Zaujímavosti, atrakcie

Vedci vypestovali úhorie mäso v laboratóriu: V Japonsku ho zaradia do jedálničkov

Vedci vypestovali úhorie mäso
2024-02-01 16:00:00

Izraelskej firme sa ako prvej na svete podarilo laboratórne vypestovať mäso úhorov riečnych. Uviedol to denník The Guardian, podľa ktorého nadmerný rybolov spôsobil, že populácia týchto rýb prudko klesá, hrozí im vyhynutie a ich ceny rastú. viac »

Ako sa rodí poklad: Navštívili sme perlovú farmu vo Vietname

Ako sa rodí poklad:
2024-01-31 00:00:00

Podľa slávnej skladby sú síce najlepším priateľom ženy diamanty, žiadnu by však rozhodne neurazil ani krásny šperk z perál. My sme sa v ďalekom Vietname pozreli, ako tieto nádherné prírodné drahokamy vlastne vznikajú. viac »

Koniec konšpirácií? Prieskumný tím pod morom možno objavil stratené lietadlo Amelie Earhartovej

Amelia Earhart v roku
2024-01-30 16:00:00

Zmiznutie Amelie Earhartovej nad Tichým oceánom pred 87 rokmi je jednou z najväčších záhad v histórii lietania. Minulé dekády dali vzniknúť radu konšpiračných teórií, ktoré vysvetľujú okolnosti jej zmiznutia počas cesty okolo sveta v lete 1937. Teraz prieskumnícky tím Deep Sea Vision oznámil, že pomocou sonarov zachytil na dne oceánu obrys, ktorý zodpovedá stroju Lockheed L-10 Electra, na ktorom lietala. viac »

Britské územie pod hákovým krížom: Pokrývajú Normanské ostrovy masové hroby?

Britské územie pod hákovým
2024-01-30 00:00:00

Zaberajú sotva 190 kilometrov štvorcových polí, lesov a útesov, ale ako súčasť britského impéria majú obrovskú propagandistickú hodnotu, ktorú si cení Hitler aj Goebbels. Obaja si myslia, že ak sa im podarí týchto britských čriepkov v prielive La Manche zmocniť, bude to jedno z najúžasnejších víťazstiev. viac »

Na more vyplávala najväčšia výletná loď sveta: Z toho vybavenia vám padne sánka (VIDEO)

Na more vyplávala najväčšia
2024-01-29 17:00:00

Vody morí a oceánov brázdi nový klenot Icon of the Seas, najväčšia výletná loď na svete. V sobotu vyplávala z amerického štátu Florida na svoju prvú plavbu, počas ktorej pasažierom sľubuje luxus a zábavu, o akej doteraz nechyrovali. Najväčší vodný park, najväčší bazén, najvyšší vodopád aj najdlhší tobogan - to sú rekordy, ktorými sa pýši nová kráľovná morí. viac »

Šelma z Valča: Českí vedci objavili doteraz neznámy druh pravekej šelmy

Šelma z Valča: Českí
2024-01-29 16:30:00

Českí vedci pri geologickom výskume objavili dosiaľ neznámy a nepopísaný druh pravekej šelmy. Je to podľa nich najstarší dôkaz prítomnosti mačkovitých šeliem v Európe. Unikátny nález si verejnosť bude môcť prezrieť od júna tohto roka v Národnom múzeu v Prahe. V pondelok to uviedla hovorkyňa múzea Kristina Kvapilová. viac »

Staroveké puzzle: Škótski reštaurátori z viac než 100 kusov zložili časť rímskej zbroje (VIDEO)

Staroveké puzzle: Škótski reštaurátori
2024-01-28 14:00:00

Reštaurátori Škótskeho národného múzea zrekonštruovali časť starorímskej zbroje starej viac než 1800 rokov, ktorá bola rozbitá na viac než 100 kusov. Hotový predmet bude súčasťou chystanej expozície. TASR informuje na základe správy servera Live Science. viac »

Británia dlhodobo zapožičia Ghane korunovačné klenoty odvezené v ére kolónií

Británia dlhodobo zapožičia Ghane
2024-01-28 10:00:00

Britské inštitúcie dlhodobo zapožičajú späť do Ghany sadu zlatých klenotov a ďalších predmetov, používaných pred stovkami rokov pri korunováciách panovníkov západoafrickej krajiny. Informoval o tom web stanicea BBC. Podľa zástupcu Ghany môže krok dať nový zmysel kultúrnej spolupráci po mnohých rokoch sporov. Británia rovnako ako ďalšie bývalé koloniálne mocnosti eviduje rad žiadostí o vrátenie násilne zabavených umeleckých a historických cenností, v britskom prípade však často úplnému vráteniu bránia zákony. viac »

Archeologická senzácia: V rašelinisku v Severnom Írsku našli 2,500-ročnú mŕtvolu

Archeologická senzácia: V rašelinisku
2024-01-27 14:00:00

Keď bola vlani v októbri polícia v Severnom Írsku privolaná k nálezu mŕtvoly v rašelinisku pri dedine Bellaghy v grófstve Londonderry, nedokázala určiť, aké staré pozostatky sú. Z výskumu ale teraz vyplynulo, že patrili chlapcovi, ktorý žil okolo roku 500 pred naším letopočtom, píše internetový portál BelfastLive. viac »

Veľvyslanectvo USA v Londýne sa dištancuje od ideálneho receptu na prípravu čaju

Veľvyslanectvo USA v Londýne
2024-01-26 16:00:00

Americké veľvyslanectvo v Londýne vydalo tlačovú správu, v ktorej sa - s nádychom britského humoru - dištancuje od záverov výskumu týkajúceho sa pitia čaju. Ubezpečuje pritom britskú verejnosť, že odporúčania publikované americkou vedkyňou "nepredstavujú oficiálnu politiku" Spojených štátov. viac »

Megalodon patril k najstrašidelnejším tvorom planéty: Podľa vedcov vyzeral inak

Megalodon patril k najstrašidelnejším
2024-01-24 12:00:00

Prehistorický žralok Megalodon je považovaný za jedného z najstrašidelnejších tvorov na svete. Nová štúdia však naznačuje, že doterajšie predstavy o jeho podobe neboli správne. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. viac »

OBRAZOM: Leninovi priaznivci si pred mauzóleom pripomenuli 100. výročie jeho smrti

OBRAZOM: Leninovi priaznivci si
2024-01-21 22:00:00

Nostalgickí priaznivci Vladimíra Iľjiča Lenina sa dnes zišli v ruskom hlavnom meste pred Leninovým mauzóleom, aby si pripomenuli 100. výročie smrti otca boľševickej revolúcie a Sovietskeho zväzu. viac »

OBRAZOM: Slávny Berniniho baldachýn v chráme sv. Petra čaká oprava

OBRAZOM: Slávny Berniniho baldachýn
2024-01-21 12:00:00

Monumentálny baldachýn vo Svätopeterskej bazilike vo Vatikáne, ktorého autorom je známy barokový sochár Gian Lorenzo Bernini, sa prvýkrát po 250 rokoch dočká zásahu reštaurátorov. Oprava za 700.000 eur má trvať do konca roka, aby mohli veriaci baldachýn v plnej kráse obdivovať vo Svätom roku, ktorý pápež vyhlásil na rok 2025, napísala agentúra Reuters. viac »

Najslávnejšia literárna prvotina: Zrodil sa Frankenstein vďaka stávke?

Najslávnejšia literárna prvotina: Zrodil
2024-01-21 00:00:00

Celý svet pozná príbeh o Frankensteinovi, tvorcovi desivého monštra. Jeho autorka Mary Shelleyová ale v čase jeho vzniku ešte vôbec spisovateľkou nebola a na originálny námet prišla vlastne náhodou, pri stávke na večierku s priateľmi. viac »

Emigroval zo Západu na Východ a tam našiel smrť: Spáchal Červený Elvis samovraždu?

Emigroval zo Západu na
2024-01-16 08:30:00

Súdruh rokenrol, Červený Elvis, Americký rebel, Spevák mieru. Tak a ešte všelijako inak sa prezývalo Deanovi Reedovi, spevákovi, ktorý sa rozhodol ísť opačným smerom ako tisíce iných emigrantov. Vydal sa cestou zo Západu na Východ a tam tiež našiel svoju smrť. viac »


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa