Adršpašsko-teplické skály: Najväčší podzemný labyrint Európy

2017-11-30 12:00:00 |   |    | 

Chcete sa zoznámiť s pánom starostom a jeho manželkou, stretnúť milencov, nájsť stratený Krakonošov zub či navštíviť slonie námestie? Žiaden problém, na potulkách po Adršpašsko-teplických skalách toho zažijete ešte oveľa viac.



 

Sú to vlastne neuveriteľne očarujúce skalné mestá, ktoré oddeľuje 7-kilometrový kaňon Vlčia roklina. Nájdete tu skutočne skvostné výtvory prírody, ktoré sú od roku 1933 právom súčasťou Národnej prírodnej rezervácie. Pieskovcové útvary sa tešia pozornosti turistov aj horolezcov, ktorí v Adršpašských skalách s obdivom skúmajú jednotlivé tiesňavy, vodopády či obe jazierka.

V tieni Teplických skál si pozornosť zasluhuje napríklad najvyšší vrchol Skály (694 m) aj hrebene Čápu (786 m), Supích skál (771 m) a Kraví hory (734 m). Vysoké skaliská návštevníkov trocha zvierajú, aj tak však pôsobia priateľsky. Akoby vám v každej chvíli ponúkali bezpečný úkryt či útočisko. Aj vďaka vyše 70 skalným útvarom s vlastným menom sa tu cítite tak nejak familiárne. Niektoré dokonca poznáte z televíznej obrazovky, v roku 2005 tu našli svoju podobu aj bytosti jedného zo slávnych dielov Narnie (Lev, čarodejnica a šatník).

Okrem bizarných skalných stĺpov všakovakých tvarov tu nájdete aj hrady, jeden sa nachádza v jednej a druhý v druhej časti skalného mesta. Zrúcanina hradu Adršpach stojaca na Starozámockom vrchu sa prvý krát spomína v 13. storočí. Skalná stavba bola postavená ako hrad v majetku kráľa a dodnes sa z neho zachovali napríklad základy pivníc. Susedný hrad Střemen alebo aj Střmen bol vybudovaný zrejme ako opevnený vojenský a pozorovací bod, no o pôvode oboch hradov sa toho až tak veľa nevie. Je voľne prístupný po modrej turistickej značke a z vrchola skalnej veže možno pozorovať Teplické skalní mesto, Krkonoše s ich najvyššou Snežkou či údolie Metuje.

Tá mimochodom túto oblasť v minulosti pekne potrápila. Kedysi nebolo ničím výnimočným, že hladina pretekajúcej rieky sa zdvihla natoľko, že skalné mesto zatopila. Dnes tieto časy pripomínajú nemecké nápisy s ryskou, ktorá ukazuje, ako vysoko vtedy voda siahala. S cieľom vyhnúť sa podobným situáciám bolo vybudované malé Adršpašské jazierko na zadržiavanie vody. Ak sa chcete dozvedieť o mieste viac a vypočuť si aj vtipné príbehy o skalných útvaroch, nastúpte na pramicu a prevezte sa po ňom.

Najmä však nevynechajte prechádzku. Veď Teplické skály v sebe ukrývajú najrozsiahlejší podzemný labyrint v Európe. 27 kilometrov dlhý systém s názvom Poseidon tvorí množstvo vodných plôch, jaskýň a priepastí, niektoré z nich siahajú až do hĺbky 70 metrov. S kočíkom či invalidným vozíkom by ste tu mohli mať ťažkosti, všetkých ostatných však skalné tiesňavy rozhodne uchvátia.

 

- Lucy Uhorskai -

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa