Ako na dlani: Rozhľadňa Háj ponúka výhľad na nádherné okolie Novej Bane

2017-11-08 08:00:00 |   |    | 

Pohľad na Novobanskú kotlinu, Pohronský Inovec, ale aj časť Podunajskej nížiny či Vtáčnik sa naskytne turistom, ktorých kroky zavedú na novú Rozhľadňu Háj nad Novou Baňou. Celkom 21 metrov vysoká vyhliadková veža sa nachádza na turistickej zastávke Háj vo výške 625 metrov nad morom a je súčasťou náučného chodníka Zvonička.



 

"Toto miesto je zaujímavé krásnym výhľadom a tým, že tu v minulosti prebehla kamenárska výroba," priblížil primátor Novej Bane Ján Havran. Vyhliadková veža je podľa jeho slov unikátna svojím návrhom aj riešením. Celková výška stavebnej časti je 18 metrov, na jej vrchole je osadený dvojkríž, a tak dosahuje celkom 21 metrov. Rozhľadňa je budovaná z prírodných materiálov, okrem dreva bol na jej stavbu použitý ryolitový kameň, ktorý je pre toto územie typický. Situovaná je len kúsok od bývalého kameňolomu na vrchu Háj, kde sa ryolit ťažil.

Rozhľadňa má tri vyhliadkové poschodia. Najvyššie s vystúpenou podlahou do všetkých strán sa nachádza vo výške 12 metrov. Ponúka výhľad na takmer celú Novú Baňu, čo bolo podľa Havrana aj účelom. "Okrem toho sú tu výhľady smerujúce na Štiavnické vrchy, Pohronský Inovec, Vtáčnik a vstup na stredné Slovensko, ktoré sa nazýva Slovenská brána je priamo dole. To je to miesto, kde začínajú Štiavnické vrchy a Pohronský Inovec," priblížil Havran s tým, že turisti z tohto miesta uvidia aj vinúca sa rýchlostnú komunikáciu R1.

Celkové náklady na jej výstavbu sa pohybujú podľa Havrana na úrovni približne 90.000 eur. "Robili sme tu ešte terénne úpravy, dorábali tabule, kúpili sme vyhliadkový ďalekohľad. Takže to sú náklady, ktoré sú navyše," priblížil Havran. Jej výstavba sa kvôli odstúpeniu mesta od zmluvy s pôvodným dodávateľom časovo natiahla. Mesto potom na dostavbu rozhľadne našla ďalšieho dodávateľa. Ten však stavbu v dohodnutom termíne nestihol dokončiť. Rozhľadňa bola podľa primátora odovzdaná asi o mesiac neskôr, ako podľa zmluvy mala byť. "My budeme postupovať v zmysle zmluvy, to znamená, že budeme si uplatňovať zmluvnú pokutu," podotkol Havran s tým, že zároveň požiadali realizátora o odôvodenie oneskorenia.

Mesto má podľa primátora s rozhľadňou plány aj do budúcnosti. Chceli by ju osvetliť, nainštalovať tu kamerový systém a zabezpečiť wifi pripojenie. V jej tesnej blízkosti chcú v nasledujúcej dobe pripomenúť históriu kamenárstva, ktorá sa k tomuto prostrediu viaže, prostredníctvom malého skanzenu. "Vyrábali sa tu mlynské kamene, ktoré sa dajú v Novej Bani nájsť dodnes v rôznej fáze rozpracovanosti," podotkol Havran s tým, že slúžili na mletie ako žarnovy. Okrem toho sa tu vyrábali aj ďalšie kamenné výrobky.


 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Jana Vodnáková
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa