Španielske múzeum vystaví obraz, ktorého autorom sa ukázal byť Caravaggio

2024-05-11 07:00:00 |   |    | 

Madridské múzeum Prado oznámilo, že vystaví obraz, ktorého autorstvo odborná expertíza pripísala talianskemu majstrovi Caravaggiovi. Informovala o tom agentúra Reuters.



 

V apríli 2022 španielske úrady zastavili dražbu diela, za ktorého autora bol do tej doby pokladaný neznámy žiak španielskeho maliara zo 17. storočia Josého de Riberu. Urobili tak po upozornení madridského múzea, že by mohlo ísť o dielo Caravaggia. Obraz sa mal pôvodne dražiť s vyvolávacou cenou 1500 eur, po preverení autorstva sa jeho hodnota odhaduje na najmenej desiatky miliónov eur.

Obraz s motívom Ecce Homo (Hľa, človek) vznikol v rokoch 1605 až 1609 a predpokladá sa, že kedysi patril do súkromnej zbierky španielskeho kráľa Filipa IV. Zobrazuje scénu z Nového zákona, v ktorej Pilát Pontský ukazuje zbičovaného a tŕne korunovaného Krista davom.

Riaditeľ múzea Prado Miguel Falomir uviedol, že po zastavení dražby bol obraz odborne preskúmaný a zreštaurovaný, čo viedlo k zisteniu, "že v skutočnosti ide o Caravaggiovo dielo, ktoré sa do Španielska dostalo v 17. storočí". Uviedol tiež, že od 19. storočia bol obraz v rukách jednej madridskej rodiny, ktorá ho nedávno predala osobe, ktorá si priala, aby bol obraz vystavený v Prade.

"Z našej strany sme viac ako šťastní, že sa môžeme stať miestom, kde verejnosti a kritikom predstavíme toto nové, doposiaľ nevystavené Caravaggiovo dielo," citovala agentúra AP z Falomirovho vyhlásenia, ktoré zverejnilo múzeum.

Caravaggio sa narodil ako Michelangelo Merisi v Miláne v roku 1571, prízvisko Caravaggio získal podľa obce, kam jeho rodina utiekla pred morom. Preslávil sa najmä obrazmi s náboženskými motívmi, bol ale aj známy búrlivák. V roku 1606 údajne neúmyselne zabil istého Ranuccia Tomassoniho, za čo bol odsúdený na trest smrti.

Utiekol z Ríma do Neapola a žil potom na rôznych miestach. V roku 1609 požiadal pápeža o milosť a mohol sa vrátiť do Ríma. Zomrel v roku 1610 vo veku 39 rokov, príčina úmrtí nie je doteraz objasnená. Caravaggio inšpiroval množstvo barokových maliarov, vrátane Velázqueza, Rubensa či Rembrandta.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 23. máj. 2024. Meniny má Želmíra.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa