Perly z náhrdelníka s menom Stredná Amerika. Čo všetko sa tu núka?

2015-06-15 12:00:32 |   |    | 

Čo všetko v sebe ukrýva Stredná Amerika? Jej krajiny si ako perly náhrdelníka, ktoré môžete jednu po druhej odhaľovať.



 

Stredná Amerika má mnoho definícií, ale obyčajne sa do nej zahrňujú viac či menej na americké pomery drobné krajiny ako napríklad Belize, ktoré má asi polovičnú rozlohu ako Slovenská Republika a v celej krajine býva menej ľudí ako v Bratislavskom kraji. Viete si to predstaviť? Tam sa fakt každý s každým pozná. A všetci si tam v pohode a pokoji tak nejako bez konceptu plynutia času nažívajú. Či už vás v obchode obslúži príslušník čínskej alebo indickej komunity, na trhu vám dodá ovocie aj zeleninu v montérkach odetý Menonita biely ako Nemec či Holanďan. Alebo v prístave vám okrem ľahkých drog chce predať aj nejaké zaručene čerstvé ryby afro-černoško ako kópia Boba Marleyho. K tomu ešte môžeme prirátať pár indiánskych tvárí domorodého obyvateľstva, ktoré buď dlhé roky žilo v ústraní, alebo sa sem dostalo z guatemalskej strany, keď sa ako jedny z mála hraníc v tomto regióne určovali pravítkom na mape. K Belize patrí aj kopec ostrov, ostrovčekov, lagún a druhá najväčšia koralová bariéra na svete, hneď po tej v Austrálii. Ideálne miesto nielen pre pirátov z Karibiku.

 

Ešte o kúsok drobnejšie pôsobí Salvador. Avšak možno len na mape a údajmi o svojej rozlohe. Keby tam človek zavítal a vôbec nič by o tejto krajine nevedel, možno by mal presne opačný dojem. Tak ako v Belize môžete byt dlhé kilometre jediné auto na ceste, v Salvadore sa vám to určite nestane. Všade to vrie, prekypuje hlukom, farbami a ľuďmi. Krajina má okolo sedem miliónov obyvateľov a tí sa tlačia na podobnej rozlohe ako v Belize, čiže na polke Slovenska. A tak, keď v Belize pripadá na kilometer štvorcový približne 11 obyvateľov v Salvadore je to cez 300. Hlavné mesto tejto krajiny pôsobí ako obrovská „Miletička“ vo svojich najlepších rokoch. Každý niečo predáva, pokrikuje na vás, chce zistiť cenu toho či onoho, po čom idú mandarínky, kto má za koľko pomaranče, kde sú najčerstvejšie... Ulice praskajú vo farbách, vôňach, trochu aj v odpadkoch a celé to tam vrie ako na moslimskom trhovisku. Dokonca aj kukuričné placky, chlieb hádam celej Strednej Ameriky, sa tu predávajú zásadne na ulici a plnené všakovakými dobrotami a majú naozaj originálny názov: Pupusas. Tak sa nevolajú v žiadnej inej krajine. No kto by im už len mohol odolať?!

 

 

Naproti týmto dvom krajinám Guatemala a Honduras pôsobia ako obor. Obe majú rozlohu cca ako bývalé Československo a pri tom sú tak rôznorodé. V Hondurase štvrtinu krajiny zaberajú rozľahlé močiare a zvyšok územia je tak trochu stratený v čase. Od kedy bolo hlavné mesto Tegucigalpa vyhlásene za najnebezpečnejšie hlavné mesto na svete, sa sem práve veľa turistov neženie. Koeficient, ktorý sa počíta podľa počtu neprirodzených úmrtí na počet obyvateľov, neprispieva k dobrej reklame a pri tom sú miestni obyvatelia tak príjemne a nevtieravo milí..., teda asi okrem tých, čo spôsobujú už spomínaný nelichotivý koeficient. Nie je žiadnou zvláštnosťou, že pred vstupom do reštaurácie vás vyzvú odložiť si zbrane do úschovne, alebo že obchody strážia ozbrojení chlapíci. Honduras má tiež niekoľko pamiatok v zozname UNESCO a na severe ostrov Roatan, ktorý je na trase obrovských karibských dovolenkových výletných lodí, ktoré sa tam zastavujú pre jeho nádherné priam až múčne biele pláže.

 

 

Názov Guatemala pochádza z indiánskeho slova, ktoré by chcelo znamenať niečo ako „miesto, kde je veľa stromov“. Opäť diametrálne odlišné od Honduraských močiarov. Hrdá Guatemala asi najviac nesie bohaté dedičstvo svojich mayských predkov. Je to zaručene najfotogenickejšia krajina, pokiaľ milujete farebnosť ľudových krojov, ktoré doposiaľ Mayovia nosia v hojnom počte aj počas všedných dní, nielen počas špeciálnych sviatkov alebo folklórnych slávností. Ostáva už len málo krajín na svete, kde by ste v priamom prenose mohli vidieť aj mladých ľudí v tradičnom odeve. Tak sa poponáhľajte, rifle a tričká už dorazili aj tam a pomaly ale iste zapĺňajú výklady.

 

Vie niekto len tak z hlavy hlavné mesto Nikaraguy? Krajina, iba o trošku väčšia ako tie dve predchádzajúce a opäť iná. Zaváňa trochu socializmom, nádhernými sopkami.. a možno aj budúcou konkurenciou panamskému prieplavu. Vedeli ste, že pôvodne nemal byť prieplav v Paname, ale práve tu? Jazero Nikaragua je len pár kilometrov od pobrežia Pacifiku a je spojené s Karibikom splavnou riekou San Juan. Ideálne podmienky na stavbu prieplavu, keby nemali výbušné sopky všade navôkol a keby Panama nemala na svojej strane pred vyše 100 rokmi taký dobrý presvedčovací potenciál ako mala a ponúkla Spojeným Štátom podmienky, ktoré sa neodmietajú. Jazero Nikaragua je jedným z najväčších v Latinskej Amerike a svojou rozlohou cez 8 000 kilometrov štvorcových pôsobí ako more. Má svoje vlnobitie a dokonca je to jediné jazero na svete, kde sa žraloky prispôsobili sladkovodnému prostrediu. Nie je to však jediné dôležité jazero v krajine a pri hlavnom meste sa nachádza jazero s rovnomenným názvom Managua.

 

Costa Rica sa preslávila tým, že rozpustila armádu a vedie príkladný ekologický život. Jej zelené, často súkromne vlastnené parky sa stali synonymom zážitkovej dovolenky. Vraví sa, že tzv. canopy bolo vymyslené práve tu. Dostanete prilbu, zavesia vás na lano a letíte pralesom ako vták. Niekedy aj vyše kilometra. Naberáte rýchlosť, adrenalín a ak je daždivo, tak aj vodu do očí, ale ten zážitok to všetko vykompenzuje. Heslo krajiny je „pura vida“, čo v preklade znamená čistý život, pohodu, užívanie prítomnosti.

 

Panama je posledná krajina Strednej Ameriky, ktorá tvorí pomyselný spojovací mostík s Južnou Amerikou. Panama City je ako New York Strednej Ameriky. Mesto, ktoré nikdy nespí a spája v sebe geniálne gastro zážitky s pestrou hudobnou latino scénou. Jej kuchyňa sa často prirovnáva k tej singapurskej a jej nočný život k tomu kubánskemu. Máte tu všetko, na čo si len spomeniete. Moderné prevedenie naštylizovaných porcií alebo pouličné Sancocho, hustú polievku ako náš nedeľný vývar. Panama má prieplav, má pulzujúci život, má krásne sa zotavujúce centrum, ktoré svojim šarmom pripomína koloniálnu Havanu. Má moderné finančné centrum, ktorého mrakodrapy siahajú priamo k slnku. Má obrovské nákupné centrá, ktoré svojimi cenami konkurujú tým bájnym výpredajovým americkým. Panama má všetko, ale hlavne má budúcnosť.

 

Katka Líšková – sprievodca CK BUBO

Viac informácií nájdete na stránke www.bubo.sk

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: BUBO

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa