Cestujeme v čase: Zima s Dedom Mrázom na unikátnych RETRO foto

2016-12-02 00:00:00 |   |    | 

Plné obchody, ovocie od výmyslu sveta či lyžovačka v luxusných strediskách. Dnes si už môžeme zimu a Vianoce užiť podľa svojich predstáv (a hĺbky peňaženky), v minulosti však mohli o toľkej hojnosti iba snívať. To najdôležitejšie sa však nemení - šantenie v snehu, stretnutia s blízkymi pri štedrovečernom stole či rozbaľovanie darčekov sme si rovnako vychutnávali vtedy aj dnes. Naše historické zábery to dokazujú.



 

1950

Na archívnej snímke vianočná nádielka v detských jasličkách v závodoch.

 

1952

Na archívnej snímke z 31. decembra 1952 sprievod detí sprevádza Deda Mráza z hlavnej stanice ulicami Bratislavy.

Dedo Mráz potom zavítal medzi pionierov v Pionierskom paláci v Bratislave.

Na archívnej snímke z 29. decembra 1952 srdečné vítanie Deda Mráza a jeho sprievodu v Košiciach. Dedo Mráz pricestoval do Košíc moskovským rýchlikom.

 

1954

Na archívnej snímke z 18. januára 1954 zimná rekreácia pracujúcich vo Vysokých Tatrách. Viac ako 30 000 pracujúcich sa vystrieda každoročne na rekreácii vo Vysokých Tatrách, ktoré sú svojou krásou rovnaké tak v zime ako i v lete. Tu sa stretávajú pracujúci od strojov, baníckych kladív i z družstevných lánov, aby načerpali osvieženie a silu pre ďalšiu prácu. Slúžia im najkrajšie rekreačné strediská ako Morava, Volga, Hrebienok, Karpatia a mnohé iné. Program rekreácie je bohatý. Rekreačné strediská naštevujú kultúrne brigády z Československého rozhlasu, Národného divadla a rôzni umelci. V každom stredisku aspoň raz týždenne premietajú celovečerný film. Zimné večery rekreanti trávia pri spoločenských hrách, dobrej hudbe a zábave. Počas rekreácie majú k dispozícii lyže, lyžiarske topánky, sane, korčule a lyžiarskych inštruktorov, ktorí učia lyžovať tých, ktorí ešte nevedia.

 

1955

Dedo Mráz zavítal aj do 18. materskej školy na Belehradskej ulici. Pekne vyobliekané deti dychtivo očakávali vzácnu návštevu. S deťmi  a sestrami boli na posedení s dedom Mrázom prítomní zástupcovia patronátneho závodu - Západoslovenského obchodu  s ovocím a zeleninou a Povereníctva školstva. Na archívnej snímke deti, ktoré sa pochválili dedovi Mrazovi nacvičenými spevmi a tancami a dedo Mráz poukazoval deťom mnoho krásnych hračiek, ktoré daroval škôlke.

 

1957

Na archívnej snímke zo 7. januára 1957 prví tohtoroční rekreanti na horách. Zimná rekreácia je už v plnom prúde. Veľa bolo štastlivcov, ktorí prežili v prvom turnuse Silvester na horách. Nový rok uvítal rekreantov bielym závojom a tak si všetci užili lyžovačky aj sánkovačky. V zotavovni "Volga"  v Tatranskej Lomnici v najkrajšom prostredí pod Lomnickým štítom sa zišlo na týždennej rekreácii vyše 80 poľnohospodárskych pracovníkov z celej republiky. Vyhliadkové autobusy ČSAD umožňovali rekreantom prezrieť čo najviac z tatranských krás. Rekreanti si nezabudli prezrieť ani rázovitú podtatranskú obec Ždiar.

 

1959

Na snímke z 20. decembra 1959 desaťtisíc pionierov z bratislavských škôl víta Deda Mráza na zimnom štadióne v Bratislave.

Na snímke tisícky detí víta Deda Mráza a jeho sprievod na sovietskej rakete v uliciach Košíc.

Na snímke deti a školská mládež vítajú Deda Mráza s jeho tradičným sprievodom na Leninovom námestí v Žiline.

 

1960

Na snímke z 12. februára 1960 Vrátna - srdce Malej Fatry. Krásne doliny, rozorvané rebrá, veže, strže a skryté, neobjavené jaskyne, to všetko poskytuje návštevníkom z celého sveta známy Jánošíkov kraj - malebné okolie Vrátnej, skutočná perla prírody. Vrátna, ktorá je považovaná za jednu z najkrajších dolín na Slovensku, dáva veľa možností pre ľahké výlety, ako aj pre náročné turistické podujatia a horolezecké túry. V zime i na jar je Vrátna doménou lyžiarov, či už pretekárov, alebo lyžiarov-turistov. Eldorádom zimných športov sú lúky Grúňa, kde v zime môžu turisti ukázať svoje lyžiarske umenie.

Na snímke sedačkový výťah z Vrátnej doliny na hornú stanicu - Snilovské sedlo pod Fatranským Kriváňom.

Na archívnej snímke z 9. marca 1960 Donovaly, stredisko lyžiarskych športov a turistiky. Lyžiari tu majú bohatý výber terénov súcich na zjazdy i preteky v alpských disciplínach. Okrem toho je možné podnikať od hotela krásne vychádzky a túry.

 

1965

Od 20. decembra 1965 sa v Bratislave začal predaj tradičných vianočných kaprov. Toho roku dostalo mesto 137 ton, čo je o 18 % viac ako vlani a väčšina je 1. akostnej triedy. Priemerná váha je 1,5 kg. Na archívnej snímke zábery z predaja vianočných kaprov v parčíku na Dunajskej ulici v Starom meste.

 

1966

V študentskom domove SVŠT na Bernolákovej ulici v Bratislave usporiadali na Štedrý večer slávnostnú večeru pre 390 zahraničných študentov SVŠT a Univerzity Komenského v Bratislave. Zúčastnil sa ho i rektor prof. dr. inž. Jozef Trokan, ktorý pozdravil študentov a zaželal im veľa úspechov a šťastia. Na archívnej  snímke zahraniční študenti z Bolívie na slávnostnej večeri . 24. decembra 1966 v Bratislave.

 

1973

Na archívnej snímke z 20. decembra 1973 kupujúci si prehliadajú textilné výrobky počas predvianočných nákupov v novom obchodnom dome Prior v Košiciach.

Vianočne vyzdobený obchodný dom Prior v Košiciach.

 

1984

Na archívnej snímke z 11. decembra 1984 predaj tovaru počas vianočných trhov v mestskej tržnici v Bratislave. Organizátori vianočného trhu na 2,5 tisícoch m2 štvorcových metrov ponúkali  od 11. decembra žiadané textílie, odevy, drogistický tovar i potreby pre domácnosť.

 

Foto: TASR

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa