Stopy slávnych na Slovensku: Príbehy kaštieľov, o ktorých ste netušili

2016-11-24 12:00:00 |   |    | 

Na celom Slovensku máme okolo päťsto kaštieľov. Mnohé z nich skrývajú prekrásne interiéry a sú obklopené nádhernými parkmi. Niektoré tiež strážia príbehy a tajomstvá, o ktorých ste ani netušili. Slovenská agentúra pre cestovný ruch vám priblíži tie najzaujímavejšie, ktoré by ste rozhodne mali spoznať bližšie.



 

Beethovenova Mesačná sonáta z Dolnej Krupej

Kaštieľ v neveľkej obci Dolná Krupá neďaleko Trnavy  bol vďaka rodu Brunsvikovcov známy kvôli svojej rozsiahlej umeleckej zbierke a bohatej knižnici po celom Uhorsku. V rokoch 1800, 1801 a 1806 ho navštevoval aj hudobný skladateľ Ludwig van Beethoven, ktorý vyučoval hudbu netere grófa Jozefa Brunsvika.

Podľa legendy počas jedného z pobytov práve tu skomponoval slávnu Sonátu mesačného svitu. Skladbu, ktorá patrí medzi jeho najznámejšie, mal zložiť pre jednu zo svojich žiačok v Dolnej Krupej. Vedľa kaštieľa sa dodnes nachádza barokový domček záhradníka, tzv. Beethovenov pavilón s expozíciou Hudobného múzea, ktorá približuje život a dielo Ludwiga van Beethovena. Leží v rozsiahlom anglickom parku, ktorý je aj teraz na jeseň ideálnym miestom na krásne prechádzky.

 

Po stopách impresionizmu v Spišskej Belej

Renesančný kaštieľ v Strážkach patrí k najstarším na Slovensku. Postavili ho na základoch gotického hradu, ktorý údajne vznikol na rozvalinách kláštora templárov. V Strážkach prežil detstvo a veľkú časť života jeden z našich najvýznamnejších maliarov Ladislav Medňanský. Jeho otec, barón Eduard Medňanský sa do kaštieľa nasťahoval v roku 1862 a na Spiš priviedol vtedy desaťročného syna Ladislava.

Z toho sa neskôr stal významný impresionistický maliar, ktorý vystavoval aj na parížskom Salóne. Napriek medzinárodnému úspechu sa do Strážok neustále vracal a vytvoril nádherné diela, ktoré zachytávajú podtatranskú prírodu. Kaštieľ v Strážkach je dnes jediným miestom na Slovensku, kde je stála expozícia diel tohto výnimočného umelca.

 

Vzácne knihy v Oponiciach

Ešte donedávna to bola ruina, dnes je však Oponický kaštieľ opäť dôstojnou dominantou obce. Jeho príbeh sa spája s  Apponyiovcami, ktorí ho vlastnili až do roku 1940. Táto rodina patrila k významným šľachticom v Uhorsku, viacerí jej členovia boli činní v diplomatických a politických kruhoch.  V 19. storočí dal do Oponíc vtedajší majiteľ Anton Apponyi priviezť z Bratislavy svoju rozsiahlu knižnicu, ktorá patrila k najväčším v strednej Európe.

Obsahovala asi 25–tisíc kníh a spisov mimoriadnej hodnoty, medzi nimi napríklad aj Guttenbergovu Bibliu z roku 1435 alebo rukopisné diela antických autorov. Aj keď sa v priebehu času množstvo vzácnych zväzkov stratilo alebo rozpredalo po aukciách, ešte aj dnes obsahuje tisíce vzácnych kníh. Zväzky sú uložené v zrekonštruovaných priestoroch pôvodnej knižnice, ktoré je prístupná pre návštevníkov. Pohľad na milióny príbehov, písaných po stáročia, je skutočne nevšedným zážitkom.

 

Letné sídlo T.G. Masaryka v Topoľčiankach

V Topoľčiankach, v údolí riečky Žitava, sa nachádza nádherný klasicistický kaštieľ s bohatou minulosťou. Ako letné sídlo ho využívali nielen Habsburgovci, ale aj prezidenti prvej Československej republiky, najmä Tomáš Garrigue Masaryk. Ten v ňom takmer každý rok trávil letné mesiace.

Chodil sem nielen oddychovať, ale aj pracovať a v Topoľčiankach prijímal štátnické návštevy. Práve tu vznikli aj známe Hovory s T. G. M. od Karla Čapka. Spomienky na prvú ČSR ožívajú pri pohľade na dobové predmety, ktoré nechávajú návštevníka nahliadnuť do života prvého prezidenta. Zachovala sa jeho pracovňa, v ktorej sa tvorili dejiny, aj skromne zariadené prezidentské apartmány.

 

Z cárskeho Ruska do Brodzian

Brodzany sa nachádzajú v údolí rieky Nitra neďaleko Partizánskeho. Rovnomenný renesančný kaštieľ sa zhodou okolností stal v 19. storočí miestom, kde sa schádzali spisovatelia a umelci z cárskeho Ruska.  V roku 1844 sa majiteľom kaštieľa stal rakúsky šľachtic a diplomat barón Gustav Vogel von Friesenhof, ktorý pôsobil v ruskom Petrohrade. Po smrti jeho manželky sa oženil s Alexandrou Gončarovovou, sestrou manželky ruského spisovateľa A. S. Puškina. Mali spolu dcéru Natáliu, ktorá takmer celý život prežila v Brodzanoch.

Vďaka Alexandre kaštieľ spoznali predstavitelia ruskej kultúry a stal sa centrom ruského umeleckého života na území Slovenska. Brodzany navštevovala aj Natália, vdova po Puškinovi, s deťmi. V kaštieli sa dnes nachádza Slovanské múzeum Alexandra Sergejeviča Puškina, ktoré približuje život klasika ruskej poézie prostredníctvom jeho portrétov, kresieb a kníh.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, slovakia.travel, SITA
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa