviť diktátorovi, alebo aspoň tak vyjadriť svoj nesúhlas.

 

Kde sa to bláznovstvo deje?

 

Ako sme už vyššie písali, La tomatina, v preklade „paradajkiáda,“ je festival odohrávajúci v španielskom mestečku Buňol, ktoré leží približne 38 km od Valencie. Už od roku 1945 sa koná pravidelne každú poslednú augustovú stredu. Naženú sa sem ľudia z mesta, ale aj celého Španielska a sveta. Všetci chcú okúsiť, aké je to rozhadzovať okolo seba paradajky hlava—nehlava. La tomatina totiž nemá ani víťazov ani porazených, každý bojuje za seba a ohadzuje úplne každého, do ktorého sa trafí.

Mesto pre návštevníkov každoročne pripravuje muníciu. Sú ňou zrelé paradajky z Extramadury, kde sú omnoho lacnejšie. Privezú sem desiatky ton paradajok, aby mohli všetci návštevníci poctivo hádzať. Našťastie sú tieto paradajky špeciálne pestované na tento „úlet,“ takže sú chuťovo nižšej kvality, a nikoho tak neoberajú o poživeň.

 

Už sa to začína

 

Festival La tomatina začína už týždeň pred samotným dňom veľkého ohadzovania. V mestečku sa odohrávajú rôzne fiesty, tancovačky a noc pred začiatkom je aj ohňostroj. V stredu, ráno okolo 10, vztýčia na námestí Plaza del Peublopalo de jamón.“ Je to namastená klzká tyč, na ktorej vrchole sa nachádza šunka. Tú musí niekto zo zúčastnených získať, aby sa všetko mohlo začať. Keď sa to podarí, delo odštartuje toto bláznovstvo.

Ľudia sa vhrnú na privezené paradajky a začnú hádzať všade okolo seba. Slovo priateľ nemá v tomto boji zmysel, pretože červenou zeleninou dostane každý. Veď na to je La tomatina. Na(ne)šťastie má aj svoj koniec, ktorý je tiež ohlásený delom. Vtedy už nesmie letieť ani jedna paradajka. Na rad prídu hasiči, ktorí vodnými delami očistia celé mesto. Nakoniec tá La tomatina nie je ani tak zlá, veď také dôkladné umytie mesta by sa hodilo nejednému, aj Slovenskému, mestečku.

 

Oblečte sa vhodne a primerane

 

Fiesta sa stala medzinárodne známou a každý rok sem prúdili davy turistov. Najprv 20 tisíc, potom 30 a skončilo sa to na 50 tisícoch, čo bolo už aj pre Buňol priveľa. Preto sa mesto rozhodlo predávať lístky a obmedziť tak príliv turistov na 20 tisíc „paradajkových vojakov.“ Títo šťastlivci, ktorí si lístky kúpia vopred, dostanú príležitosť rozhadzovať šťavnatú zeleninu kade—tade.

 

Pri tomto boji fungujú aj základné pravidlá, aby sa Buňol nezmenil na ozajstný front:

 

  • La tomatina začína o 11:00 a končí sa presne o 12:00 výstrelom dela, nie je dovolené hádzať paradajky mimo tohto času
  • Na námestie je zakázaný vstup so sklenenými fľašami a inými predmetmi, ktoré by mohli niekoho zraniť
  • Je zakázané trhať tričká a všetky odevy
  • Každá hodená paradajka musí byť najprv stlačená, aby nebola príliš tvrdá a nikomu neublížila
  • Udržujte rozumný odstup od nákladných áut
  • Dodržujte pokyny organizátorov

 

Samozrejme vám ponúkneme aj zopár rád, ktoré sa rokmi overili a umožňujú sa tak bojovníkov vracať každý rok:

 

  • Vezmite si na seba niečo staré, čo už nebudete chcieť nosiť, to isté platí o topánkach, ktoré by mali byť uzavreté, aby vám v nich nečľapkala šťava
  • Vezmite si okuliare, najlepšie väčšie, ktoré vám budú dokonale kryť oči (odporúčajú sa také na potápanie J )
  • Ak si chcete La tomatinu zvečniť zoberte si so sebou vodotesný fotoaparát
  • O 7 ráno sa uzatvárajú cesty, takže ak chcete prísť autom príďte pred touto hodinou
  • Vybavte si ubytovanie dostatočne vopred, kapacita mesta žiaľ 20 tisíc ľudí nezahrnie

 

La tomatina pre najmenších

 

Kto sa najradšej hrá? No deti. A na čo sa najradšej hrajú? No na bitky (hlavne chlapci). Takže je tu aj La tomatina pre decká. Odohráva sa vždy v sobotu pred oficiálnu fiestou. Deti od 4 do 14 rokov sa stretnú na námestí, a tak ako dospelí sa ohadzujú paradajkami.

 

Hurá do bitky

 

Ak by ste La tomatinu radi niekedy vyskúšali nebojte sa a len si kúpte lístok. Tú zajtrajšiu už asi nestihnete, no o rok tu bude zas. Zopár modrín a roztrhané tričko za tú zábavu isto stoja. A ak ste zásadne proti plytvaniu, radšej si obrázky ani nepozerajte. Pohľad na toľké premárnené tony jedla neulahodí všetkým.

Zdroj/autor: latomatina.info, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa