Odvážni Slováci to dali: Ako chutí kobrí steak a koktejl z jej krvi na Jáve

2017-10-14 00:00:00 |   |    | 

Do juhovýchodnej Ázie sa cestuje okrem iného aj za kávou (vrátane cibetkovej) a jedlom. Ryža na tisíc spôsobov, ovocie od výmyslu sveta, o akom sa našincovi ani nesníva (známy durian, ktorý jedni vynášajú do nebies a iní intenzívne nenávidia), plody mora, pikantné omáčky... Osobitnú kapitolu však predstavuje takzvaná extrémna gastronómia. Jedlá, ktorých by sa slabší jedinec mohol zľaknúť, nieto ich ešte vložil do úst.



 

Indonézia v tomto ohľade ponúka mnoho výziev. Ochutnať možno vyprážané lúčne koníky, netopiere, omelety s larvami motýľov a čínska minorita pripravuje aj psy a potkany.

Počas ročného pobytu na ostrove Jáva som sa odhodlala len na niektoré z týchto pokrmov, chuťou ma azda najviac prekvapilo mäso z kobry a nápoj z krvi tohto plaza.

Väčšina indonézskeho obyvateľstva vyznáva rôzne umiernené verzie islamu a hadie mäso je pre nich oficiálne zakázané. Stretla som však aj miestnych, ktorí ho napriek svojmu vierovyznaniu ochutnali. Zohnať túto pochúťku je síce trošku náročnejšie, nie však nemožné.

V meste Jogjakarta, kde som študovala, fungujú dve gastronomické prevádzky, kde pripravujú pytóna, kobru, ale aj iné roztodivné kreácie na tanieri. Ako prvé som ochutnala hadie mäso v reštaurácii Kobra Imperial. V čase našej návštevy sme v jej priestoroch boli jediní zákazníci. Trošku sme sa obávali kvality a čerstvosti surovín, na internete má však toto miesto pomerne dobré odporúčania. Pôvodne sme chceli kobra burger, ale nemali. Čašník mi priniesol kobrie soto s ryžou a omáčkou, priateľovi stejk so šalátom a ako inak – ryžou. Obe jedlá chutili ako z kuracieho mäsa, stejk bol šťavnatejší a určite by som si ho dala znova. Cena za jedlo bola okolo 30 tisíc indonézskych rupií, v prepočte asi dve eurá.

V Kobre Imperial mali síce aj koktejl z kobrej krvi, povedali sme si však, že jeden extrém stačí a vrátime sa. Napokon to ale vypálilo inak. V meste funguje aj španielska reštaurácia Mi Casa Es Tu Casa (Môj dom je aj tvojím) a v ponuke majú devil drink (diabolský nápoj), ktorý opisujú ako zmes kobrej krvi a vnútorných orgánov, byliniek plus limetkovej šťavy. Ceny sa pohybovali vyššie, aj kvôli strategickému umiestneniu prevádzky – na takzvanej európskej ulici. Manažér sa mojej objednávke veľmi potešil, z kuchyne sa vrátil s dvoma pohármi a vyhlásil, že si tiež so mnou dá. Predtým s pohárom v ruke obišiel ostatné stoly a ostatným turistom vykladal, že sa našla jedna odvážna, ktorá má guráž ochutnať hadí nápoj, a či by ešte niekto nechcel. Osadenstvo reštaurácie nemalo záujem, ale pri pití nás pozorovalo.

Najskôr prehltni, orgány nežuj, je to horké. Potom to zapi na jedenkrát,“ inštruoval ma. A sám aj názorne predviedol. Poslúchla som ho len napoly, polovicu z dvojdecáka som totiž nechala priateľovi. Chuť bola sladká, bylinky celý nápoj prevoňali a limetka zjemnila. Príjemné prekvapenie. Nadšenci konzumácie kobry vyzdvihujú zdravotné benefity tohto nápoja, tvrdia, že zlepšuje metabolizmus, posilňuje imunitu, má protirakovinové účinky a verí sa aj na pozitívny efekt na vysoký krvný tlak aj mužskú potenciu.

Potvrdiť môžeme obaja, že niečo pravdy na týchto chválach bude - do reštaurácie sme prišli prechladnutí z klímy, ktorou miestni vôbec, ale vôbec nešetria (vo vlakoch, autobusoch, kine a nákupných centrách je bežná teplota 18 stupňov) a na druhý deň nám bolo lepšie. Alebo možno šlo len o placebo efekt.

 

- Zuzana Grochalová -

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.6/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa