Najoriginálnejší hotel Portugalska: Raj pre všetkých knihomoľov

2017-07-19 12:00:00 |   |    | 

Hotelové knižnice sú veľkým hitom v oblasti ubytovacích služieb. Dobrá kniha patrí k obľúbenému oddychu viacerých hostí a tak sa im snažia vyjsť v ústrety, aby nemuseli so sebou z domu ťahať ťažkú batožinu. Nie je výnimkou, ak sa v ich ponuke nachádzajú viacjazyčné exempláre, ktoré sa prispôsobujú krajinám, z ktorých pochádzajú ich klienti. Portugalský hotel The Literary Man sa rozhodol založiť si práve na tomto trende svoju jedinečnosť a ponúknuť hotel ako ušitý na mieru pre všetkých knihomoľov.



 

Takmer 50 000 kníh

The Literary Man sa nachádza v meste Óbidos, asi 80 kilometrov od Lisabonu. Ponúka pokojnú atmosféru vo vidieckom štýle a k tomu navyše aj jeden z najoriginálnejších hotelov v krajine. Už po vstupe do priestorov recepcie vás prekvapia poličky naplnené knihami. Na chvíľku sa zamyslíte, či sa nenachádzate skôr v kníhkupectve ako v štýlovom butikovom hoteli. The Literary Man má 30 izieb rôznych kategórií. Tie najlacnejšie stoja 80 za noc, k dispozícii však máte aj luxusnejšie apartmány, ktorých cena sa odvíja od aktuálnej sezóny. Heslom hotela je priblížiť ich návštevníkom krásu literárneho sveta. Knihy sa preto nachádzajú vo všetkých miestnostiach, nájdete ich v hale, reštaurácii, na chodbách a tiež v izbách. Momentálne sa tam nachádza takmer 50 000 kusov rôznej literatúry a majitelia hotela veria, že raz sa im podarí zaokrúhliť toto číslo na 100 000.

 

Od modernej literatúry po milovanú klasiku

Nový portugalský hotel otvorili po prvýkrát v októbri minulého roka. Časť kníh sa im podarilo získať vďaka domácemu fondu, ktorý im daroval najmä vzácne kúsky z domácej literatúry. Keďže majú často aj zahraničnú klientelu, snažia sa postupne zaobstarať aj literatúru v inom jazyku. Dominuje angličtina, nájdu sa však knihy aj v španielčine, ruštine alebo francúzštine. Pre návštevníkov sa snažili zozbierať čo najširšiu ponuku. Kvôli tomu nekritizujú ani populárnu literatúru, a tak si popri známych menách knižnej klasiky môžete prečítať aj bežné romány zo ženskej knižnice.

 

Knihy môžete darovať i nakupovať

Veľkokapacitná hotelová knižnica sa rozdeľuje do dvoch častí. Približne tritisíc kusov si môžete kedykoľvek požičať a po prečítaní ich vrátite. Zvyšné knihy sú súčasťou kníhkupectva a môžete ich čítať len vo verejných priestoroch hotela. Tie si však môžete aj kedykoľvek zakúpiť a odniesť domov. Medzi literatúrou na predaj sa nenachádzajú len obyčajné kúsky. Niektoré z nich patria do vzácnych zbierok a ich cena sa približuje 500 eurám. Tieto cenné knihy vám však nepožičajú, aby nedošlo k ich poškodeniu. Ak máte chuť, môžete do tejto zbierky prispieť aj vlastnými dielami. Tie donesiete priamo do hotela alebo ich pošlete na ich adresu. Týmto spôsobom chcú manažéri zároveň zabezpečiť jazykovú pestrosť knižnice, aby tak vyhoveli viacerým národnostiam.

 

Literárna ponuka v bare i reštaurácii

Súčasťou hotela je pochopiteľne i bar a reštaurácia. Tie sú taktiež naplnené zaujímavou literatúrou a podľa nej odvíjajú aj ponuku v nápojovom a jedálnom lístku. V bare sa napijete z drinkov, ktoré sú inšpirované najznámejšími dielami a spisovateľmi. Objednať si teda môžete Hemingwayovo mojito, Kerouacovu margaritu alebo nápoj French 75 inšpirovaný Veľkým Gatsbym. Rovnako špecifické je aj menu v reštaurácii. Ich jedlá sú taktiež inšpirované najpopulárnejšími literárnymi dielami. Pre návštevníkov ponúkajú aj zážitkovú gastronómiu, keď si môžu prenajať šéfkuchára, ktorý im dá osobné lekcie.

 

Zaujímavosti v Óbidose

Literárny hotel nie je jedinou zaujímavosťou v tomto portugalskom meste. Medzi hlavné atrakcie patrí tiež hrad, ktorého interiér je inšpirovaný typickou domácou kultúrou a zdobený v tradičnom bielo-modrom štýle. Obľúbenými pamiatkami sú aj starodávne mestské hradby a kostol Panny Márie. Nevynechajte ani prechádzku historickým centrom. Najviac turistov tam smeruje počas čokoládového festivalu, ktorý sa tento rok koná od 10. marca do 2. apríla.

 

Book & Bed

Portugalský The Literary Man nie je jediným hotelom zameraným na knihomoľov. Jednou z prvých lastovičiek bol tokijský hostel Book & Bed, ktorý otvorili pred dvoma rokmi. Ubytovanie tam nebudete mať v klasických izbách. Pre záujemcov vytvorili akési malé bunky, ktoré umiestnili medzi policami kníh. Pred spaním si tak zoberiete vašu vybranú knihu a s ňou sa vyberiete do svojho súkromia. Ak sa vám nechce oddychovať, môžete sa usadiť na niektorom z gaučov a spolu s ostatnými literárnymi nadšencami konzultovať o vašej obľúbenej literatúre. Jedna noc v tomto hosteli stojí od 30 eur vyššie.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook / The Literary Man
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa