Praktický manuál pre dovolenku v Chorvátsku: Všetky dôležité čísla a informácie na jednom mieste

2017-07-03 00:00:01 |   |    | 

Ministerstvo vnútra SR posiela aj tento rok slovenských policajtov do najnavštevovanejších častí Chorvátska, aby tam pomáhali naši turistom. Ako sa na nich nakontaktovať, čo robiť v prípade autonehody či straty pasu, aké sú dopravné predpisy a pokuty za ich nedodržanie a ešte mnoho ďalších dôležitých informácií nájdete v praktickom manuáli, ktorý by mal mať pri sebe každý návštevník Chorvátska.



 

SLOVENSKÍ POLICAJTI V CHORVÁTSKU

Slovenskí policajti budú pôsobiť v najnavštevovanejších oblastiach Chorvátska aj tento rok.  O bezpečnosť dovolenkárov sa od 1. júla do 31. augusta postará osem policajtov (štyri dvojčlenné hliadky) takto:

 

SPLITSKO-DALMATÍNSKA ŽUPA

Rekreačné oblasti: Trogir, Split, Podgora, Tučepi, Brela, Makarska

Sídlo: Splitsko-dalmatínske policajné riaditeľstvo, policajná stanica Trogir, ul. Put Muline 1

Telefón: V prípade núdze budú k dispozícii na telefónnom čísle +385 99 7201 001.

 

PRÍMORSKO-GORANSKÁ ŽUPA

Rekreačné oblasti: Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija, Cres, Krk, Mali Lošinj, Rab, Baška, Malinska, Mošćenička Draga

Sídlo: Primorsko-goranské policajné riaditeľstvo, policajná stanica Crikvenica, ul. Kralja Tomislava 85 a

Telefón: V prípade núdze budú k dispozícii na telefónnom čísle +385 99 7201 002.

 

Po dohode môžu byť slovenskí policajti vyslaní na výkon služby aj do iných oblastí podľa vývoja aktuálnej situácie v dovolenkových destináciách.

 

KEDY ICH OSLOVIŤ

Policajti dokážu vysvetliť znenia chorvátskych zákonov, pretlmočiť pokyny chorvátskych policajtov i výsluchy, poradiť, na čo by mali dávať pozor, pomôcť nájsť ich auto, ak im ho odtiahnu, poradiť, kde si zabezpečiť náhradný cestovný doklad nevyhnutný pre cestu domov a byť nápomocní v mnohých iných situáciách. Často pri týchto aktivitách spolupracujú so Zastupiteľským úradom v Záhrebe.

Službu budú policajti vykonávať v slovenských policajných uniformách vždy spoločne s chorvátskymi policajtmi. Slovenskí policajti budú po prvý krát v Chorvátsku vybavení služobnými vozidlami s označením polícia. Budú mobilnejší, a tak budú môcť pomáhať prakticky po celom pobreží Jadranského mora.

 

PODMIENKY VSTUPU DO KRAJINY

Do Chorvátskej republiky môžu slovenskí občania cestovať s platným slovenským cestovným pasom alebo občianskym preukazom na dobu 90 dní bez víz. Deti musia mať svoj vlastný cestovný doklad.

Slovenskí turisti, ktorí cestujú na dovolenku 'do Chorvátska s domácimi zvieratami môžu cestovať so psami, mačkami a fretkami, len ak si zabezpečili cestovný pas zvieraťa, v ktorom sú zaznamenané potrebné vakcinácie. V prípade prevozu iných zvierat (napríklad vtáky, korytnačky) treba mať potvrdenie od veterinárneho lekára o zdravotnom stave zvieraťa s údajmi o mieste pôvodu zvieraťa a jeho identifikačné znaky. Sieť veterinárnych ambulancii je rozšírená v každom väčšom meste

 

ČO ROBIŤ V PRÍPADE STRATY ALEBO ODCUDZENIA CESTOVNÉHO DOKLADU

Ak bol občan Slovenskej republiky okradnutý, prípadne cestovný doklad stratil, musí túto okolnosť nahlásiť príslušnej polícii. Tá mu vydá potvrdenie, ktoré je potrebné predložiť na zastupiteľskom úrade spolu so žiadosťou o vydanie náhradného cestovného dokladu.

Priamo na konzulárnom oddelení Zastupiteľského úradu Slovenskej republiky, Prilaz Gjure Deželića 10, 10000 Zagreb  pri vybavovaní náhradného cestovného dokladu je potrebné predložiť potvrdenie od miestnej polície o strate alebo odcudzení dokladu, žiadosť o vydanie náhradného dokladu (vyplňuje sa priamo na zastupiteľskom úrade) a uhradiť poplatok za vydanie náhradného dokladu (poplatok je vo výške 10,- €, platí sa v kunách podľa aktuálneho kurzu Národnej banky Chorvátska).

Upozorňujeme, že ak nahlásite na polícii stratu alebo krádež občianskeho preukazu alebo cestovného pasu a potom ho nájdu, s takýmto dokladom už nemôžu cestovať! Údaje o takomto doklade boli vložené do informačného systému a preto pri každej kontrole (hraničnej alebo bežnej) sa hľadí na takýto doklad ako na neplatný. Takýto doklad je potrebné odovzdať na polícii a nepoužiť ho na preukazovanie totožnosti.

 

AKO SA VYHNÚŤ PREPLNENÝM CESTÁM

Cestu je dobré plánovať s použitím dopravného plánovača, v ktorom sú uvedené dni a cestné ťahy či smery najväčšej očakávanej hustoty cestnej premávky. Najzaťaženejšie dni v doprave sú piatok, sobota a tie dni, keď sa menia turnusy, teda na začiatku mesiaca, v strede a na konci mesiaca.

Predpokladané miesta výskytu dlhých kolón áut sú hraničné prechody, cestariny – mýtnice a zjazdy z diaľnic do konkrétnych destinácií.

V dostatočnom časovom predstihu pred predpokladanými miestami výskytu dlhých kolón áut je potrebné doplniť pohonné hmoty, zabezpečiť si dostatok stravy a tekutín na pitie (toto platí najmä v prípadoch, ak sú cestujúcimi aj deti). Ešte pred cestou je potrebné skontrolovať technický stav vozidla, najmä chladiacu sústavu a klimatizáciu vozidla, ak je ňou vozidlo vybavené. 

Pri cestovaní do Chorvátska môže turistom výrazne pomôcť mobilná aplikácia „HAK“ alebo informácie na stránke www.hak.hr, ktoré prevádzkuje Hrvatski autoklub. V mobilnej aplikácii môžete nájsť informácie o stave na cestách a hraničných prechodoch (aj cez kamery), ceny palív a ceny poplatkov za cesty a rôzne ďalšie užitočné informácie.

 

DÔLEŽITÉ TELEFÓNNE ČÍSLA

Jednotné číslo pre všetky núdzové situácie: 112

Prvá pomoc: 194

Hasiči: 193

Polícia: 192

Pomoc motoristom na cestách: 1987 (ak telefonujete zo zahraničia alebo z mobilného telefónu, vytáčajte +385 1 1987)

Štátna centrála pre pátranie a záchranu na mori: 195

Predpoveď počasia a situácia na cestách: 060 520 520

Ak je potrebné odstrániť poruchu alebo odtiahnuť vozidlo do servisu, je možné volať Pomoc na ceste na tel.: 1987 (pri telefonovaní zo zahraničia alebo mobilného telefónu vytáčajte +385 1 1987).

Číslo 112 je najdôležitejšie a mali by ste si ho pamätať. Je možné volať naňho kedykoľvek, cez deň, v noci, bez ohľadu na to, kde sa volajúci v Chorvátsku nachádza. Volanie je bezplatné. Hovor je možné uskutočniť cez všetkých mobilných operátorov. K dispozícii sú na tomto čísle operátori hovoriaci po anglicky, nemecky, taliansky, maďarsky a slovensky. Treba naňho volať v prípade dopravnej nehody aj vtedy, keď potrebujete rýchlu zdravotnícku pomoc, pomoc hasičov, polície, záchrannú horskú službu, prípadne inú pomoc. Stručne treba povedať, kto volá, čo sa stalo, kde, kedy, či sú tam zranení a aké sú zranenia.

 

VŠEOBECNÉ INFORMÁCIE PRE VODIČOV

Motoristi musia mať pri sebe platný vodičský preukaz, technický preukaz od motorového vozidla aj doklad o poistení - zelenú kartu. V prípade, že vodič nie je majiteľom vozidla, polícia môže požadovať overené prehlásenie majiteľa vozidla (v chorvátskom alebo anglickom jazyku), že vozidlo bolo zapožičané. Pri ceste osobným autom musia mať spolucestujúce deti do 5 rokov povinne autosedačku. Podľa platnej legislatívy je možné maloleté dieťa prevážať pripútané v detskej autosedačke len na zadných sedadlách. Na prednom sedadle je možné prevážať v detskej autosedačke len dieťa vo veku do dvoch rokov pri splnení zákonom stanovených podmienok.  

Ministerstvo vnútra Chorvátskej republiky vyzýva všetkých vodičov, aby nejazdili v kolónach (dve - tri autá za sebou), ale uprednostňovali individuálnu jazdu. Jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd a tragických následkov dopravných nehôd je práve nedostatočná vzdialenosť medzi vozidlami, čo sa stáva najmä na diaľniciach. Ďalšou z najčastejších príčin dopravných nehôd je nevenovanie sa vedeniu motorových vozidiel, čo môže byť spôsobené únavou vodičov, ktorí jazdia neprimerane dlho bez prestávok na oddych. Počas cesty je preto vhodné odpočívať na vyhradených miestach alebo čerpacích staniciach v pravidelných intervaloch. Pred cestou je vhodné naštudovať trasu cesty a možnosti oddychu.

Povinnosťou vodiča je jazdiť s rozsvietenými svetlami v zimných mesiacoch aj počas dňa. Kvôli vlastnej bezpečnosti majte svetlá rozsvietené aj v lete.  Je zakázané používať mobilný telefón počas jazdy motorovým vozidlom (môže sa používať iba s hands-free).

 

NAJVYŠŠIA POVOLENÁ RÝCHLOSŤ

  • v obci 50 km/h
  • mimo obce 90 km/h
  • na cestách určených výlučne pre motorové vozidlá 110 km/h
  • na diaľniciach 130 km/h
  • pre motorové vozidlá, ťahajúce obytný príves 80 km/h
  • pre autobusy a autobusy s ľahkým prívesom 80 km/h

Tzv. mladý vodič (do 24 rokov) nesmie riadiť vozidlo na ceste rýchlosťou väčšou ako 80 km/h, na rýchlostnej ceste a ceste pre motorové vozidlá rýchlosťou väčšou ako 100 km/h, na diaľnici rýchlosťou väčšou ako 120 km/h a jazdiť mopedom rýchlosťou väčšou ako 40 km/h.

 

ČO ROBIŤ V PRÍPADE NEHODY

Podobne ako na Slovensku, aj v Chorvátsku platí nasledovný postup. O dopravnej nehode najprv upovedomte políciu (tel.: 192). (Nie je potrebné v prípade dopravnej nehody s malou materiálnou škodou.) Vykonajte všetky opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky (oblečte si reflexnú vestu a postavte výstražný trojuholník), aby sa predišlo vzniku nového nebezpečenstva. Počkajte na príchod polície.

V prípade škody na vozidle žiadajte od polície záznam o dopravnej nehode, bez ktorého nemôžete prekročiť štátnu hranicu a budete ho potrebovať aj pre poisťovňu na Slovensku.     

Záznam o dopravnej nehode (ZAPISNIK O OČEVIDU) nedostanete na mieste nehody, vydajú Vám ho na príslušnom policajnom oddelení, ktoré nehodu riešilo za správny poplatok 20,- HRK (asi za 2-3 dni).

 

DOPRAVNÉ PRIESTUPKY

V Chorvátsku sa za všetky porušenia predpisov v cestnej premávke aplikuje objektívna zodpovednosť vodiča vozidla. V prípade spáchaného priestupku (napr. neprimeraná rýchlosť), kde z fotografie nie je jasné, kto v čase spáchanie priestupku bol vodičom vozidla, polícia na základe Zákona o bezpečnosti v cestnej premávke požiada vlastníka vozidla o poskytnutie "hodnoverných údajov o osobe, ktorej dal vozidlo k dispozícii jeho vlastník".  

Dopravná polícia je v Chorvátsku jediný orgán, ktorý zabezpečuje dokumentovanie a riešenie priestupkov v cestnej premávke. Žiadna súkromná ani štátna organizácia nerealizuje dokumentovanie dopravných priestupkov.

Jedinou výnimkou je nedovolené parkovanie v mestách - pod samosprávou funguje mestská organizácia, ktorá zabezpečuje komplexný servis pri riešení nedovoleného parkovania vozidiel - kontrola zaplateného parkovného, dokumentovanie priestupku nedovoleného parkovania, vydanie rozhodnutia o priestupku s pokutovým blokom, odtiahnutie vozidla, vymáhanie sankcií.

 

POKUTY

Zákon o bezpečnosti v cestnej premávke v Chorvátsku určuje finančné sankcie za priestupky - ide o fixné sumy v hodnote 300 HRK (cca 40 EUR), 500 HRK (cca 66 EUR), 700 HRK (cca 93 EUR), 1.000 HRK (cca 133 EUR), ktoré môže polícia uložiť na mieste spáchania priestupku. V skrátenom priestupkovom konaní môže polícia uložiť pokutu až do výšky 15.000 HRK (cca 2000 EUR).

Pozor! Pokuta Vám môže prísť domov poštou!     

 

VYBRANÉ SADZBY

- jazda s obsahom alkoholu v krvi medzi 0,50 g/kg a 1,00 g/kg - od 1.000,00 HRK do 2.000,00 HRK

- jazda s obsahom alkoholu v krvi od 1,00 g/kg do 1,50 g/kg - od 2.000,00 HRK do 5.000,00 HRK

- odmietnutie dychovej skúšky na alkohol alebo odber krvi na zistenie hladiny alkoholu v krvi - od 5.000,00 HRK do 15.000,00 HRK alebo trestom odňatia slobody až na 60 dní

- prekročenie povolenej rýchlosti v obci od 10 do 20 km/hod. - 500 HRK, od 20 do 30 km/hod. – 1.000 HRK

- prekročenie povolenej rýchlosti mimo obce od 10 do 30 km/hod. - 500 HRK, od 30 do 50 km/hod. - 1.000 HRK

- používanie mobilného telefónu počas jazdy - 500 HRK.

- nedanie prednosti v jazde - 2.000 HRK, prípadne zákaz vedenia motorového vozidla v Chorvátsku na 6 mesiacov

- jazda bez prilby na bicykli, v prípade jazdy osoby mladšej ako 16 rokov - 300 HRK

„Účastník cestnej premávky, ktorý arogantne porušuje predpisy o cestnej premávke tým, že jazdí pod vplyvom alkoholu vyššom ako 1,50 g/kg v krvi, alebo omamných a psychotropných látok alebo liekov, alebo jazdí v zakázanom smere, alebo predbieha na neprehľadnom mieste kolónu vozidiel, alebo jazdí rýchlosťou vyššou ako 50 km/h nad povolenú rýchlosť v obývanej oblasti alebo v úseku s označením najvyššej rýchlosti a tým ohrozuje život alebo zdravie osôb, potrestá sa odňatím slobody až na 3 roky“.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa