Chorvátsko pre aktívnych dovolenkárov: Tieto miesta sú ako stvorené na šport

2017-07-27 00:00:01 |   |    | 

Chorvátsko nemožno podceňovať ani z hľadiska aktívnej dovolenky. Pre športovo založených cestovateľov ponúka množstvo zaujímavých lokalít, kde sa môžu venovať svojej záľube. Stačí si len vopred premyslieť, ako by ste chceli stráviť vašu dovolenku v tejto krajine a potom si už len v našom zozname vyhľadajte to správne miesto, kde sa budete cítiť ako v raji.



 

Plávanie

Pre plavcov je ako stvorená oblasť Dalmácie. Vyniká najmä tým, že sa tam nachádza viacero známych ostrov ako napríklad Brač, Hvar alebo Korčula. K tomu všetkému ešte pripočítajte známu Makarskú riviéru. Absolvovať dokonca môžete aj tréningové trasy so známym slovinským plaveckým maratóncom Martinom Strelom. Ten vás zavedie do viacerých zaujímavých lokalít a môžete s ním vyskúšať aj dlhšie kondičné trasy. No pokiaľ máte chuť iba na jednoduchú plaveckú dovolenku, ubytujte sa na niektorom z ostrovov. Vtedy máte vďaka lodnej doprave dobrý prístup na všetky ostatné ostrovy a tiež na pevninu, takže si môžete vybrať z viacerých zaujímavých lokalít.

 

Tenis

Krajiny bývalej Juhoslávie sú aj vynikajúcou základňou skvelých tenistov. Momentálne je najlepším z nich Srb Novak Djokovič, no nie je to tak dávno, čo na kurtoch dominoval aj chorvátsky velikán Goran Ivaniševič. Jeho rodným mestom je Split. No s počtom tenisových kurtov sa do popredia opäť tlačí Istria. Mesto Umag hostí pravidelne každý rok v júli známy turnaj Croatian Open a nachádza sa tam tiež tenisová akadémia, v ktorej učí práve tento bývalý tenista. Objednať sa môžete aj na krátkodobé šesťdňové kurzy, ktoré nazývajú intenzívnymi zábavnými tréningami. Vyberte si, v akej frekvencii chcete chodiť na kurt a či je vám lepšie objednať si priamo celý kurz a stretnúť sa aj s Goranom Ivaniševičom, alebo tam prídete iba na pár hodín, keď sa vám chce zahrať si tenis a potom už budete oddychovať niekde na pláži. V tejto oblasti nájdete kurty často aj priamo pri hoteloch.

 

Rodinné športové aktivity

Pri dovolenkách s deťmi je dôležité staviť hlavne na rôznorodosť. Ich nedonútite, aby sa zaujali len jedinou aktivitou a počas celej dovolenky boli spokojné a nefrflali. Preto je vhodnejšie nájsť si oblasť ako Národný park Paklenica, ktorý ponúka nespočetné množstvo aktivít. Začnime najprv pri mori, kde sa okrem plávania môžete venovať i windsurfingu, jachtingu alebo wakeboardingu. Keď sa presuniete do hôr, môžete si vybrať z niekoľkých turistických trás rôznych obtiažností. Veľmi zaujímavá je aj možnosť cyklistiky, pretože okrem klasických cyklistických trás máte k dispozícii aj horské cyklochodníky. No a potom sú tu priamo ponuky hotelových zariadení, keď sa môžete tešiť na rôzne druhy športových ihrísk, kde si zahráte futbal, volejbal alebo basketbal. Ponúkajú tu tiež hodiny jogy alebo zumby a popri pláži nájdete pár workoutových zariadení, kde si precvičíte vaše svaly. Aktivít teda budete mať naozaj neúrekom a istotne si pár z nich ušetríte aj pre ďalšiu dovolenku v tejto oblasti.

 

Adrenalínové športy

Split je tiež známou športovou oblasťou. Prím opäť hrajú vodné aktivity pri mori, no tentoraz sa do centra pozornosti dostáva aj blízka rieka Cetina. Tá ponúka skvelé podmienky pre extrémnych športovcov. Ideálna je pre splav na rafte, ale aj na kajaku. Vyskúšať si môžete aj plávanie v divokej vode. Turisti často spájajú túto dovolenku s návštevou Paklenice, kde sa venujú horolezectvu. Takto majú k dispozícii viacero možností na skúšanie ich hraníc a tie potom môžu vystriedať s pokojnejšími prímorskými aktivitami ako napríklad plážový volejbal, tenis a v týchto končinách veľmi obľúbené vodné pólo.

 

Bicyklovanie

Nadšenci cyklistiky to majú najjednoduchšie, pretože musia absolvovať len krátku cestu na Istriu. Tá je pre nich ako stvorená a ponúka niekoľko cyklistických chodníkov, vďaka ktorým si pozriete aj historické krásy tohto kraja so silným talianskym vplyvom. Taktiež sa môžete tešiť na nádhernú prírodu a keď sa vyberiete cestou popri pobreží, odmenou za celodennú námahu vám bude nádherný výhľad na more. Istria je známa aj vďaka výbornej gastronómii a vinárstvu. Niektoré cyklistické trasy sú preto spojené práve s touto tematikou. Môžete sa vybrať po konkrétnych trasách, ktoré budú prechádzať popri malých rodinných viniciach, kde sa vždy večer môžete ubytovať na niektorej z fariem a užiť si ochutnávku ich výrobkov.

Unikátna poloha Istrie vám ponúka ešte jednu veľmi zaujímavú možnosť. Využite blízkosť ostatných krajín a naplánujte si dovolenku hneď v troch štátoch. Z Rovinju je to do talianskeho Terstu iba niečo vyše sto kilometrov. Tí zdatnejší to pokojne zvládnu aj za jeden deň a sviatoční cyklisti si môžu rozplánovať viacero zastávok popri mori a zastaviť sa na pár dní aj v Slovinsku.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa