Unikát v Alekšinciach: Múzeum socializmu a studenej vojny

2017-12-13 00:00:00 |   |    | 

Obec Alekšince preslávili najmä nevšedné nálezy mincí zo 17. storočia (známe ako alekšinské poklady), ktoré sú dnes uložené v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave. Iný slovenský unikát však môžete v obci pri Nitre vidieť dodnes. Ten je však z úplne inej oblasti - v hĺbke sedem metrov pod zemou sa ukrýva múzeum socializmu a studenej vojny.



 

Podzemný kryt proti zbraniam hromadného ničenia bol vybudovaný v rokoch 1964 až 1965 a pôvodne slúžil ako záložné utajené veliteľské centrum armád Varšavskej zmluvy stred.

Po roku 1990 prešiel objekt pod správu Civilnej obrany. "V roku 2012 bol ako prebytočný majetok Ministerstva obrany SR prevedený na obec, ktorá ho prenajala občianskemu združeniu. To v ňom zriadilo múzeum, ktoré funguje dodnes. Vlani skončil združeniu nájom, múzeum prebrala obec a teraz zvažujeme, ako s ním ďalej naložíme," povedal starosta Alekšiniec Radoslav Ťapušík.

Podzemný úkryt tvorí masívny monolitný železobetónový skelet so spleťou chodieb a miestností s rôznym technologickým vybavením, ktoré je dodnes funkčné. Prvá časť expozície, ktorá bola otvorená v roku 2013, prezentuje podzemný úkryt, jeho technické vybavenie a činnosti, ktoré v ňom prebiehali počas studenej vojny.

Nachádza sa v nej rádiové i školiace stredisko, telefónna ústredňa, miestnosť pre spojárov, filtračná, odmorovacia a protihluková jednotka, výstroj i výzbroj. Druhá časť expozície približuje návštevníkom prostredníctvom exponátov, informačných panelov a audiovizuálnych záznamov atmosféru a charakter studenej vojny.

"Celá prehliadka trvá zhruba 40 minút, najväčší záujem o návštevu múzea evidujeme v letných mesiacoch," povedal starosta.

 

Foto: Obec Alekšince / Patrícia Orlíčková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Obec Alekšince / Patrícia Orlíčková
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
2.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa