Vinné: Obec chce v kaštieli vytvoriť reprezentatívne priestory

2022-06-10 06:00:00 |   |    | 

Obec Vinné v okrese Michalovce postupne rekonštruuje tamojší kaštieľ zo 17. storočia. Chce v ňom vytvoriť priestory, ktoré budú slúžiť na reprezentatívne účely. Národnú kultúrnu pamiatku kúpila od pôvodných majiteľov za 200.000 eur prostredníctvom úveru. TASR o tom informoval starosta Vinného Marián Makeľ.



"Nechceme v ňom ani múzeum, ani galériu, chceme, aby žil. Primárne by mal slúžiť na oslavy, svadby, jubileá, krstiny, vzniknúť by v ňom mali aj ubytovacie kapacity. Do úvahy prichádzajú obe možnosti, aj že by ho prevádzkovala obec, aj že by sme ho dali do ekonomického prenájmu. Zatiaľ ešte odpoveď na túto otázku nepoznáme, závisí od ďalšieho vývoja situácie," uviedol Makeľ.

Aby mohli kaštieľ sprevádzkovať, na rekonštrukciu by potrebovali približne 700.000 eur. "Ceny stavebných materiálov i prác medzitým stúpli, dokonca hovoríme asi o dvoch miliónoch eur, aby sme okolie i vnútro dali kompletne do poriadku," priblížil starosta s tým, že majú pripravený projekt.

Koncom minulého roka obec na kaštieli realizovala prvé stavebné úpravy z grantu ministerstva kultúry vo výške 18.000 eur. Vybúrali pôvodné podlahy na prízemí a vyliali novú betónovú podlahu. So spoluúčasťou obce ich to stálo 29.000 eur.

Ako povedal starosta, buď budú čakať na vyhlásenie "veľkej výzvy", alebo pôjdu čiastkovou cestou a budú to robiť postupne. Majú podanú žiadosť na ministerstve kultúry na rekonštrukciu podláh na prvom nadzemnom podlaží. Objekt nie je podľa Makeľa v havarijnom stave. V 90. rokoch sa zrealizovala čiastková rekonštrukcia v podobe novej medenej strechy.


V okolí kaštieľa v tomto roku zrezali desať smrekov a tují, ktoré boli do stromoradia vysadené asi pred 40 rokmi. "Odborník z krajského pamiatkového úradu nám potvrdil, že z historického hľadiska sa stromy nikdy nesadili do centrálnej osi kaštieľa, lebo tieto priestory slúžili ako príjazdová cesta pre koče, aby sa mohli otočiť. Vonkajšie sadové úpravy budeme riešiť cez odborníka a projektovú dokumentáciu," priblížil Makeľ.

V zadnej časti vysadili lipy, ktoré patrili do pôvodnej skladby stromov. Riadili sa pokynmi pamiatkarov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa