Päť najstarších miest sveta

2012-10-21 14:00:00 |   |    | 

Všetko staré vyvoláva zvláštnu atmosféru duchovna. Starožitnostiam náležite pripisujeme určitú hodnotu, pretože zotrvali v skúškach času. Je prirodzené, že nás zaujímajú či fascinujú mestá, kde od počiatkov budovania spoločnosti až dodnes pulzuje život. Pripomínajú nám, že dejiny života sú skutočné, pretože od čias dávno zabudnutých siahajú až do súčasnosti.



 

  • Jericho, Západný breh Jordánu - 9000 p.n.l.

Najstaršie kontinuum ľudskej civilizácie. Jeho prvopočiatky siahajú do doby kamennej. Starý zákon o ňom hovorí ako o meste palmových stromov, ktoré tu nájdeme aj dnes. V židovsko-kresťanskej tradícii sa uvádza ako miesto, kde sa usadili Izraeliti po príchode z Egypta. Určite stojí za to prechádzať sa ulicami Jericha s vedomím, že tu žili generácie pred viac ako 10-tisíc rokmi.

 

  • Babylon, Mezopotámia - 5000 p.n.l.

Predpokladá sa, že bol osídlený už v 9. tisícročí p.n.l. Názory na pôvod názvu sa rôznia, najčastejšie sa vedci prikláňajú k prekladu „papyrus.“ Svetu je známy najmä z biblie, kde sa v knihe Genezis spomína stavba babylonskej veže ako symbol bohorúhačstva.

 

  • Aleppo, Sýria - 4300 p.n.l.

Nachádza sa na konci známej „hodvábnej cesty.“ Niečo vyše 300 km ďalej sa nachádza Damask. V minulosti nieslo mesto názov Halab, čo je zároveň aj jeho dnešný islamský názov. V preklade znamená „biely,“ snáď na základe bohatých nálezísk soli a mramoru. V roku 2006 bolo Aleppo ocenené ako Islamské hlavné mesto kultúry.

 

  • Damask, Sýria - 4300 p.n.l.

„Mesto jazmínu“. Vybudovali tu prvý vodovodný systém na svete. Názov sa prvýkrát objavil na geografickom liste Thutmosa III. z 15. storočia p.n.l. ako „T-m-ś-q.“ Posledné dva roky mesto zaznamenalo niekoľko nepokojov, ktoré prepukli po mierovom proteste v jari 2011.

 

  • Susa, Irán - 4200 p.n.l.

Nachádza sa 200 km od rieky Tigris. Objavuje sa už v najstarších sumerských historických prameňoch. Spomína sa aj v biblii, presnejšie v knihe Ester, ale aj v knihe Nehemiáš či Daniel.

Len pre porovnanie, európske štáty na tom tiež nie sú zle. Medzi najstaršie mestá na našom svetadieli patrí Larnaca (Cyprus), Atény (Grécko) alebo Thebes (Grécko), všetky evidované približne od roku 1400 p.n.l. Určiť presné a skutočné založenie a rast miest však býva takmer nemožné, najmä pre nedostatok prvotných zachovalých známok ľudskej civilizácie. Z tohto dôvodu sú názory na poradie najstarších obývaných miest často rôzne.

 

Zdroj/autor: wikipedia.org, telegraph.co.uk, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.5/5 (46 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa