Bojnický zámok sa odeje do vianočného šatu, navštívi ho aj Mikuláš

2017-12-05 08:00:00 |   |    | 

Atmosféru príprav na vianočné sviatky v prostredí Bojnického zámku budú môcť zažiť jeho návštevníci počas podujatia Svätý Mikuláš a Vianoce na zámku. Začne príchodom svätého Mikuláša 6. decembra a potrvá do sviatku Troch kráľov 6. januára 2018.



 

"Koncom roka sa naši predkovia začínali pripravovať na advent a Vianoce. Ukončovali sa hospodárske práce, pripravovalo sa drevo, upratovali sa domácnosti aj medziľudské vzťahy, konali sa páračky a priadky," načrtla kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM)- Múzea Bojnice Petra Gordíková.

Vianoce sa podľa nej zvykli tráviť v duchu tradícií a ľudových zvykov, ich príchod sa spájal aj s mágiou svätej Barbory a svätej Lucie. "Tesne pred sviatkami sa domácnosti rozvoňali korením a gazdiné začali piecť sladké oblátky a medovníky," doplnila.

Tradičné prípravy na vianočné sviatky budú môcť zažiť malí i veľkí záujemcovia i na zámku v Bojniciach. "Prehliadkovú trasu múzea doplní bohatá vianočná výzdoba i drobné dramatizované scénky. Múzeum bude počas sviatočných chvíľ zdobiť niekoľko desiatok živých vianočných stromčekov. Nebudú chýbať ani stromčeky ľudové, zdobené tradičnými materiálmi a ručne robenými ozdobami. Romantické priestory zámku sa tak aj počas tohtoročných Vianoc zaplnia vôňou ihličia a leskom vianočných ozdôb," priblížila Gordíková.

K atmosfére tohtoročných Vianoc na zámku prispejú aj zdravotne a sociálne znevýhodnené deti, ktoré vyzdobia vybrané časti múzea vlastnoručne pripravenými obrazmi a dekoráciami.

 

Foto z minulého roka: Bojnice Castle

 

Zdieľať článok na Facebooku

Ilustračné
Foto: Bojnice Castle
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa