Znojmo - malebná perla južnej Moravy

2017-08-15 12:00:00 |   |    | 

Na Morave je množstvo nádherných miest a prírodných zákutí. Znojmo síce nepatrí medzi priority cestovateľov, no je to škoda. Už prvá návšteva vás presvedčí, že prívlastok – perla Južnej Moravy si toto 35-tisícové mestečko na rieke Dyje skutočne zaslúži.



 

Námestia, námestíčka a rotunda

Znojmu by sme pokojne mohli dať aj prívlastok – mesto námestí. Celý deň sa môžete túlať spletitými historickými uličkami a vždy prídete na niektoré z ôsmich námestí. A na každom je čo objavovať. Či už nádherné kostoly, historické budovy so zaujímavou históriou alebo tradičný pohľad na Radničnú vežu. Keď ju správne nafotíte cez výklad rohového obchodu, zistíte, prečo sa Znojmu vraví: „Znojmo, vidím ťa dvojmo.“

Zbytočné je rozpisovať sa o každom jednom námestí a každej jednej pamiatke. Je ich tak veľa, že najlepšie návštevník urobí, ak prehliadku absolvuje so skutočne fundovanými sprievodcami zo „Znojemskej besedy.“ V letnej sezóne premáva po Znojme i turistický vláčik, ktorý má zastávky pri najvýznamnejších pamiatkach. Ak však máte radi prechádzky „na vlastnú päsť,“ všímajte si informačné tabule a dobrým informačným bodom sú i vložené medené značky rotundy v dlažbe. Ak sa ich budete držať, dovedú vás k jednej z najvzácnejších pamiatok v meste.

Rotunda sv. Kataríny bola súčasťou románskeho kniežacieho hradu a vznikla na konci 11. storočia. Unikátna je svojimi freskami, ktoré zobrazujú život Přemyslovcov. Tie sú také vzácne, že vstúpiť do rotundy môžu maximálne 10 návštevníci na 30 minút. I keď sa vám to nepodarí, už len pohľad na ňu vás ohromí, tak ako i Znojemský hrad.

 

Pod Znojmom

Skutočne najfascinujúcejšie je však Znojemské podzemie. Málokto by tušil, že pod mestom sa nachádza ešte jedno tajné mesto. Vstupuje sa doň zo Slepačieho námestia (v stredoveku bol na ňom trh so živými zvieratami a na prianie zákazníkov tam priamo podrezávali sliepky). Podzemie môžete absolvovať niekoľkými trasami. My sme si vybrali klasickú, ktorá trvá hodinu a so sprievodcom objavíte najväčšie tajomstvá podzemného mesta. Trasa je nenáročná, meria necelý kilometer a my sme žasli nad neuveriteľnou drinou baníkov, ktorí začali v 13. storočí raziť v tvrdej žule chodby a chodbičky. Dokonca je tu i niekoľko studní. Ich ťažká práca však nebola márna. Počas rôznych vojen sa práve do podzemia ukrývali Znojemčania, skladovali v ňom víno, potraviny a dômyselné komíny zabezpečovali prísun čerstvého vzduchu. Samozrejme nie vždy slúžili spletité uličky len na úkryt, ale majú i svoju temnejšiu stránku. Nachádzalo sa tu i väzenie a mučiareň. Celé podzemie má štyri poschodia a dokopy je tu 27 kilometrov chodieb. Celý rok je tu konštantná teplota 13 stupňov.

 

Víno, pivo a Vínobus

Keď sa povie Južná Morava, každému vinárovi zažiaria oči. Aj okolie Znojma je vyhlásené svojimi vinicami. Ochutnať ho môžete aj s tzv. Vinobusom. Ten vás prevezie po najznámejších vinárstvách, a vy si budete môcť dožičiť pravú moravskú degustáciu. A aby sme nezabudli, k Znojmu patrí i dobré pivo. To sa v Znojme varí niekoľko storočí a všetko o jeho histórií sa dozviete v novootvorenom múzeu Piva, umiestnenom v starom Pivovare.

 

Najmenší a najmladší národný park

I okolie Znojma si zaslúži pozornosť. Nad malebným údolím rieky Dyje medzi mestom Znojmo a Vranov nad Dyjí sa nachádza najmenší a najmladší český národný park Podyjí. Navštívte napríklad Kraví horu, kde sa nachádzajú vzácne vresoviská s endemickou Jarabinou vtáčou. Územie bolo počas socializmu súčasťou hraničného pásma s Rakúskom a preto bol vstup naň verejnosti zakázaný.  Až v roku 1991 sa jeho časť s rozlohou 63 km² stala Národným parkom. V roku 2000 vyhlásilo Rakúsko Národný park Thayatal, ktorý priamo susedí s NP Podyjí a vytvoril sa tak chránený celok na hraniciach dvoch štátov.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa