Na Dunaji otvorili letnú plavebnú sezónu: Loďou sa dostanete na Devín aj do Rakúska

2024-04-20 10:00:00 |   |    | 

Lodná osobná doprava na Dunaji znovu ožíva, 18. apríla sa v Bratislave otvorila plavebná sezóna 2024, a to počas tradičnej a turisticky mimoriadne obľúbenej riečnej trasy Bratislava – Devín a späť. Prichádzajúca sezóna sľubuje opäť množstvo zážitkov na vlnách neodmysliteľnej tepny hlavného mesta.



 

Pravidelné plavby

Hneď v prvý víkend tohtoročnej plavebnej sezóny, počas Mestských dní 20.-21. apríla 2024, majú turisti možnosť vychutnať si pri plavbe popod bratislavské mosty pohľady na Bratislavu aj v rámci Zimného prístavu, bežne verejnosti neprístupného.  Ďalšími zaujímavými okruhmi je celodenný výlet loďou Harmónia k vodnému dielu Gabčíkovo, alebo romantikou opradená plavba  do Čunova, ktorá okrem prírodných výhľadov ponúka aj dvojhodinové kotvenie na pontóne pri areáli Divoká voda a možnosť navštíviť miestnu Galériu Danubiana.

Štvoricu stálic, ktorú si môžu cestujúci vybrať z ponuky od apríla do októbra, uzatvára najobľúbenejšia pravidelná linka k zrúcaninám hradu Devín a sútoku Dunaja s Moravou. „V minulej sezóne sme uskutočnili skoro 800  plavieb, počas ktorých sme prepravili viac ako 63 tisíc cestujúcich. Stabilne najobľúbenejšou plavbou bol aj za minulý rok Devín, no na atraktívnosti za ňou nezaostáva už ani napríklad Bratislavský okruh, ktorý zaznamenal najväčší medziročný nárast cestujúcich,“ hovorí JUDr. Ľudmila Masariková, zástupkyňa spoločnosti SPaP – LOD, a.s.

 

Jazdí sa aj do Rakúska

Obľúbené sú tiež pravidelné plavby do Rakúska. Rýchloloď spoločnosti TWIN CITY LINER s otvorenou aj uzavretou palubou jazdí do Viedne a zaujímavá je tiež výletná plavba do rakúskeho mestečka Hainburg, ktoré okrem hradieb, veží, brán či hradnej zrúcaniny disponuje aj ďalšími zaujímavými pamätihodnosťami. Počas päťhodinovej prestávky si okrem návštevy pamiatok možno urobiť prechádzku na hrad, ísť na nákupy alebo si posedieť pri káve v niektorej z útulných miestnych kaviarní.

 

Nielen gastro zážitky

Zážitkami na Dunaji však nemusia byť len klasické výletné plavby. Okrem nich  loď Harmónia  ponúka zážitkové eventy, kde sa konajú tematické, hudobné či gastro plavby. Skvelé kulinárske zážitky si môžete vychutnať napríklad v podobe večere na Dunaji alebo nedeľného brunchu.  „V roku 2023 sa práve tieto akcie tešili mimoriadnej obľube. Jednou z najvyhľadávanejších bola Gastro plavba do Viedne. Pre mimoriadny záujem sme v tejto sezóne pridali ešte viac termínov. Vianočné večierky, husacina na Dunaji či Silvester na lodi je tiež výnimočný zážitok.“ teší sa zo záujmu Ľudmila Masariková. V ponuke si získala pevné miesto aj novinka minulej sezóny - tematické detské party s bohatým programom a animátormi na palube. 

 

Legenda v múzeu

Aktuálne tvoria riečnu flotilu tri vyhliadkové lode – Prešov, Martin a Žilina, a jedna eventová loď – Harmónia. Tento rok sa spoločnosti Slovenská plavba a prístavy – lodná osobná doprava, podarilo premiestniť legendárnu rýchloloď ruského pôvodu Meteor do Múzea dopravy v Bratislave. Posledná loď tohto typu ukončila svoju prevádzku v roku 2019. „Rýchloloď Meteor V plávala po Dunaji od roku 1990, premávala do Gabčíkova, do Viedne, ale aj do vzdialenejšej Budapešti, Kremsu a Tullnu. Keďže nám samotným bolo ľúto, že sa s týmito loďami musíme rozlúčiť, sme veľmi radi, že pre jednu z nich sa našlo miesto v múzeu dopravy. A hoci samotné premiestnenie rakety už oficiálne prebehlo, slávnostné odovzdávanie bude ešte len v júni,“ uzavrela Ľudmila Masariková.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ts

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa