Stopárov sprievodca Mliečnou cestou alebo, čo sa ukrýva za bielym oparom

2014-12-03 12:00:57 |   |    | 

Od predávna sa ľudia pozerali na hviezdy, aby v nich nachádzali odpovede na svoje otázky. Či ich už našli a či nie, faktom zostáva, že ľudstvo je priam posadnuté hviezdami a sledovaním toho, čo sa nachádza za hranicami nášho sveta. Tu si môžeme prísť veľkí a dôležití, ale v porovnaní s vesmírom sme len smietkou . Čo je ale najkrajším úkazom, ktorý môžeme pozorovať aj voľným okom? Je to Galaxia Mliečna cesta, ktorá skryto žiari nad našimi hlavami. Stačí ju objaviť.



 

Galaxia Mliečna cesta

 

Tento názov nám vôbec nie je cudzí. O našej vlastnej galaxii sme sa učili už dávno na škole, no čo všetko sa o nej vlastne vie? Jej meno pochádza z gréčtiny, γαλαξίας κύκλος, a latinčiny, via lactea. , v preklade mliečna cesta. Svoje pomenovanie získala vďaka hmlistému vzhľadu, ktorý je zo vidno aj zo Zeme. Pri pohľade na ňu vidíme zhluk hviezd, ktorých je tak veľa, že nám voľným okom pripomínajú skôr rozliate mlieko ako jednotlivé sústavy. Za každým svetielkom si totiž musíte predstaviť celú sústavu, tak ako je aj naša Slnečná sústava.

Z historického pohľadu je zaujímavé, že až do 20. rokov 20. storočia si vedci mysleli, že všetky hviezdy vesmíru sa nachádzajú v rámci našej Galaxie. V tomto období sa ale rozpútala živá debata o vesmíre  a jeho vlastnostiach. Ak ste už niekedy počuli o mene Hubble, tak isto viete čo príde. Bol to totiž práve on, ktorý svojimi pozorovaniami dokázal, že Mliečna cesta je len jednou z miliárd galaxií, ktoré sa nachádzajú v našom okolí. Za tento objav bol po ňom pomenovaný veľmi dôležitý Hubblov teleskop, ktorý dodnes skúma zákutia nekonečne vzdialeného vesmíru.

 

Čo ešte vieme

 

Hoci ju my vidíme len ako čiaru na nebeskej oblohe, naša Mliečna cesta má tvar disku a Slnečná sústava sa v ňom nachádza približne niekde medzi jadrom a okrajom, teda v blízkosti vnútorného okraja galaktického ramena Orion. Vďaka tomu ju môžeme najjasnejšie pozorovať v smere súhvezdia Strelec.

Len v našej Galaxii sa nachádza od 200 do približne 400 miliárd hviezd. Toto číslo sa dá len ťažko odhadnúť, pretože existuje množstvo malých hviezd (ekvivalenty nášho Slnka), ktoré nevidno ani našou najlepšou technikou.

Mliečna cesta sa neustále hýbe. Nemusí sa to zdať, ale za sekundu sa pohne o približne 600 km. Preto je takmer isté, že sa v budúcností zrazí s Galaxiou Androméda. Stane sa tak o približne 3 až 4 miliardy rokov.  

 

Pravidlá pri pozorovaní Mliečnej cesty

 

Ak si chcete pohľad na našu Galaxiu ozaj vychutnať mali by ste nájsť vhodné miesto. Máme pre vás zopár tipov:

  • Musí byť bezmesačná noc
  • Keďže je žiarenie Galaxie dosť slabé, treba nájsť miesto, kde nie je takmer žiadne svetelné znečistenie (tu nájdete mapu svetelného znečistenia Zeme)
  • Dobré atmosférické podmienky, nesmie byť príliš vlhko ani hmlisto
  • Na pozorovanie vám postačia vaše oči

 

Pozrite si aj umiestnenie Zeme v rámci nami sledovaného vesmíru:

 

 

Zdroj/autor: bbc.co.uk, montessori-doma.sk, ta3.sk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa