U susedov - kam na výlet

Architektonická perla je späť: V Ostrave obnovili slávnu Grossmannovu vilu

2024-03-28 12:00:00 |

Slávna Grossmannova vila po rozsiahlej rekonštrukcii privíta prvých návštevníkov. Storočnú stavbu napadla drevomorka a v predchádzajúcich desaťročiach sa uskutočnili zásahy nielen v interiéri, ale dokonca bolo odstránené aj dominantné schodisko budovy. Vilu navrhol František Grossmann ako svoje rodinné a firemné sídlo a v prostredí vtedajšej Moravskej Ostravy mala mnoho zaujímavostí, počnúc architektonickým riešením, výnimočným zariadením a veľkorysou záhradou.

Viac článkov

Skutočná Sissi: Cisárovná ľudských sŕdc mala od romantickej hrdinky ďaleko

Skutočná Sissi: Cisárovná ľudských
2023-12-26 14:00:00

Keď sa Mníchovčanka Alžbeta vydala v roku 1854 z rodného Wittelsbachu za cisára Františka Jozefa I., neuvedomovala si, aký to bude mať vplyv na jej život. „Prebudila som sa vo väzení a putá sú na mojich rukách. A moja túžba je stále silnejšia. A sloboda! Ty mne odvrátená!“ viac »

Medvedie Vianoce aj Advent s vôňou perníka: Takýto koniec roka zažijete len v Česku

Medvedie Vianoce aj Advent
2023-12-22 12:00:00

Tie najnavštevovanejšie vianočné trhy u našich českých susedov sú samozrejme tie v Prahe a Brne. Moravská metropola si dokonca za svoju jedinečnú vianočnú atmosféru a vianočné trhy vyslúžila titul Európske hlavné mesto Vianoc. Ale aj menšie české a moravské mestá majú vianočné trhy, ktoré s ich čarokrásnym koloritom zanechajú v návštevníkoch kus vianočnej nálady. Poďte sa s nami pozrieť na adventnú atmosféru do rozprávkového Českého Krumlova a perníkom prevoňaných Pardubíc. viac »

Fotoreportáž z adventného Miškovca: Krajšiu vianočnú električku v Európe neuvidíte!

Fotoreportáž z adventného Miškovca:
2023-12-19 07:01:00

Výlet či dovolenka v Miškovci sa Slovákom spája najmä s jaskynnými kúpeľmi. Nás však do tohto mesta zlákali adventné trhy. V týchto dňoch tam totiž premáva tá najkrajšia vianočná električka v Európe! viac »

Európskym hlavným mestom Vianoc je Brno, porota ocenila jeho kreatívnu kultúru

Európskym hlavným mestom Vianoc
2023-12-19 06:00:00

Brno získalo titul Európske hlavné mesto Vianoc na rok 2024. Medzinárodná porota ocenila vysokú úroveň predloženého projektu mesta a tiež spolupatričnosť s európskymi hodnotami Vianoc. Metropola južnej Moravy to v piatok uviedla na svojom webe, informuje spravodajkyňa TASR. viac »

Historická hanba Viedne: V preslávenej koncertnej sále lietali facky

Historická hanba Viedne: V
2023-12-15 00:00:00

Páni vo frakoch sa navzájom držia pod krkom. Vzduchom lietajú facky, kopance aj nábytok. V jednej z najslávnejších koncertných sál na svete sa to jednoducho melie hlava-nehlava. Viedenská smotánka sa začala biť kvôli rozdielnemu hudobnému vkusu! viac »

Adventné trhy sa rozbehli naplno: Tieto sú najkrajšie v Dolnom Rakúsku

Puchberg
2023-12-09 12:00:00

Príroda, uličky s pivničkami, zámky, hrady, ale aj námestia v dedinkách či mestách sú súčasťou adventu v Dolnom Rakúsku. Vybrali sme pre vás tie najoriginálnejšie adventné trhy, ktoré ponúkajú jedinečné zážitky, a zároveň prinášame niekoľko skvelých tipov na ďalšie miesta, ktoré stojí za to navštíviť počas čarovného adventného obdobia. viac »

Zimná rozprávka na ľade: Tieto rakúske jazerá sú na korčuľovanie najlepšie

Zimná rozprávka na ľade:
2023-12-04 00:00:00

Keď sú teploty pod nulou a ľadová pokrývka je dostatočne hrubá, môžete sa na rakúskych jazerách korčuľovať, prechádzať či dokonca surfovať. Tieto bývajú v studenom počasí najobľúbenejšie. viac »

OBRAZOM z hranice Česka a Poľska: Rozhľadňa na Králickom Snežníku čelila veľkej kritike

OBRAZOM z hranice Česka
2023-12-02 15:00:00

Králický Snežník (1423 metrov nad morom) je najvyšším vrcholom rovnomenného pohoria a zároveň najvyšším bodom Pardubického kraja. V minulosti na jeho vrcholku, ktorý leží na česko-poľskej hranici, stála kamenná rozhľadňa, ktorá musela byť pre zlý technický stav strhnutá. Po viac ako 120 rokoch vyrástla na poľskej strane hory nová vyhliadková veža, ktorá bola slávnostne otvorená 26. septembra 2022. viac »

Koncentračný tábor Mauthausen - príšerné miesto, kde sa Hitler zbavoval kritikov

Koncentračný tábor Mauthausen -
2023-12-01 00:00:00

V Európe bolo niekoľko koncentračných táborov, v ktorých odstraňovali Židov a všetkých nepriateľov nacistického režimu. V Rakúsku sa jeden z nich nachádza neďaleko mesta Linz. Oproti iným sa vyznačoval tým, že sa v ňom Hitler snažil zbaviť inteligencie, ktorá sa snažila bojovať proti fašistom a peklu, ktoré rozpútali počas 2. svetovej vojny. viac »

Adrenalín na maximum: Vo Viedni otvorili najvyššiu šmykľavku Európy (VIDEO)

Adrenalín na maximum: Vo
2023-11-16 12:00:00

Vo Viedni sprístupnili v stredu najvyššiu šmykľavku v Európe. Jej polopriehľadná rúra meria 40 metrov a vedie pozdĺž steny vyhliadkovej veže Donauturm. TASR uvádza podľa agentúry DPA a rakúskych médií. viac »

Litomyšl bol domovom Boženy Němcovej. Dnes je plný pamiatok UNESCO

Litomyšl
2023-11-10 12:00:00

Litomyšl sa nachádza 200 kilometrov od slovenských miest Žilina, Trenčín či Bratislava. Môžete si tam teda naplánovať víkendový pobyt, počas ktorého spoznáte jeho hlavné atrakcie. Ideálny je na jesenný výlet a krásny je tiež v predvianočnom období. Bonusom navyše je spojenie s viacerými významnými českými osobnosťami. viac »

Česká republika a UNESCO: Tieto miesta majú pre ľudstvo mimoriadny význam

Česká republika a UNESCO:
2023-11-07 00:00:00

Česi sa tešia z ďalšieho zápisu na zozname UNESCO. Na 45. zasadaní Komisie svetového kultúrneho dedičstva Organizácie spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru zaradili medzi pamiatky svetového dedičstva Žatec a krajinu žateckého chmeľu. Pozrite si s nami všetkých sedemnásť českých zápisov. viac »

V stopách velikánov: Milovníci Josepha Haydna nájdu svoj raj v Rakúsku

V stopách velikánov: Milovníci
2023-11-06 12:00:00

Rakúsky hudobný skladateľ Joseph Haydn bol hlavným predstaviteľom vrcholného klasicizmu v hudbe. Jeho sonáty, sláčikové kvartetá a symfónie patria do zlatého fondu svetového kultúrneho dedičstva. viac »

Lipnice je skrytou perlou Vysočiny: V tieni hradu vás privíta pravnuk svetoznámeho spisovateľa

Lipnice je skrytou perlou
2023-10-30 12:00:00

Nenápadné mestečko Lipnice nad Sázavou je skrytou perlou Vysočiny. Na malom kúsku tam totiž môžete zažiť veľa zaujímavého – napríklad preskúmať zákutia stredovekého hradu alebo si pripiť na zdravie v pravej českej hospode s pravnukom spisovateľa Jaroslava Haška. Pochopiť, prečo si jeho slávny predok vybral na život (i na smrť) práve toto čarovné miesto, nebude po vašej návšteve vôbec ťažké... viac »

OBRAZOM z Dolného Rakúska: Mendlingtal spája nádhernú prírodu s poznávaním tradícií

OBRAZOM z Dolného Rakúska:
2023-10-22 12:00:00

Alpské potoky kedysi zdobilo veľké množstvo vodných kanálov, riečnych brán, chodníčkov, mlynských kolies a priehrad. V oblasti Göstling v Dolnom Rakúsku sa miestni obyvatelia rozhodli tieto drevené prvky v horách zrekonštruovať, vďaka čomu vznikol veľmi obľúbený zážitkový svet Mendlingtal. viac »


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa