Nová pýcha Bojníc: Tajomnú nandíniu môžete vidieť len v dvoch ZOO na svete

2017-08-18 12:00:00 |   |    | 

Bojnická zoologická záhrada sa môže pochváliť skutočným unikátom. Svoj nový domov v nej našla nandínia africká, unikátne zviera, ktoré patrí k málo preskúmaným druhom. Mimo Afriky žije len v dvoch zoologických záhradách na svete.



 

Nandínia africká (Nandinia binotata) je drobná šelma, príbuzná cibetkám a ženetkám. Vyznačuje sa pomerne štíhlym telom s dlhým chvostom, a nenápadným sivohnedým sfarbením s tmavými škvrnami. Má viditeľne žiarivé oči tmavožltej farby. Obýva najmä tropické dažďové lesy na veľkom území západnej, strednej a východnej Afriky.

Žije samotársky a skryto, aktívna býva prevažne v noci. Živí sa ovocnými plodmi, požiera aj rôzne kvety a listy, vtáčie vajcia, loví hmyz a drobné stavovce.

Nandínia je majster dokonalej kamufláže. To ako neuveriteľné dokáže splynúť s prostredím, sme sa presvedčili aj u nás v zoo – po vypustení do expozície sme ju nevedeli nájsť. Zrejme aj to bude jedným z najhlavnejších dôvodov toho, prečo je taká vzácna. Hoci v skutočnosti patrí v niektorých oblastiach Afriky k najbežnejším nočným predátorom, stále uniká pozornosti a nedá sa povedať, že by patrila k detailne preskúmaným druhom,“ popísal zoológ Michal Sloviak.

Návštevníci bojnickej zoo teraz majú jedinečnú príležitosť spoznať toto málo známe a tajomné zviera bližšie. „Zatiaľ máme v zoo jednu samicu, ktorá sa narodila minulý rok v malej zoo na predmestí Lomé, hlavného mesta západoafrickej krajiny Togo. Intenzívne pracujeme na dovoze ďalších zvierat, no zdá sa, že to nepôjde tak rýchlo, ako by sme chceli,“ uzavrel Sloviak.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Michal Sloviak

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa