Svetové unikáty u nás doma: 8 slovenských pamiatok, ktorým sa nič v Európe nevyrovná

2016-11-13 00:00:01 |   |    | 

Chcete spoznať to NAJ na európskom kontinente? Nemusíte jazdiť ďaleko, množstvo unikátnych zaujímavostí nájdete aj na Slovensku. Nechajte sa pri plánovaní cesty inšpirovať nasledujúcimi riadkami, nasmerujú vás na unikátne miesta, ktoré nenájdete v žiadnej inej európskej krajine!



 

NAJVYŠŠÍ DREVENÝ GOTICKÝ OLTÁR

Najvyšší drevený gotický oltár na svete je možné obdivovať v Levoči v Kostole sv. Jakuba. Meria 18,6 m a jeho autorom je Majster Pavol z Levoče. Vyrezal ho z lipového dreva začiatkom 16. storočia a trvalo mu to 10 rokov.

 

NAJSTARŠÍ PODNIK NA SVETE, KTORÝ FUNGUJE NEPRETRŽITE

Kremnická mincovňa je najstarším podnikom na svete, ktorý funguje nepretržite. Mince sa tu razia už od roku 1328, dnes sa tu vyrábajú aj slovenské euromince.

 

PRVÁ VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÉHO CHARAKTERU

Prvá vysoká škola technického charakteru na svete bola Banská Akadémia, založená v roku 1762 Máriou Teréziou. Nachádzala sa v Banskej Štiavnici, ktorá bola centrom rozvoja banskej vedy a techniky v Európe.

 

JEDINÁ FUNKČNÁ ÚVRAŤOVÁ LESNÁ ŽELEZNICA

Odviezť sa historickým vlakom po úvraťovej úzkokoľajnej lesnej železnici je možné jedine v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Je totiž jedinou zachovanou a dodnes funkčnou železnicou tohto druhu v Európe.

 

JEDINÁ ARAGONITOVÁ JASKYŇA V EURÓPE

Ochtinská aragonitová jaskyňa je jedinou jaskyňou svojho druhu v Európe. Spolu s ďalšími jaskyňami Slovenského krasu bola zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

 

UNIKÁTNY MOST

Bratislavský Most SNP ponad rieku Dunaj je európskym unikátom. Oceľová konštrukcia je zavesená na jednom pylóne a váži viac ako 7000 ton. V pylóne je vo výške 80 m umiestnená reštaurácia. Most je v prevádzke od roku 1972 a získal ocenenie Stavba 20. storočia.

 

JEDNA Z NAJSTARŠÍCH STANIČNÝCH BUDOV

Budova prvej konskej železnice v Uhorsku (viedla z Bratislavy do Svätého Jura) je jednou z najstarších staničných budov na svete. Na križovatke ulíc Krížnej a Legionárskej ju postavili v rokoch 1836 – 1840.

 

JEDINÝ ORLOJ S PRAVÝM SLNEČNÝM ČASOM

Orloj v Starej Bystrici na Kysuciach je jediným na svete, ktorý ukazuje tzv. pravý slnečný čas! Je špeciálne nastavený pre miesto, na ktorom stojí.

 

Zdroj: Slovakia.travel / Asseco Slovakia

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: slovakia.travel, wikipedia
Zdroj: slovakia.travel / ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (61 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa