Veľký prehľad vianočných trhov: Užite si magickú atmosféru v okolitých krajinách

2023-11-13 00:00:00 |   |    | 

Už ste sa tiež nevedeli dočkať? Predvianočné obdobie je konečne tu a s ním aj pestrá ponuka vianočných trhov. Minulý rok sa po pandémii situácia pomaly dostávala do normálu, teraz si ich už môžete vychutnať opäť v plnej sile aj v menších mestách. Ak vás však lákajú skôr dobre známe lokality, pozrite si ponuku možností z okolitých štátov.



 

RAKÚSKO

Viedeň - od 10. novembra

Rakúska metropola tradične začína s vianočnými trhmi veľmi skoro. Prvé stánky otvorili dokonca už 10. novembra. Hlavná vianočná dedina sa rozprestiera tradične pri radnici a v tomto areáli bude prebiehať aj väčšina adventných podujatí. Počas víkendov sa tam v podvečerných hodinách budú konať aj koncerty pod holým nebom, počas ktorých sa sústredia najmä na spievanie kolied a vianočných piesní. Pred radnicou uvidíte aj hlavný vianočný stromček a môžete si pochutnať na tunajších špecialitách ako pečené gaštany alebo zemiaky, varené víno, domáci chlieb a koláče. Na trhoch kúpite najmä lokálne potraviny od farmárov a množstvo ručne robených predmetov, ktoré sú ideálne aj ako vianočné darčeky. Ďalšie dva veľmi obľúbené trhy sú v Belvederi a Schönbrunne, kde majú vďaka historickým budovám ešte krajšiu atmosféru. Najväčší farmársky trh sa nachádza v časti Freyung a v areáli bývalej nemocnice Altes Akh sa zase môžete zabaviť aj na kolotočoch. Vianočné trhy trvajú v závislosti od lokality do Vianoc alebo až do sviatku Troch kráľov.

Salzburg  - od 23. novembra

História vianočných trhov siaha v Salzburgu do 15. storočia. Podľa dobových záznamov sa už vtedy organizovali počas adventu na námestí pri katedrále. Domáci pokračujú v tejto tradícii naďalej a hlavné trhovisko sa aj v súčasnosti nachádza na rovnakom mieste. Odtiaľ to máte na skok do vianočného múzea, kde si môžete pozrieť aj historické ozdoby na stromčeky, a taktiež ku klzisku, ktoré často využívajú rodiny s deťmi. K tradičným pochúťkam pribúda aj grilované mäso, ktoré rozvoniava po celom centre, dobrá domáca štrúdľa a taktiež miestna delikatesa v podobe Mozartových gulí. Ešte obľúbenejší je trh v Hellbrunne, kde si môžete vychutnať aj prechádzku nádherným parkom. Pre návštevníkov si navyše pripravili zaujímavosť v podobe jazdy na koči ťahanom sobmi. Vianočné trhy v Salzburgu trvajú do 6. januára.

 

MAĎARSKO

Budapešť – od 17. novembra

Po Viedni sú druhé najobľúbenejšie trhy Slovákov v Budapešti. Máme s ňou výborné spojenie a navyše tam pravidelne organizujú aj jednodňové zájazdy. Hlavné trhy sa rozprestierajú na námestí Vörösmarty, kde sa pravidelne najmä počas víkendov koná kultúrny program. Vstupy na všetky podobné adventné podujatia sú bezplatné. Stánky nájdete aj pred Bazilikou svätého Štefana. Keď navštívite túto pamiatku, choďte aj na vyhliadku do jednej z veží, odkiaľ uvidíte centrum aj s trhmi. Budapešť patrí k najviac vyzdobeným mestám v Európe. Môžete sa tešiť najmä na množstvo svetelných ozdôb. Najobľúbenejšími pochúťkami sú štrúdle, halászle, rôzne grilované špeciality, guláš, plnené kapustné listy a chýbať nemôže ani varené víno. Z detských atrakcií je vyhľadávaná mini vianočná železnica, ktorá sa nachádza priamo v centre. Trhy sa tu konajú do 6. januára.

 

ČESKO

Brno – od 24. novembra

Zopár noviniek si pre návštevníkov vianočných trhov pripravili v Brne. V centre pribudne jeden vianočný stromček, ktorý bude spolu s tým hlavným slávnostne rozsvietený 24. novembra. Deti si užijú zábavu na vyhliadkovom kole, ale aj na umelo vytvorenom klzisku v centre mesta. Hlavnou atrakciou je Halouzkov drevený betlehem, ktorý je umiestnený na hlavnom námestí. Mesto tento rok sľubuje ešte viac kultúrneho programu, takže koncerty a vystúpenia budú na hlavnom pódiu aj počas pracovných dní. Gurmánske špeciality sú veľmi podobné ako u nás. Okrem grilovaných jedál, pečenej klobásy a langošov si pochutnajte aj na tradičnom frgále alebo moravských koláčoch.

Praha – od 20. novembra

Hlavné vianočné trhy začínajú v Prahe až na začiatku decembra a potrvajú do sviatku Troch kráľov. Centrom kultúrneho programu sa stane Staromestské námestie, kde sú hlavné akcie naplánované na Mikuláša a počas Silvestra. Milou atrakciou je mini ZOO, ktorú milujú najmä deti. Okrem toho si môžete pozrieť ukážky tradičných remesiel a nakúpite všetko od vianočných oblátok až po údeniny, ktoré nemôžu chýbať v kapustnici. Menšie trhy na ostatných námestiach začínajú už od 20. novembra.

 

POĽSKO

Krakov – od 24. novembra

Presne mesiac pred Vianocami sa začnú vianočné trhy v malebnom Krakove na hlavnom námestí neďaleko Wawelu. Každoročne sa tam nachádza 80 stánkov, v ktorých predávajú najmä lokálne potraviny a gurmánske špeciality. I Poliaci milujú počas adventu varené víno a k nemu si dávajú najmä malé grilované syry, ktoré servírujú s brusnicovou omáčkou. Potom je to tiež polievka žurek alebo bigos, ktorý sa pripravuje s údeninami a s kyslou kapustou. Rovnako ako Slováci, aj v Poľsku sa tešia obľube rôzne grilované špeciality. Zo sladkostí je to tradičný dezert Wuzetka a pripravujú aj medovníky. Počas víkendov bude na trhoch pravidelne aj program. Krakovčania sa snažia prezentovať najmä vlastnú kultúru, takže sa zameriavajú na vystúpenia ich súborov a skupín, ktoré prezentujú najmä vianočné koledy a piesne. Vianočné trhy sa končia na Silvestra.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa