Cestovanie po Európe

Taliansky výlet za bublinkami: Conegliano dalo svetu lahodné prosecco

Taliansky výlet za bublinkami:
2024-03-22 12:00:00

Benátsko ponúka množstvo možností na výlety, preto by bolo škodou zostať len v jeho slávnej metropole. Naplánujte si aj návštevu okolitých zaujímavostí, napríklad mesta Conegliano, ktoré má ešte typickejšiu taliansku atmosféru. Historické budovy, romantické staré uličky a skvelé jedlo sú tou najlepšou pozvánkou. viac »

Matematický most: Zaobišla sa jeho výstavba bez skrutiek?

Matematický most: Zaobišla sa
2024-03-19 12:00:00

Postavil ho Isaac Newton a jeho konštrukciu navrhol v duchu svojich gravitačných zákonov tak dômyselne, že na spoje jednotlivých prvkov neboli potrebné vôbec žiadne skrutky a klince. Keď ho potom študenti zo zvedavosti rozobrali, už ho nedokázali dať znova dohromady v pôvodnom stave. To je jedna z mnohých povestí, ktoré sa viažu k tzv. Matematickému mostu v anglickom Cambridgi. viac »

Skalné obydlia na nemecký spôsob: V Langensteine žili ľudia ešte v 20. storočí

Skalné obydlia na nemecký
2024-03-18 12:00:00

Na svete nájdete viacero miest, kde domáci z rôznych dôvodov bývali v jaskyniach či skalách. V Nemecku sa vďaka takýmto obydliam na turistickú mapu zapísala obec Langensteine. Zamestnanci neďalekej ovčej farmy vybudovali v skalách dvanásť takýchto jaskýň, v ktorých žili so svojimi rodinami v rokoch 1858 až 1910. viac »

Päť najkrajších hradov vo Walese: Tu zaplesá srdce každého milovníka dejín

Päť najkrajších hradov vo
2024-03-10 00:00:00

Spoznávať krajiny cez ich dejiny je snom mnohých cestovateľov. Preto sa neuspokoja iba s prechádzkami v prírode alebo užívaním si mora. Túžia vidieť historické budovy, ktoré im pri troche fantázie najlepšie ukážu, ako sa vyvíjali príbehy v jednotlivých končinách sveta. Najväčšej popularite sa prirodzene tešia hrady. Niekoľko nádherných nájdete aj vo Walese. viac »

Rondu pokladajú za najkrajšie španielske mestečko: Jedna pamiatka nemá vo svete páru

Rondu pokladajú za najkrajšie
2024-03-05 00:00:00

Na tento pohľad nikdy nezabudnete. Mesto Ronda je postavené na veľkom brale a dominuje mu vysoký most, známy mnohým cestovateľom. Nájdete ho na viacerých propagačných materiáloch o Španielsku a niet sa čomu čudovať. Osobná návšteva vám to iba potvrdí. viac »

Švajčiarska dedinka bez ciest: Wengen ročne na túto kuriozitu zláka tisíce turistov

Švajčiarska dedinka bez ciest:
2024-02-28 10:00:00

Krásnych horských dediniek je neúrekom, predsa sa však niektorým darí lákať viac turistov než iným. Jednou z nich je aj Wengen vo Švajčiarsku, ktorý je paradoxne vyhľadávaný preto, že nie je dobre dostupný. viac »

Polárna žiara, vzácny kostol aj jaskynné kúpele: Nórsky Harstad prekvapí rozmanitosťou

Polárna žiara, vzácny kostol
2024-02-24 00:00:00

Sever Nórska je nádherný najmä vďaka jeho úžasnej prírode. Keď však objavíte čaro mestečka Harstad a jeho okolia, budete chcieť do týchto studených končín Škandinávie prísť práve kvôli nemu. viac »

Druhý Jeruzalem: Bývala gruzínska metropola Mccheta je plná chrámov a kláštorov

Druhý Jeruzalem: Bývala gruzínska
2024-02-23 06:15:00

Mccheta bola pôvodne hlavným mestom Gruzínska. Dnes už túto úlohu prebralo neďaleké Tbilisi, Mccheta sa však stále teší veľkej úcte domácich aj záujmu turistov. Vďaka množstvu kláštorov a chrámov má prezývku „druhý Jeruzalem“! viac »

Najmenšie mesto a najstaršia katedrála na svete. Viete, kde sa nachádzajú?

Najmenšie mesto a najstaršia
2024-02-20 18:00:00

Plánujete dovolenku, na ktorej by ste si chceli oddýchnuť pri mori a zároveň spoznať zaujímavé svetové unikáty? Potom sú nasledovné tipy šité na mieru práve vám. viac »

Mestečko, ktoré sa nedá nemilovať: Francúzsky Dinan pripomína romantické obrazy z minulosti

Mestečko, ktoré sa nedá
2024-02-16 12:00:00

Francúzsky vidiek je medzi cestovateľmi veľmi obľúbený. Najmä vďaka starým mestečkám, ktoré pripomínajú romantické obrazy z minulosti. K takým patrí aj Dinan, kam sa vyberieme tentoraz. viac »

Centrum starovekého sveta: Na ostrove Dilos sa nesmelo rodiť ani umierať

Centrum starovekého sveta: Na
2024-02-12 00:00:00

Dnes je vyprahnutý a neobývaný. Vždy to tak ale nebolo. V staroveku patril grécky ostrovček Dilos v Egejskom mori k dôležitým náboženským a obchodným centrám, kde sa stretávali ľudia z celého vtedy známeho sveta. viac »

Radosť cestovať vlakom: Najkrajšie železničné stanice Holandska sú architektonickými skvostmi

Radosť cestovať vlakom: Najkrajšie
2024-02-07 12:00:00

Starobylé aj moderné, v pulzujúcich metropolách aj nenápadných dedinách... Viaceré železničné stanice sú unikátnymi architektonickými skvostmi, ktoré stoja za návštevu, aj keď do nich nemierite kvôli ceste vlakom. Tieto zdobia malebné Holandsko. viac »

V Taliansku odhalili sochu rímskeho cisára Konštantína. Jej rozmery sú ohromujúce!

V Taliansku odhalili sochu
2024-02-07 10:00:00

V Taliansku včera slávnostne odhalili trinásťmetrovú repliku sochy rímskeho cisára Konštantína zo 4. storočia. Úlomky mramorovej sochy sediaceho cisára sa našli v 15. storočí blízko Kolosea. Tím odborníkov teraz jednotlivé fragmenty nascanoval a na ich základe vytvoril trojrozmernú podobu cisára, ktorá bude najmenej do roku 2025 stáť pred Kapitolským múzeom v Ríme. viac »

Technický zázrak v tieni Matterhornu: Visutý most Charlesa Kuonena ponúka tie najkrajšie výhľady

Technický zázrak v tieni
2024-02-05 12:00:00

Najdlhší visutý most sveta je od mája 2022 v Česku, dlhé roky však bol držiteľom rekordu iný inžiniersky zázrak. A tými najkrajšími výhľadmi sa švajčiarsky Charles Kuonen Hängebrücke môže pýšiť dodnes. viac »

Dvesto rokov stratené: Múzeum v Amsterdame vystavuje dva najmenšie Rembrandtove portréty

Dvesto rokov stratené: Múzeum
2024-02-05 09:00:00

Holandské národné múzeum Rijksmuseum v Amsterdame vystavuje dva najmenšie portréty od Rembrandta. TASR správu prebrala od agentúry AFP. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa