Afrika – exotická dovolenka

Chudoba, nezamestnanosť a násilie: 30 rokov od konca apartheidu je JAR na pokraji zrútenia

2024-05-06 21:00:00 |

V chladnom ráne stojí Lawrence Manaka v tieni kužeľovej veže na černošskom predmestí Soweto, juhozápadne od Johannesburgu, a rozhorčuje sa nad vládou svojej krajiny. Na desiatich kovových doskách pred ním sú vyryté požiadavky Charty slobody, základného dokumentu zjednoteného odboja proti apartheidu, napísal nemecký časopis Der Spiegel.

Viac článkov

Prečo je dovolenka v Maroku stále žiadanejšia? Máme pre vás TIPY na miesta, kde zastal čas v staroveku.

Farebná a pôvabná africká
2024-05-03 09:00:00

MAROKO - Farebná a voňavá krajina – aj tak by sa dalo charakterizovať Maroko. Prívlastkov by si však našlo viac, najmä takých, ktoré rýchlo opantajú zmysly. Fascinujúca severná Afrika je jedinečná a u turistov čoraz viac žiadaná. Prečo ju tak veľmi vyhľadávajú? viac »

ZANZIBAR: Oddych na nebeských plážach aj africké safari, a to za lepšie ceny ako dovolenka na Maldivách!

Biely piesok a tyrkysové
2024-04-10 14:30:00

Kedysi bol Zanzibar považovaný za destináciu pre dobrodruhov, dnes je táto očarujúca exotická krajina vhodná aj pre rodiny s deťmi. Poskytuje totiž ideálnu kombináciu poznávacej dovolenky, pobytu pri mori a zážitkov z afrického safari. viac »

Ostrov duchov pri tanzánskom pobreží: Kilwa Kisiwani kedysi kontroloval obchod so zlatom

Ostrov duchov pri tanzánskom
2024-03-31 15:00:00

V Tanzánii v blízkosti pevniny sa nachádza ostrov Kilwa Kisiwani. Dnes je predovšetkým cenným archeologickým náleziskom, kedysi sa však do histórie zapísal úplne inak. viac »

Tajomstvo slávnych sudánskych pyramíd: Meroë bývalo centrom starovekej ríše Kuš

Tajomstvo slávnych sudánskych pyramíd:
2024-03-27 00:00:00

Sudánske Meroë je jedným z najvýznamnejších starovekých miest v oblasti známej ako Núbia. Kedysi bolo hlavným centrom mocného kráľovstva a jeho panovníci za sebou zanechali množstvo vzácnych staviec. Vrátane unikátnych pyramíd. viac »

Ait Ben Haddou je marockou obdobou Hollywoodu. Nakrúcali tu Bonda, Múmiu i Gladiátora

2024-03-20 00:00:00

Nenápadné marocké mestečko Ait Ben Haddou má filmovú kariéru, ktorú mu môžu závidieť celé davy. Stačilo, že si ho raz všimli filmári, použili ho ako kulisu do dobových záberov a odtiaľ bol už len krôčik do Hollywoodu, kde sa pre producentov stal vyhľadávanou kulisou. Objavil sa dokonca v Oscarom ocenených filmoch. viac »

Masajovia patria k najznámejším kmeňom sveta: O svoje tradície musia tvrdo bojovať

Zhabaná slonovina pred likvidáciou
2024-03-09 00:00:00

V srdci východnej Afriky, medzi rozľahlými savanami a majestátnymi vrchmi, žije jedinečné etnikum, ktoré svojou bohatou kultúrou a tradičným spôsobom života priťahuje pozornosť sveta. Masajovia, hrdí a odvážni, sú strážcami svojej kultúry, ktorá s ťažkosťami, ale predsa odoláva času a modernizácii. viac »

V Alžírsku otvorili novú mešitu: Je najväčšia v celej Afrike!

V Alžírsku otvorili novú
2024-02-26 10:00:00

Alžírsko v nedeľu slávnostne otvorilo novú mešitu na pobreží Stredozemného mora, ktorá je tretia najväčšia na svete. Kvôli politickým otrasom sa dokončenie stavby neustále predlžovalo a zdražovalo, informovala dnes agentúra AP. viac »

Objavte Egypt z inej perspektívy: Plavba po Níle k tajomným pokladom

Dobrodružná plavba po Níle.
2024-02-21 08:00:00

Egypt a jeho najfascinujúcejšie miesta sa dajú zažiť aj inak, ako ste zvyknutí – z paluby lode. Práve pri brehoch Nílu stoja tie najväčšie objavy histórie Egypta, ktoré budete mať na dosah. Tieto dokonalé diela vzbudzujú obdiv už tisícročia a práve počas plavby po Níle sa môžete vydať za poznaním tých najkrajších faraónskych divov sveta. viac »

Timgad vznikol ako vojenská kolónia, obchodníci ho premenili na alžírsku perlu

Timgad vznikol ako vojenská
2023-12-05 12:00:00

Do Timgadu v Alžírsku dnes putujú turisti z celého sveta, aby si pozreli toto antické mesto ukazujúce najpodmanivejšiu časť dejín tohto regiónu. O jeho vznik sa zaslúžil cisár Traján, ktorý tam založil vojenskú kolóniu. Časom však na jeho vývin začali mať väčší vplyv obchodníci. Stalo sa z neho dôležité obchodné miesto, vďaka čomu tam plynulo veľa peňazí a tie investovali do jeho rozvoja. viac »

Senegalský ostrov Gorée presiakol bolesťou a utrpením: Preslávil ho najväčší trh s otrokmi

Senegalský ostrov Gorée presiakol
2023-11-24 12:00:00

Mesto Dakar sa skladá z devätnástich štvrtí. Gorée je jednou z nich a rozprestiera sa na samostatnom ostrove. Tento malý kúsok pevniny má za sebou náročnú históriu, smutne sa preslávil najmä tým, že sa tam v minulosti nachádzal najväčší trh s otrokmi. Akoby vtedy presiakol atmosférou bolesti, sĺz a utrpenia, ktoré sprevádzalo obchodovanie s ľuďmi. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa