Krásy domova: 7 vecí, ktoré treba zažiť na južnom Slovensku

2017-07-19 00:00:00 |   |    | 

To, že na Slovensku máme nádherné hory, dnes už vedia i ďaleko za našimi hranicami. No i naše južnejšie ležiace končiny sú zaujímavým krajom hodným spoznávania, najmä ak sa vám žiada slnka, nespočetných vodných plôch i tokov – a samozrejme skvelého vína.



 

Upokojujúca rovina, kam oko dovidí, oživená lesným i krovinatým porastom, šíre lány polí a mnohé rieky i jazerá - vrátane liečivých prameňov - poskytujú dokonalé prostredie pre nenáročný oddych pre návštevníkov všetkých vekových kategórií a záujmového smerovania. Južné Slovensko je preto čoraz vyhľadávanejšou turistickou destináciou: je pretkané pohodlnými cyklotrasami, posiate rozličnými možnosťami ubytovania od skromnejších až po tie luxusné, a ak viete, čo hľadať, objavíte tu skutočne pozoruhodné miesta.

Či už sa vydáte na objavné potulky autom alebo na bicykli, nevynechajte na svojej ceste tieto zaujímavé lokality a možnosti poriadne zrelaxovať.

 

Kolárovo

Na sútoku Váhu a Dunaja nájdeme na Žitnom ostrove neveľké mesto Kolárovo, ktoré patrí k miestam so starobylým osídlením z čias halštatskej kultúry (8.-5. storočie pred naším letopočtom). Okrem pekného barokového kostola v meste nájdeme aj unikátny plávajúci lodný mlyn s čarovnou atmosférou a múzeom. Takéto zvláštne mlyny pôvodne stavali Rimania už v polovici 6. storočia na rieke Tiber, odkiaľ sa rozšírili do celej Európy. Na slovenských riekach sú o nich zmienky dokonca už v 9. storočí. Kolárovský mlyn je navyše spojený s brehom úchvatným 86-metrovým dreveným kolonádovým mostom, najdlhším svojho druhu v Európe. Ročne si sem túto nevšednú stavbu prichádza pozrieť viac ako desaťtisíc turistov.

 

Komárno

V Komárne môžete poobdivovať historickú protitureckú pevnosť, najväčšiu fortifikačnú stavbu Rakúsko-Uhorska, zapísanú do predbežného zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Zahŕňa Novú a Starú pevnosť (postavené v rokoch 1546 a 1658), pričom hradby boli postupne dokončované a vylepšované až do konca 19. storočia. Stavba bola na svoju dobu takmer nepreniknuteľná, využívajúc tiež výhodnú geografickú polohu mesta. O jej odolnosti mal vypovedať aj odvážny nápis na Novej pevnosti: Nec arte nec marte (Ani ľsťou, ani silou). Pevnosť sa tiahne takmer pozdĺž celého Komárna, a určite stojí za prezretie.

V Komárne si určite nenechajte ujsť pestré Nádvorie Európy, ktoré v rámci 40 rôznorodých fasád budov reprezentuje jednotlivé stavebné slohy a historickú architektúru európskych krajín. Takto si na relatívne malej ploche môžete urobiť rýchly poznávací “výlet” do mnohých štátov - námestie tak predstavuje skvelú vzdelávaciu príležitosť aj pre vaše deti.

Protiturecká pevnosť aj originálne námestie: Komárno ponúka návštevníkom to, čo inde nenájdu

 

Vinárska oblasť Strekov

Ako lepšie si spríjemniť výlet po zákutiach južného Slovenska, ako dobrým vínom? Strekovská oblasť ponúka nadšencom množstvo malých či väčších vinohradov, v ktorých sa rodia fantastické a unikátne vína, vrátane celkom nových odrôd, ktoré sa nazývajú “novošľachtence” a ktoré vznikli krížením starších, známejších odrôd viniča. Jedinečná pôda, množstvo slnečných dní a ideálna vlhkosť poskytujú miestnym vínam bohaté arómy a chute, ktoré nenájdete nikde inde. Ak do regiónu zablúdite v letných mesiacoch, nenechajte si ujsť strekovský vínny festival, ktorý každoročne návštevníkom predstavuje vína a hroznové špeciality priamo od miestnych výrobcov.

Záhadný kaštielik na juhu Slovenska: Château Rúbaň povstal z popola

Dokonalým spečatením spoznávania vín bude návšteva Chateau Rúbaň - nádherne zrekonštruovaného kaštieľa s vlastným vinárstvom a ubytovaním v príjemne luxusných podmienkach. Prebudíte sa tu v srdci prírody priamo pri prekrásnom zelenom lesoparku, navyše Chateau Rúbaň realizuje aj vlastné ochutnávky vín a grandióznejší záver jedného z dní na ceste za dobrodružstvom juhozápadného Slovenska len ťažko nájdete.

 

Synagóga Šurany

Nádherná eklektická šurianska synagóga bola postavená v roku 1916 a nesie znaky zdobnej secesie i maurské prvky. V Šuranoch fungovala pred druhou svetovou vojnou živá židovská komunita, dnes už na ňu prežívajú len spomienky v podobe budovy synagógy. Tá je dnes dôstojným domovom mestského múzea a okrem archeologických a entografických predmetov v nej môžete vidieť vzácnu šuriansku tóru, respektíve jej fragment, ktorý bol roky ukrytý pred verejnosťou na povale.

Ortodoxná synagóga

Autor: Pogány Péter – <span class="int-own-work" lang="sk">Vlastné dielo</span>, CC BY 3.0, Odkaz

 

Termálne kúpalisko Podhájska

Zázračné kúpele Podhájska nemôžete pri potulkách naším juhom obísť, či už vás trápia nejaké zdravotné problémy, alebo si len chcete poleňošiť v príjemnej teplej vode, vysaunovať sa do sýtosti, či užiť si odbornú masáž. Kúpalisko je príjemné aj svojou priaznivou cenou vstupného, takže si ho pokojne môžete užiť s celou rodinou.

Podhájska obsahuje vzácnu liečivú vodu, ktorej účinky prirovnávajú k efektom vody z Mŕtveho mora. Geotermálny prameň tu bol navŕtaný v hĺbke takmer 2000 metrov v roku 1973. Podľa nálezov pri žriedle pochádza táto silne mineralizovaná voda ešte z treťohorných dôb. Pôsobí blahodarne na pohybové ústrojenstvo, pomáha pri astme a psoriáze, či iných kožných problémoch. V mieste vyvierania má voda priam neuveriteľných 80 stupňov, takže musí byť pred používaním ochladzovaná.

 

Štúrovo

Chybu určite neurobíte, ak na svojich cestách zablúdite ešte o čosi južnejšie do pohraničného mesta Štúrovo, z ktorého sa po známom železnom moste poľahky presuniete do jeho maďarského protipólu Ostrihomu (Esztergom). Obe historické mestá poskytujú bezpočet zaujímavých pohľadov do histórie a k tomu dostatok reštaurácií i ubytovacích zariadení. Okúpať sa môžete priamo v Dunaji - s bonusovým výhľadom priamo na panorámu mesta - alebo v termálnom kúpalisku TK II či Vadaš.

Štúrovo a Ostrihom – tá správna kombinácia na predĺžený výlet

Krátky výstup na nádhernú historickú baziliku Panny Márie a Sv. Vojtecha na hradnom kopci Esztergomu vám predostrie okolitý kraj ako na dlani. Táto monumentálna klasicistická budova postavená podľa baziliky Sv. Petra v Ríme zaiste predstavuje jedno z najimpozantnejších miest lokality a bude skutočne čarovným bodom výletu.

 

Cyklistika

Nekonečné roviny a nížiny nie sú práve tým, čo si zvyčajne predstavíme pod záživným bicyklovým výletom. Južné Slovensko je však pre cyklistu, ktorý hľadá nenáročné trasy s občasným prekvapením silného protivetra, ako stvorené. Okrem mnohých možností kúpania i rybačky, splavovania pokojných riek a zaujímavých historických mestečiek táto oblasť poteší množstvom komfortných cyklotrás, ktoré husto križujú romantický horizont krajiny. Vyraziť môžete z Komárna, Nových Zámkov, Šurian či Šamorína, navštíviť môžete napríklad Hurbanovo preslávené pivom či Martovce so známymi kráľovskými rybníkmi. Sprevádzať vás bude okrem Dunaja aj Ipeľ či Hron a možností ubytovania je neúrekom, či už radi zaleziete pod stan alebo radšej zvolíte pohodlie hotela. A ak by vám predsa len chýbali nejaké tie strmáky, môžete sa vydať do neďalekých Kováčovských kopcov zvaných aj Burda - sú síce neveľké, no donútia vás zľahka šliapnuť do pedálov. Ako geologická rarita majú andezitový podklad obklopený vápencovo-tufovými vyvrelinami a keďže sú zároveň prírodnou rezerváciou, určite si dobre prehliadnite čosi z miestnej unikátnej stepnej flóry – a možno zazriete aj muflóna.

 

Autor: Mária Halajová

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.1/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa