FOTO studenej krásy: Tento rok na vás v Tatrách čaká takýto Ľadový dóm

2017-12-08 12:00:00 |   |    | 

Na Hrebienku vo Vysokých Tatrách dnes po prvýkrát oficiálne sprístupnia verejnosti tohtoročný Tatranský ľadový dóm. Oproti predošlým rokom je bazilika väčšia, sochári zo Slovenska, Česka a Španielska ju postavili za necelé tri týždne zo 190 ton ľadu.



 

Je to už piaty ľadový dóm. Tento rok je iný aj v tom, že jeho ústrednou témou je pocta rodine a vybudovaný bol v štýle katalánskej katedrály Sagrada Familia, ktorá je dielom Antonia Gaudího,“ povedala pri predstavení dómu novinárom Zuzana Fabianová, hovorkyňa spoločnosti Tatry mountain resorts. Kým vlani sa na stavbu použilo 90 ton ľadu, tento rok mali stavebníci k dispozícii o sto ton viac, a to v 1 440 ľadových blokoch.

Stavba z ľadu je najväčšou atrakciou zimnej sezóny v Tatrách, vstup do nej bude aj tento rok bezplatný. Udržať ju v dobrom stave pre verejnosť počas niekoľkých ďalších mesiacov umožňuje špeciálne chladenie v kupole, ktoré udržiava teplotu mínus 10 stupňov. V takýchto podmienkach pracovali na diele takmer desať hodín denne aj sochári. Ako prezradila Fabianová, nakoniec sa to podpísalo aj na zdraví hlavného staviteľa chrámu, ktorým bol po tretíkrát sochár Adam Bakoš.

 „Po minulé roky sme tu už mali gotiku, barok a rôzne slohy, tento rok sme sa zhodli na Sagrade. Nekopírujeme, len sa inšpirujeme prvkami. Antonio Gaudí sa inšpiroval prírodou, rovnako aj my, budeme tam mať sochy kamzíkov, svišťov či medveďov. Hlavná architektúra bude ako v Sagrade, ale doplnky budú tatranské,“ vysvetlil prednedávnom pre agentúru SITA Bakoš.

Sklenené vitráže vytvoril opäť sklár a dizajnér grécko-slovenského pôvodu Achilleas Sdoukos, vďaka nemu zdobia chrám rozetové okná spracované technikou líhaného skla v kombinácii s drahými kovmi a sklárskymi pigmentami. Štyri znázorňujú sakrálne motívy a symboly Tatier, ďalšie štyri ročné obdobia.

Aj počas tejto zimnej sezóny sa budú v Tatranskom ľadovom dóme každú nedeľu konať výnimočné hudobné koncerty. Chrám bude otvorený denne od 9:00 do 16:30, počas hlavnej zimnej sezóny aj dlhšie. Atrakciu na Hrebienku počas uplynulej sezóny navštívilo viac ako 200-tisíc návštevníkov.

Na Hrebienok k Tatranskému Dómu vás pohodlne vyvezie pozemná lanovka zo stanice Starý Smokovec.

(Ďalšie foto v galérii).

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA - Radoslav Maťaš

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa