V Pompejach odkryli luxusnú čiernu sieň s úžasnými freskami: Zobrazujú hrdinov trójskej vojny

2024-04-13 12:00:00 |   |    | 

Archeológovia našli v starovekých Pompejach impozantnú banketnú sálu s čiernymi stenami a mytologickými motívmi z trójskej vojny. Miestnosť objavili nedávno pri vykopávkach na archeologickom nálezisku v blízkosti sopky Vezuv a teraz bola odhalená v celej svojej kráse, oznámilo včera podľa agentúry APA talianske ministerstvo kultúry.



 

Archeológovia uviedli, že objavené fresky patria k najkrajším, aké sa v troskách starovekého mesta našli. Takmer kompletná mozaiková podlaha miestnosti obsahuje viac ako milión jednotlivých bielych dlaždíc. Čierna banketná sála je zhruba 15 metrov dlhá a šesť metrov široká.

Fresky a mozaika pochádzajú z 3. storočia nášho letopočtu. Ich vek je možné odvodiť na základe umeleckej kvality, prevedenia a voľby motívov. Prevažuje totiž téma hrdinstva. Znázornení sú bohovia a hrdinovia trójskej vojny. Vedľa Heleny Trójskej a Parisa je na stenách vyobrazená Kassandra, dcéra Priama, spoločne s bohom Apollónom.

Na zachytenom výjave sa Boh snaží krásnu kňažku Kassandra zviesť. Podľa báje mu Kassandra sľúbila svoju lásku, ak ju Apolón obdarí vešteckým duchom. Keď ho odmietla, jej schopnosť predpovedať jej zostala, ale Apolón ju potrestal tým, že nikto jej veštbám neveril, hoci sa vždy bezo zvyšku naplnili.

Mytologické postavy na stenách spoločenských miestností mali zabaviť hostí a slúžiť ako predmet následných debát a hovorov, vysvetľuje agentúra APA. Objavená hodovná sieň vedie k vnútrobloku, kde bola chodba pre slúžky, s dlhými schodmi vedúcimi do prvého poschodia budovy.

Hlavná reštaurátorka Roberta Priscová sa tento týždeň snažila zabrániť zrúteniu jedného oblúka. "Zodpovednosť je to obrovská, pozrite sa na mňa," povedala, akoby chcela naznačiť, že si na nej stres vybral viditeľnú daň, píše server BBC. "Máme vášeň a hlbokú lásku k tomu, čo robíme. To, čo tu odkrývame a chránime, prinesie radosť aj ďalším generáciám, ktoré prídu po nás," vysvetľuje reštaurátorka.

Archeologický park Pompeje neďaleko Neapola, ktorý je tiež pamiatkou UNESCO, patrí k turisticky najnavštevovanejším miestam v Taliansku. Po rímskom Koloseu je druhou najnavštevovanejšou talianskou pamätihodnosťou.

Pompeje spolu s rímskymi mestami Herculaneum, Stabia a Oplontis zničila v roku 79 nášho letopočtu erupcia sopky Vezuv. Obyvateľov zastihla katastrofa nepripravených a mnoho z nich stuhnutý popol verne zachytil v posledných okamihoch života. Pri nešťastí zomrelo viac ako 3000 ľudí. Mesto zavalené sopečným popolom bolo objavené až v 18. storočí.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK / APA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa