Najdrahší obraz sveta budú vystavovať v Louvri v Abú Zabí

2017-12-14 08:00:00 |   |    | 

Maľbu Ježiša Krista od renesančného majstra Leonarda da Vinciho, ktorú v novembri v New Yorku vydražili za rekordnú sumu, budú vystavovať v novootvorenom múzeu Louvre v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter to oznámilo samotné múzeum, nešpecifikovalo však, či si obraz na aukcii kúpilo.



 

Obraz s názvom Salvator Mundi (v preklade Spasiteľ sveta, pozn. SITA) v novembri vydražil anonymný kupca za 450 miliónov dolárov (v prepočte vyše 380 miliónov eur). Dražba trvala len 19 minút a kupec sa na nej podieľal prostredníctvom telefónu. Podľa nedávno zverejnených informácií ním bol vplyvný 32-ročný saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Ten je vnímaný ako hlavný strojca rozsiahlej kampane voči korupcii v Saudskej Arábii, v rámci ktorej boli zatknuté už desiatky členov kráľovskej rodiny a štátnych predstaviteľov.

Salvator Mundi patrí k menej ako 20 známym da Vinciho maľbám a je jedinou, o ktorej sa predpokladá, že je v súkromnom vlastníctve. Maľba je vysoká 66 centimetrov a zobrazuje Krista v renesančnom rúchu, ktorý zdvihnutou pravou rukou žehná a v ľavej drží krištáľovú guľu. Vznikla zrejme okolo roku 1505.

Louvre v Abú Zabí otvorili začiatkom novembra. Inštitúcia má vo svojej zbierke 600 stálych umeleckých diel a 300 diel požičaných z Francúzska. Za používanie mena, manažérske poradenstvo a zapožičanie obrazov platí múzeum francúzskemu Louvru podľa spravodajského portálu BBC stovky miliónov dolárov.

______________________________________________________________________________________

FOTO Arabi si kúpili európsku kultúru: V Abú Zabí otvárajú Louvre, stál vyše miliardy

______________________________________________________________________________________

Text a foto: SITA

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 17. apríl. 2024. Meniny má Rudolf.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa