Letisko v Dubaji obnovuje prevádzku, aj dnes sa ale očakáva oneskorenie letov

2024-04-18 14:30:00 |   |    | 

Medzinárodné letisko v Dubaji dnes postupne obnovuje prevádzku po rozsiahlom obmedzení letov spôsobenom utorkovými rekordnými prívalovými dažďami. Aj dnes sa ale na tomto najrušnejšom letisku sveta očakávajú oneskorenie, napísal miestny denník The National. V Dubaji, najľudnatejšom meste Spojených arabských emirátov (SAE), tiež stále zostávajú uzavreté niektoré cesty.



 

Dubajské medzinárodné letisko oznámilo, že obnovilo prevádzku na termináloch 1 a 3. Domáce aerolinky Emirates, ktoré v stredu neodbavovali celý deň, dnes odbavovanie cestujúcich opäť začali o deviatej ráno miestneho času.

"Prosíme, choďte na letisko iba v prípade, že máte potvrdený let, pretože letisko je stále preplnené," napísali aerolinky Emirates na sieti X. Zároveň sa cestujúcim ospravedlnili za nepríjemnosti spôsobené neobvyklým počasím.

Podľa denníka The National bolo na dubajskom medzinárodnom letisku za dva dni kvôli silnému dažďu a zaplaveným električkám zrušených 1240 letov a štyri desiatky boli odklonené inam.

SAE postihli tento týždeň najväčšie prívalové dažde najmenej od roku 1949, kedy sa tam začali viesť tieto záznamy. Vyžiadali si jednu obeť, senior zomrel v aute, ktoré zmietol prúd vody. Silné dažde zasiahli pred niekoľkými dňami aj Omán, kde kvôli nim zomrelo 18 ľudí vrátane školákov. Výdatne pršalo aj v Bahrajne, Katare a Saudskej Arábii.

Agentúra AP oslovila niekoľko meteorológov, podľa ktorých zrejme rekordné dažde v SAE neboli spôsobené metódou zvanou cloud seeding (siatie, osievanie mrakov). Tá sa používa na zvýšenie pravdepodobnosti zrážok z mrakov pomocou napríklad jodidu strieborného. Nebývalé dažde v tejto púštnej krajine pripísali oslovení meteorológovia klimatickým zmenám.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa