Priepasť bez dna: Macocha je nádherná, no umierali v nej ľudia

2016-11-30 12:00:00 |   |    | 

Závrty, podzemné rieky, obrovské podzemné kupoly naplnené krištáľovo čistými jazerami: to je len zopár čŕt krasovej krajiny. Jedna z najkrajších sa nachádza len kúsok od Slovenska – a ponúka aj najhlbšiu priepasť v strednej Európe.



 

Priepasť Macocha je viac ako 138 metrov hlboká a v hornej časti meria na šírku asi 76 metrov. Vznikla prepadnutím stropu obrovskej jaskyne, preto je jej spodná časť pokrytá úlomkami. Dnom priepasti preteká rieka Punkva, ktorá napĺňa dve jazierka.

Horné je asi 13 metrov hlboké a dá sa vidieť. Dolné je ukryté medzi skalami a jeho hĺbka presahuje 49 metrov (dosiaľ sa nedosiahlo dno). Macocha je jediné miesto, kde Punkva preteká na povrchu, ostatné jej časti sú ukryté v podzemí, kde pretekajú cez tzv. Punkevní jaskyne, asi 30-kilometrový jaskynný komplex.

Neskutočne zelená priepasť je domovom vzácnych kvetín a turisti ju môžu obdivovať z trojkilometrového chodníka prístupného pre verejnosť. Krásy rokliny sú zrejmé, no prezývka priepasti pochádza z hrozivého príbehu. Podľa miestnej legendy istý dedinčan ovdovel a zostal sám s malým synom. Keď sa znova oženil, nová manželka ho neznášala. Po nejakom čase sa im narodilo spoločné dieťa a macochina nenávisť vyvrcholila.

Vzala nevlastného syna do lesa na zber lesných plodov. Macocha mu nahovorila, že najlepšie lesné ovocie je na okraji rokliny, a potom ho tam sotila. Chlapec sa zachytil a jeho plač začuli drevorubači. Keď sa dedinčania dozvedeli pravdu, zvrhli zlú macochu do priepasti. Druhá verzia príbehu tvrdí, že macocha skočila sama – tak či onak, názov priepasti sa zrodil z legendy, ktorá aj po troch storočiach vyvoláva hrôzu.

 

Autor: Zuzana Fialová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa