Príroda

Ľudský omyl: Európu trápi rastúca populácia krížencov vlka a psa

Ľudský omyl: Európu trápi
2024-05-15 12:00:00

Od chvíle, keď ho strážcovia prvýkrát zbadali na monitoroch, bol problém zrejmý. Vlk, ktorého prostredníctvom kamier videli hlboko v lesoch talianskeho parku Gran Bosco v Piemonte, nebol šedý ako jeho spoločník, ale neobvykle svetlý. Sfarbenie naznačilo, že nejde o vlka, ale o kríženca so psom. Tieto hybridy by mohli podľa odborníkov postupne vytlačiť pôvodných vlkov, napísal denník The Guardian. viac »

Úžasné pozorovanie vedcov: Orangutan si otvorenú ranu ošetril liečivou rastlinou

Úžasné pozorovanie vedcov: Orangutan
2024-05-11 08:00:00

Vedci v Indonézii pozorovali orangutana sumatrianskeho, ako si sám liečil veľké zranenie na tvári rastlinnou pastou. Je to podľa nich zrejme prvýkrát, čo sa podarilo zaznamenať voľne žijúceho živočícha, ako sa stará o otvorenú ranu pomocou rastliny s preukázateľne liečivými účinkami. Potom, čo výskumníci videli, ako si samec prikladá obklad na tvár, sa rana do mesiaca úplne zahojila, uviedol server BBC News. viac »

Krutý ústupok pytliakom: Veterinári odrezávajú nosorožcom rohy, aby ich zachránili

Krutý ústupok pytliakom: Veterinári
2024-05-07 12:00:00

V juhoafrickej provincii KwaZulu-Natal začali tento mesiac veterinári odrezávať nosorožcom rohy, aby im zachránili život pred pytliakmi. Pristúpili k tomu preto, že počet nosorožcov zabitých pytliakmi sa v JAR vlani zvýšil na 499 oproti predchádzajúcemu roku, kedy pytliaci zabili 448 týchto ohrozených zvierat práve najmä kvôli ich rohom. Informoval o tom denník El País. viac »

Vedci počúvajú veľryby a snažia sa pochopiť ich reč: Je to ako zažiť iný svet

Vedci počúvajú veľryby a
2024-05-05 23:00:00

Vedci po prvýkrát na svete viedli "konverzáciu" s veľrybou. Teraz sa snažia zistiť, čo si tieto cicavce vlastne hovoria. Ich stretnutie by totiž mohlo byť prvým krokom na komunikáciu s inou než ľudskou inteligenciou, napísala BBC. viac »

Florida platí nájomných lovcov, pomáhajú likvidovať pytóny

Florida platí nájomných lovcov,
2024-05-02 12:00:00

Keď invázne hady začali hubiť pôvodné druhy v národnom parku Everglades, prišla Florida s plánom: nasadila na ne nájomných lovcov. Patrí medzi ne aj Amy Sieweová, ktorá prehľadáva cesty a trávnaté krajnice na juhu tohto amerického štátu. Pátra po legendárnom šesťmetrovom tmavom pytónovi, ktorý sa plazí trávou a hľadá korisť, ktorú by uškrtil a zožral. viac »

Cikádová apokalypsa: USA čaká najväčšia invázia za desaťročia, môžu ich byť bilióny

Cikádová apokalypsa: USA čaká
2024-04-28 20:00:00

Východnú polovicu Spojených štátov pravdepodobne v nadchádzajúcich týždňoch zaplavia bilióny cikád. Prvýkrát po viac ako 200 rokoch sa tam v rovnakom roku vyroja dve potomstvá, ktoré sa vracajú v 13- a 17-ročných cykloch. Podľa agentúry AP sa čaká invázia hmyzu s ohlušujúcim cvrkotom, akú Američania nezažili po desaťročia. viac »

Indické močiare kedysi obýval gigantický had: Vážil asi tonu!

Indické močiare kedysi obýval
2024-04-26 12:00:00

Močiarmi v oblasti dnešnej Indie sa pred 47 miliónmi rokov ťažkopádne plazilo obrie monštrum. Dokladajú to skamenené stavce až 15 metrov dlhého hada, ktorý by svojou dĺžkou prekonal aj najznámejšieho pradávneho predátora Tyrannosaura rexa. Obrovský plaz pomenovaný Vasuki indicus pripomínal dnešné pytóny. A rovnako ako tieto dnešné hady nebol jedovatý, ale svoje obete dusil svojim mocným zovretím. viac »

V turistických destináciách spozorovali obrovský hmyz: Zabíja iné zvieratá, ľudí bolestivo hryzie

V turistických destináciách spozorovali
2024-04-24 21:00:00

Cyprus, Turecko aj Chorvátsko. Vo viacerých krajinách na juhu Európy zaregistrovali výskyt raritného hmyzu, ktorý môže ľuďom spôsobiť bolestivé uhryznutie. Vedci domácich aj turistov varovali, aby si na obrovské vodné ploštice dali pozor. viac »

Neobvyklý obyvateľ etiópskych ulíc: Po Harare sa potulujú hyeny, domáci sa im tešia

Neobvyklý obyvateľ etiópskych ulíc:
2024-04-22 12:45:00

Obyvatelia starobylého etiópskeho mesta Harar sa nedesia pri pohľade na hyeny v uliciach, ale naopak ich prítomnosť vítajú. Veria, že šelmy s typickými škvrnami na kožuchu pomáhajú čistiť ulice od zvyškov jedla a dokážu udržať na uzde zlých duchov, napísal denník The Guardian. viac »

Les nesmrteľných príbehov: Panenské bučiny v Rumunsku zachraňujú životy

Bukovina
2024-04-11 12:00:00

Príbeh Lesa nesmrteľných príbehov začal len nedávno, v roku 2019. Ten rok po boji s rakovinou zomrela Elena-Mirela Cojocaruová, milovaná žena starostu rumunskej dediny Nucšoara. Jej manžela, Iona Cojocarua, čoskoro začalo trápiť srdce; lekár mu v rámci liečby odporučil prechádzky v prírode, najmenej 6000 krokov denne, píše denník The New York Times. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa