Najľudnatejšia krajina sveta by mohla zmeniť názov: 8 otázok a odpovedí, čo by to prinieslo

2023-09-17 12:00:00 |   |    | 

Podľa špekulácií sa vládnuca Indická ľudová strana (BJP) chystá pri príležitosti mimoriadneho zasadnutia parlamentu, ktoré je naplánované na 18. až 22. septembra, predložiť uznesenie o zmene oficiálneho názvu Indie na Bhárat.



 

Akými názvami sa India v súčasnosti označuje?

Oficiálne názvy krajiny, ktorá sa podľa odhadov OSN v tomto roku stala najľudnatejšou krajinou sveta, podľa súčasných pravidiel znejú Republiku of India v angličtine aj Bhárat Ganrádžja v prepise z hindčiny. Indovia svoju krajinu tiež neoficiálne nazývajú Hindustan.

 

Aký je pôvod a symbolika všetkých označení krajiny?

Najstarším pomenovaním krajiny je Bhárat. Toto slovo pochádza pôvodne zo sanskrtu a je spomenuté v staroindických eposoch aj védach v období pred naším letopočtom. Volal sa tak aj kráľ, o ktorom rozpráva epická báseň Mahábhárata. Pôvodne sa označenie vzťahovalo na územie Bháratavarša (krajiny Bháratov), dnešnú časť severnej Indie. Od 19. storočia sa tento názov rozšíril na celý indický subkontinent a je aj spomínaný v ústave, ktorá vo svojom prvom článku spomína, že "India, to je Bhárat, je zväzkom štátov".

Názov India je odvodený od rieky Indus (v perzskom jazyku Hindu, v sanskrte Sindhu), krajinu na východ od tohto toku nazývali starovekí grécki zemepisci tiež Indica, neskôr bol názov poangličtený a začal sa oficiálne používať v období britskej koloniálnej nadvlády nad Indiou, ktorá trvala zhruba 200 rokov do roku 1947.

Slovo Hindustan (krajina Hindov) pochádza z perzštiny a rozšírilo sa v 13. storočí a v období moslimskej Mughalskej ríše. Rozsah Hindustanu sa menil, zahŕňal oblasť severnej Indie a Pakistanu i celé územie Indie.

 

Prečo chce India zmeniť svoj názov?

Spory o názov krajiny nie sú v Indii ničím novým. Vládnuca Indická ľudová strana (BJP) premiéra Nárendru Módího vyznáva ideológiu hinduistického nacionalizmu a chce presadiť v parlamente uznesenie, podľa ktorého má mať prednosť názov v hindčine. Módího vláda sa dlhodobo snaží odstrániť z verejného priestoru symboly spojené s britskou koloniálnou vládou, čím je podľa BJP a Módího práve názov India.

 

 

Aké sú ohlasy na prípadnú zmenu názvu?

Debata o zmene názvu krajiny zosilnela po tom, ako tento rok v júli viac ako dve desiatky indických opozičných strán vytvorili koalíciu s názvom INDIA s cieľom poraziť na budúci rok v parlamentných voľbách vládnucu BJP. Šéf hlavnej opozičnej strany, Indického národného kongresu (INK), Mallikárdžun Kharge uviedol, že INDIA je skratka pre Indian National Developmental Inclusive Alliance (Indická národná rozvojová inkluzívna aliancia). Odvtedy sa z radov členov BJP začali ozývať výraznejšie hlasy pre zmenu názvu krajiny na Bhárat a podľa politológov sa možnosť premenovania stane jednou z predvolebných tém.

Možnosť, že by názov v hindčine dostal prednosť aj na medzinárodnom poli, vyvolal v médiách kontroverzné reakcie. "Dúfam, že vláda nebude taká hlúpa, aby sa úplne zbavila (názvu) Indie," uviedol napríklad predstaviteľ opozičného Indického národného kongresu Šaši Tharúr. Podľa neho má názov pochádzajúci z angličtiny výhodu v tom, že je dobre známy v zahraničí. Podľa kritikov by tiež nové označenie krajiny bolo snahou o vymazanie z histórie moslimských Mughalovcov, ktorí krajine vládli 300 rokov. V súčasnosti sú v prevažne hinduistickej Indii moslimovia najväčšou náboženskou menšinou, tvorí ju až 14 percent obyvateľov, teda zhruba 200 miliónov ľudí.

Vzhľadom na to, že historicky názov Bhárat odkazoval na rozsiahlejšie územie, ako na ktorom sa nachádza súčasná India, ozvali sa z okolitých štátov obavy o možnú zmenu hraníc krajiny. Zo susedného Pakistanu sa dokonca ozývajú názory, že by si krajina mohla označenie India privlastniť pre seba, keďže Indus je najdlhšou riekou na pakistanskom území.

 

Kedy by mohlo dôjsť k premenovaniu?

Podľa špekulácií sa Módího vládna strana BJP chystá predložiť uznesenie o zmene oficiálneho názvu Indie na Bhárat pri príležitosti mimoriadneho zasadnutia parlamentu, ktoré je naplánované na 18. až 22. septembra. Program schôdze parlamentu však vopred nebol zverejnený. Indická vláda použila pri oficiálnej príležitosti pre označenie krajiny názov Bhárat namiesto Indie napríklad v pozvánke delegátom na slávnostnú večeru pri summite krajín skupiny G20, ktorý sa uskutočnil 9. až 10. septembra v Dillí.

 

Ako by premenovanie mohlo ovplyvniť život v krajine?

Hoci by sa mohlo zdať, že zmena názvu krajiny sa bude týkať najmä oficiálnych dokumentov a reprezentácií, nový názov by sa prejavil vo všetkých odvetviach sociálnokultúrneho i ekonomického života, od školských učebníc po medzinárodné obchodné dohody. V hre je aj zmena národnej internetovej domény Indie z.in napríklad na .bhrt či .bharat.

 

 

Koľko môže premenovanie Indie stáť?

Podľa odhadov týždenníka Outlook náklady na premenovanie štátu môžu dosiahnuť v prepočte zhruba 160 miliónov eur. To je suma, ktorá zodpovedá zhruba mesačnému výdavku vlády na program potravinovej pomoci, ktorý v krajine pomáha s výživou viac ako sto miliónov ľudí.

 

Akú má premenovávanie názvov v Indii tradíciu?

Podľa britskej spravodajskej spoločnosti BBC bolo v krajine od získania nezávislosti v roku 1947 premenovaných viac ako 100 indických miest, vrátane tých najväčších, keďže ich názvy údajne príliš pripomínali koloniálne dedičstvo. Z Bombaja sa tak stal Mumbaí, z Kalkaty Kolkata, z Madrásu Čennaí. V ostatných rokoch bolo tiež premenované napríklad mesto Íláhábád na Prájagrádž a názov okresu Fajzábád na Ajódhja, či známa Aurangzébova trieda v Dillí pomenovaná po mughalskom cisárovi dostala v roku 2014 meno nedávneho indického prezidenta Abdula Kaláma. K zmenám miestopisných názvov vedie tiež túžba vlády premiéra Módího velebiť slávnu hinduistickú minulosť Indie a naopak upozadiť islamské dedičstvo. V meste Ajódhja po rokoch sporov dav hinduistov v roku 1992 zbúral mešitu zo 16. storočia a vyvolal vlnu sektárskeho násilia. Módí na jej mieste položil v roku 2020 základný kameň hinduistického chrámu.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa