Ľadový muž Ötzi mal vyše 60 tetovaní: Vedci zistili, ako vznikli

2024-04-02 20:00:00 |   |    | 

Mnohé tetovania ľadového muža Ötziho vznikli prepichovaním kože špicatým predmetom a nie narezaním kože, ako doteraz predpokladali niektorí vedci. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v European Journal of Archeology. TASR informuje podľa webu Live Science.



 

Ötzi zomrel v Alpách pred asi 5300 rokmi. Jeho telo zostalo mumifikované v ľadovci až do roku 1991, keď ho náhodne v Alpách objavili turisti neďaleko hranice Talianska a Rakúska. Vedecké štúdie odvtedy odhalili mnoho z jeho života, vrátane nástrojov, zbraní, oblečenia, genetickej výbavy či samotnej príčiny smrti.

Na jeho tele objavili 61 tetovaní, o ktorých sa doteraz predpokladalo, že vznikli narezaním kože a vtieraním sadzí do rezu. Podľa odborníka na staroveké tetovanie a autora najnovšej štúdie Aarona Deter-Wolfa z Tennessee "sú skôr ručne pichané, ako rezané alebo vytvorené iným štýlom." Pod ručným pichaním je myslené prepichnutie kože šidlom alebo ihlou, čo je technológia podobná moderným tetovacím strojom.

V novej štúdii sa porovnávali Ötziho tetovania s tetovaniami vytvorenými v rámci štúdie z roku 2022. V nej sa použilo viacero predmoderných techník tetovania - ručné bodnutia, poklepávanie paličkou na ostrý predmet či podkožné tetovania, pri ktorom sa koža "zošíva“ pigmentovanou niťou. Všetky tieto spôsoby použil na vlastnej nohe Danny Riday z Nového Zélandu.

Porovnanie ukázalo, že "žiadne z Ötziho tetovaní nebolo vytvorené z rezov, ktoré vytvárajú úzke línie na koncoch, kde hojaca koža sťahuje rez", povedal Deter-Wolf. Ötziho tetovanie sa zhodovalo s "ručne pichaným" tetovaním. Tvar "ručne vpichnutých" tetovacích línií závisí na tvare a materiáli použitého hrotu. V Ötziho prípade to bolo pravdepodobne šidlo. Podľa tejto teórie tiež mohli byť mnohé tetovacie šidlá nájdené na archeologických náleziskách doteraz nesprávne klasifikované ako iné bežné nástroje našich predkov.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa