Prvýkrát na výletnej lodi: Všetko, čo ste vždy chceli vedieť o dovolenke na mori

2017-09-08 00:00:01 |   |    | 

Čo, ako, kde, kam? Dnes vám odpovieme na všetko, na čo si môžete spomenúť a čo by ste naozaj chceli vedieť pred prvou okružnou plavbou.



 

Aké dokumenty potrebujem?

Na plavbu si vezmite dokumenty, ktoré vám zašle cestovná kancelária spoločne s jedným dokladom totožnosti (napríklad občianskym preukazom). Ideálne však je, ak si pribalíte tiež pas a skontrolujete predtým jeho platnosť. Niekde sa totiž vyžaduje platnosť ešte 6 mesiacov po návrate do domoviny. Overte si tiež, či máte potrebné víza do všetkých krajín, pre ktoré platí vízová povinnosť.

 

Môžem si nechať vystaviť tzv. „rýchlopas“?

Ak zistíte, že váš cestovný pas má prepadnutú dobu platnosti, môžete si nechať za vyšší poplatok vystaviť rýchlopas. Vždy je však dobré zistiť si, či dané krajiny rýchlopasy akceptujú.

 

Ako je to s deťmi, ktoré nie sú sprevádzané zákonným zástupcom?

Pokiaľ beriete na plavbu trebárs vnuka alebo neter, musíte mať so sebou okrem jeho dokladov totožnosti (občiansky preukaz, pas alebo Európsky preukaz zdravotného poistenia) tiež súhlas zákonných zástupcov s cestovaním dieťaťa.

 

Existuje nejaké obmedzenie pre vek detí?

Pri niektorých plavbách „pre dospelých“ môžete na obmedzenie naraziť. Väčšinou však žiadne obmedzenia pre deti neexistujú. Lode sú dnes už plne vybavené pre deti od šiestich mesiacov.

 

Existuje na palubách lodí dozeranie na deti?

Áno, väčšina plavieb, ktoré sú určené pre rodiny s deťmi, ponúkajú služby takzvaných „kids klubov“. Dieťa vám tu postrážia a zabavia ho. Väčšinou sú tieto služby v cene plavby. Ale existujú i služby, v rámci ktorých vám na dieťa dozrú priamo v kajute. Tieto služby sú však väčšinou spoplatnené.

 

Môžu sa plavby zúčastniť tiež hendikepovaní?

Plavby sa samozrejme môžu zúčastniť tiež hendikepované osoby. Vždy je však treba túto skutočnosť oznámiť kancelárii zároveň s rezerváciou.

 

Môžem vziať na loď domáceho miláčika?

Až na niektoré výnimky (asistenčné psy pre hendikepovaných) nie sú na lodiach zvieratá povolené.

 

Sú služby na lodi „all inclusive“?

Vždy záleží na konkrétnej lodi, plavbe a službách, ktoré máte zahrnuté v cene. Väčšinou si však konzumáciu v tematických reštauráciách platíte osobitne. To isté platí napríklad pre niektoré alkoholické nápoje alebo miešané koktejly. Tieto informácie by vám však vždy mala poskytnúť cestovná kancelária.

 

Aké jedlo a nápoje mám na lodi teda zdarma?

Obvykle je zdarma jedlo a nápoj v samoobslužných baroch a nápojových automatoch. Väčšinou ide o vodu, ľad, kávu, porciované čaje a na niektorých lodiach i džúsy a zmrzliny. V cene plavby máte tiež plnú penziu, ktorá zahŕňa jedlo a nápoj niekoľkokrát denne. Všetko nad rámec plnej penzie je spoplatnené obvyklými cenami ako na pevnine.

 

Som celiatik / vegetarián / vegán. Môžem požiadať o špeciálnu stravu?

Áno! Drvivá väčšina lodných spoločností reaguje pružne na potreby cestovateľov, a pokiaľ im vopred oznámite svoje priania a požiadavky, je vám personál kuchyne schopný pripraviť špeciálnu stravu, ktorú budete na lodi počas pobytu konzumovať.

 

Akým spôsobom prebiehajú na lodiach platby?

Pri vstupe na loď dostanete takzvanú lodnú kartu, na ktorú sa vám načíta útrata za jedlo a nápoje nad rámec zaplatenej služby, výlety alebo útrata v obchodoch. Karta zároveň slúži ako kľúč k vašej kajute a identifikácia pri nalodení a vylodení (trebárs na výletoch). Finálnu útratu vyrovnáte v posledný večer alebo ráno pred tým, než dorazíte do prístavu.

 

Ako útratu vyrovnám?

Pri drvivej väčšine plavieb sa vyžaduje platba prostredníctvom embosovanej karty Visa, MasterCard a American Express.

 

Platí sa na lodi prepitné?

Áno, prepitné nie je zahrnuté v cene platby a predstavuje odmenu personálu (a z veľkej časti aj ich mzdu) za poskytované služby.

 

Čo sú servisné poplatky?

Servisné poplatky sú vlastne iným výrazom pre prepitné. Účtujú sa za každý deň pobytu na lodi a obvykle predstavujú 8 EUR alebo 10 až 12 USD za osobu a deň plavby.

 

Chcem cestovať sám / sama. Musím zaplatiť nejaký príplatok za dvojlôžkovú kajutu obsadenú len jedným človekom?

Takisto to záleží na konkrétnej plavbe a spoločnosti, ktorá ju organizuje. Obvykle však platí, že sa poplatok pohybuje v rozmedzí od 30 do 100% ceny plavby za osobu. Preto je teda dobré zabezpečiť si partnera. Dnes už dokonca existujú špeciálne weby a fóra, kde sa jednotlivci dohovárajú na spoločnej dovolenke na lodi i v hoteli.

 

Kde môžem zaparkovať vozidlo?

Súčasťou väčšiny prístavov sú strážené parkoviská. Vždy si však vopred overte, či nie je potrebné miesto si rezervovať.

 

Môžem si na loď priniesť vlastné jedlo a nápoje?

Aj toto záleží na konkrétnej plavbe a spoločnosti. Niekde so sebou môžete obmedzené množstvo jedla a nápojov priniesť, inde je to striktne zakázané.

 

Ako je to s alkoholom na lodi? Môžem si priniesť vlastný?

Vlastný alkohol drvivá väčšina lodných spoločností prísne stráži. Niekde je povolená jedna fľaša vína na osobu, inde je zakázaný úplne.

 

Môžem na lodi fajčiť?

V kajutách platí v drvivej väčšine prísny zákaz fajčenia. Sú tu tiež inštalované hlásiče cigaretového dymu. Fajčiť však väčšinou môžete v špeciálnych salónikoch a baroch či na ďalších vyhradených miestach.

 

Aký je rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou kajutou?

Vnútorné kajuty sú umiestnené v trupe lode s absenciou okien. Na druhej strane sú obvykle lacnejšie než kajuty vonkajšie, ktoré oknom vybavené väčšinou sú a nachádzajú sa nad čiarou ponoru.

 

Existujú kajuty s balkónmi?

Áno! Všetky moderné lode ponúkajú vonkajšie kajuty s balkónom, ktorý zvyšuje komfort cestovateľa.

 

Ako je to s elektronickými prístrojmi na palube?

Na palubu lode si môžete priniesť obvyklé elektronické prístroje (holiace strojčeky, fén, žehličku na vlasy, kulmu, nabíjačku apod.) s príkonom do cca 700 W. Výnimku tvoria len žehličky. Odev si môžete nechať na lodi vyžehliť za menší poplatok.

 

Ako je to so zásuvkami na lodiach?

Pri plavbách po Európe sú kajuty vybavené elektronickými zásuvkami 220 V európskeho štandardu. V prípade amerických spoločností však počítajte so zásuvkami 220 V i 110 V. Vhodné je teda pribaliť si so sebou cestovný adaptér do zásuvky (redukciu).

 

Aké si mám so sebou vziať oblečenie?

Na väčšine lodí si vystačíte s obvyklým oblečením, ktoré denne nosíte. Chybou však nie je pribaliť si spoločenské šaty alebo oblek pre významné spoločenské udalosti a gala večery. Majte však na pamäti, že na lodiach väčšinou panuje neformálna atmosféra.

 

Ako je to s uterákmi a posteľnou bielizňou?

Posteľná bielizeň, ktorú vám personál pravidelne mení, je samozrejme súčasťou vašej kajuty. To platí tiež pre uteráky, ktoré nájdete v kúpeľni. Na slnečných terasách a pri bazéne budete mať tiež k dispozícii osušky zdarma.

 

Čo teplota na lodi? Ako sa reguluje?

Súčasťou vnútorných priestorov lodí je samozrejme klimatizácia, nastavená na príjemnú teplotu. Klimatizované sú väčšinou i kajuty lodí. Tu si môžete teplotu sami nastaviť.

 

Sú na palube lode nejaké obchody?

Áno. Väčšina lodných spoločností má na svojich palubách tzv. „duty free shopy“, kde kúpite alkohol, oblečenie, parfumy, cigarety i sladkosti. Samozrejmosťou sú tiež lekárne alebo obchody s kozmetikou, hygienickými potrebami či potravinami.

 

Platí sa za využívanie ležadiel a slnečníkov pri bazéne?

Nie, tieto služby máte samozrejme zahrnuté už v cene platby.

 

Môžem na lodi zorganizovať oslavu?

Samozrejme. Je však potrebné túto skutočnosť s dostatočným predstihom oznámiť cestovnej kancelárii. Na palube sa pravidelne organizujú oslavy narodenín, výročia svadby, zásnuby alebo medové týždne.

 

Môžu nás na palube lode zosobášiť?

Niektoré lodné spoločnosti (Royal Caribbean International, Celebrity Cruises alebo Princess Cruises) umožňujú svadbu priamo na lodi. V tomto prípade je však dôležité začať organizovať veci súvisiace s obradom s cestovnou kanceláriou s dostatočným predstihom.

 

Ako je to s očkovaním? Sú povinné?

Požiadavky na očkovanie sa líšia podľa destinácií, do ktorých mierite. Preto je dobré túto informáciu overiť v cestovnej kancelárii. Do obvyklých destinácií, medzi ktoré patrí Stredomorie, Karibik alebo Severná Európa, nie je potrebné žiadne špeciálne očkovanie. Pri exotických a netradičných destináciách túto problematiku konzultujte s ošetrujúcim lekárom.

 

Čo mám robiť, keď sa nebudem cítiť dobre / spôsobím si úraz?

Na každej lodi je k dispozícii ordinácia s lekármi a sestrami, ktorí vás v prípade zdravotných komplikácií ošetria. Ordinácie majú svoje pevne dané ordinačné hodiny, pokiaľ však ide o akútny prípad, starostlivosť vám poskytnú 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

 

Zaplatím za lekárske ošetrenie a vyzdvihnuté lieky?

Áno, lekárska starostlivosť aj lieky sú spoplatnené. Náklady vám po návrate domov preplatí poisťovňa, s ktorou máte uzavreté cestovné poistenie.

 

Čo mám robiť, keď ma bude trápiť morská choroba?

Moderné lode bývajú vybavené stabilizátormi, preto je na nich morská choroba skôr výnimkou než pravidlom. Pokiaľ vás však predsa len prepadne, už doma si pribaľte lieky, ktoré vám predpíše ošetrujúci lekár, alebo navštívte recepciu, kde vám tieto lieky tiež vydajú. V prípade silných prejavov kinetózy vás recepčný nasmeruje do ordinácie lodného lekára.

 

Môžem z lode telefonovať?

Zo svojho mobilného telefónu môžete volať v prístave alebo v blízkosti pevniny. Na mori to nie je možné. Súčasťou každej kajuty je však mobilný telefón s vlastným GPS servisom, z ktorého môžete za poplatok volať kedykoľvek.

 

Ako je to na lodiach s internetom?

Väčšina moderných lodí má takzvaný „internet point“ – internetový kútik, kde je možné za poplatok surfovať. Cena sa pohybuje vo výške asi 0,50 EUR za minútu pripojenia. Na lodiach však väčšinou funguje wi-fi, ku ktorému sa môžete pripojiť zo svojho smartphonu, tabletu alebo notebooku.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa