Slovinsko – najlacnejšia lyžovačka v Alpách

2017-12-16 00:00:01 |   |    | 

Lyžovačka v Alpách patrí k drahším zimným dovolenkám. Zjazdovky najvyšších kvalít, výborné prírodné podmienky a služby pre náročnú klientelu stoja pochopiteľne viac, ako by sme dali za snehové radovánky v našich končinách. Keď chcete napriek tomu vyskúšať aj alpské svahy, môžete si vybrať aj lacnejšiu a čoraz populárnejšiu alternatívu. Tú nájdete v Slovinsku, ktoré disponuje rovnakými výhodami, ale budete na ne potrebovať menší rozpočet. Veľkou výhodou je aj jazyková blízkosť.



 

Kranjska Gora

Tento zimný rezort sa teší veľkej obľube turistov. Ideálny je najmä pre rodinné dovolenky, pretože ponúka výborné podmienky pre všetky kategórie lyžiarov. V Kranjskej Gore nájdete dokopy 18 lyžiarskych tratí. Jedna z nich sa využíva aj na profesionálne preteky v slalome. Túto časť obľubujú skúsení dovolenkári, ktorí zároveň hľadajú nejaké výzvy a nielen jednoduché zjazdovky s priemerným terénom. V rezorte sú výrazne zastúpené aj svahy pre začiatočníkov. Pre nich pripravili vynikajúce podmienky, na ktorých si osvoja základy tohto športu a potom môžu spokojne prejsť na zjazdovky vyššej kategórie. Okrem toho tam môžete vyskúšať bežkárske trate, zimnú turistiku, lezenie po ľadovej stene a korčuľovanie. Veľmi obľúbenou atrakciou je zdolanie svahov pomocou špeciálneho snežného bicykla, ktorý si môžete prenajať v tunajších požičovniach lyží.

Cena denného skipasu: 32,50 eur

 

Mariborsko Pohorje

Najväčší lyžiarsky areál v Slovinsku je dobre známy fanúšikom zjazdového lyžovania. Práve tam sa pravidelne konajú známe preteky, ktoré majú v obľube aj naši športovci. V celom rezorte je dokopy 40 kilometrov tratí. Tri zjazdovky majú najvyššiu obtiažnosť a tie sa využívajú aj na oficiálne súťaže. Veľmi kvalitné podmienky pripravili tiež pre snowboardistov. Pre nich prechádza časť trate freerideovou zónou. Aj počas zimy si tam môžete zajazdiť na koňoch. Zaujímavou atrakciou je hľadanie pokladu. Za 15 eur alebo 20 eur v závislosti od dĺžky a náročnosti trate získate mapku, podľa ktorej spolu s ostatnými kolegami nájdete tajný poklad. V okolí ponúkajú tiež výborné podmienky pre bežkárov.

Cena denného skipasu: 31 eur

 

Krvavec

Druhý najväčší slovinský rezort sa opäť vyznačuje vynikajúcou kombináciou zjazdoviek rôznych kategórií. Lyžiarske svahy sa rozprestierajú na dvoch kopcoch, ktoré sú prepojené niekoľkými traťami. Dokopy sa tam nachádza 30 kilometrov zjazdoviek, ktoré navyše ponúkajú nádherný výhľad na okolie. Výhodou Krvavca je vynikajúci aprés ski servis. Medzi dovolenkármi boduje najmä ľadový bar. Ďalším plusom je blízkosť Ľubľany, vďaka čomu môžete lyžovačku skombinovať s príjemným výletom v okolí strediska. Do hlavného mesta Slovinska sa dostanete len po hodine cesty autom. Keď sa vám už večer nebude chcieť ísť na lyže, môžete využiť aj možnosť nočnej sánkovačky alebo zábavy v niektorom z diskotékových klubov.

Cena denného skipasu: 33 eur

 

Rogla

Toto zimné stredisko patrí v Slovinsku k najnovším, čo je cítiť na všetkých poskytovaných službách. Dovolenkári ho majú radi napriek tomu, že rozlohou nepatrí k tým najväčším, pretože im ponúka skvelé prepojenie jednotlivých služieb. Lyžiari majú k dispozícii 11 klasických vlekov a 2 sedačkové lanovky. Na veľmi vysokej úrovni je zábavný park s niekoľkými prekážkami pre vyhľadávačov adrenalínu. Veľkou výhodou rezortu Rogla sú jeho vynikajúce prírodné podmienky. Časť tratí má prírodný sneh a ponúka taktiež jednu z najdlhších lyžovačiek v krajine.

Cena denného skipasu: 33 eur

 

Cerkno

Pokiaľ hľadáte niečo špeciálne, vyberte sa do Cerkna. Toto stredisko dostalo niekoľkokrát titul najlepšieho zimného rezortu v Slovinsku. Vďaka strmým svahom sa môže pochváliť najrýchlejšími zjazdovkami, preto ho vyhľadávajú najmä ľudia s lepšími lyžiarskymi schopnosťami. Zároveň sa však hrdia titulom najbezpečnejšieho zimného areálu v krajine. Poslednou a veľmi dôležitou cenou je označenie pre najlepší rodinný rezort, ktoré dostali od Radio Slovenia. V okolí sa nachádza viacero vynikajúcich reštaurácií, k dispozícii je kvalitná škola lyžovania pre deti a začiatočníkov a pre turistov majú pripravený zaujímavý doplnkový program plný aktivít a vystúpení umelcov.

Cena denného skipasu: 30 eur

 

Kanin & Sella Nevea

Zaujímavou možnosťou je spojenie lyžovačky v dvoch krajinách. Vďaka spoločným hraniciam s Talianskom si môžete v jeden deň zalyžovať v tomto štáte a zároveň aj v Slovinsku. Rezort Kanin & Sella Nevea sa nachádza vo výške 2000 metrov nad morom, vďaka čomu ponúka možnosť lyžovania až do polovice mája. Ak je v tomto čase chladnejšie počasie, môže sa ešte o pár dní predĺžiť. Na svahoch týchto dvoch stredísk sa nachádza dokopy 30 kilometrov zjazdoviek. Tie sú prepojené pomocou skibusu. K dispozícii majú freerideovú časť a samozrejmosťou je bohaté zastúpenie aprés ski aktivít.

Cena denného skipasu: 29 eur v časti Kanin, 35 eur pre Kanin a Sella Nevea

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Slovenian Tourist Board

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa