Spomienka na pionierske tábory: Leto nášho detstva na unikátnych RETRO foto

2016-07-07 08:00:01 |   |    | 

Je tu leto, a to nie je len čas dovoleniek, ale aj vysnených prázdnin pre deti. Školáci sú z dvoch mesiacov voľna nadšení, rodičia sa však kvôli nim menia na odborníkov v logistike a plánovaní. Podobné radosti a strasti sme riešili aj v minulosti - väčšine z nás sa doteraz pri spomienkach na detstvo vynoria horúce dni u starých rodičov, more v Juhoslávii a najmä pionierske tábory. Zaspomínajte si práve na ne prostredníctvom unikátnych fotografií.



 

Prázdniny pionierov na Jahodníku pri Smoleniciach, 1954

Na snímke pionieri z Krajského detského domova v Trnave, ktorí trávia prázdninové dni v letnom tábore na Jahodníku v Malých Karpatoch. Vlastnoručne pripravená večera, hoci niekedy i pripálená, chutí vonku na čerstvom vzduchu dvojnásobne. Pionieri (sprava) Ladislav Varga, nosič dreva, Jožko Ragáč, hlavný kuchár, Ladislav Petrík a Michal Vrba, hľadači hríbov a Jožko Kováč nosič vody s napätím sledujú, čo ostane z toho všetkého, čo do kotlíka dali.

 

Radostné prázdniny žiakov 2. osemročnej strednej školy v Bratislave, 1954

Najlepší žiaci z 2. osemročnej strednej školy v Bratislave boli na rekreácii v Luborči pri Nemšovej. Takmer 90 žiakov tejto školy žilo tu tri týždne v krásnom horskom prostredí radostným životom. Rannou rozcvičkou začína každodenný život mladých rekreantov.

Po pobyte na zdravom horskom vzduchu chutí znamenite desiata - poriadny krajec chleba s chutným lekvárom.

 

Medzinárodný pioniersky tábor pod Sitnom, 1955

Každoročne hostí Medzinárodný pioniersky tábor na Počúvadle pro Banskej Štiavnici desiatky chlapcov a dievčat zo zahraničia. Aj toto leto uvítal ako prvých pionierov z celého Nemecka. Mládež z Lipska, Berlína, Erfurtu prišla nadviazať putá trvalého priateľstva s našimi pioniermi. V auguste zaviala na stožiaroch pred vchodom do tábora zástava Sovietskeho zväzu a Bulharskej ľudovej republiky. Je tu 10 pionierov zo SSSR a 25 z Bulharska. Vedenie medzinárodného pionierskeho tábora usporiadalo pre pionierov zájazd do historického baníckeho mesta - Banskej Štiavnice.

Každodenný život pionierov v Medzinárodnom pionierskom tábore na Počúvadle začína slávnostným nástupom a vztyčovaním vlajok.

 

Medzinárodný detský tábor v Brezovej pod Bradlom, 1956

V krásnom malebnom prostredí Malých Karpát v Brezovej pod Bradlom spolu s našimi deťmi trávia tohto roku v Medzinárodnom tábore mieru prázdninové dni aj deti našich krajanov z Rakúska. Je tu ubytovaných 66 detí z Komenského školy z Viedne. 28 radostných voľných dní, ktoré tu prežívajú, majú vyplnených bohatým každodenným programom. Podnikajú výlety do blízkeho okolia súťažiac o odznak mladého turistu. Prezreli si už Piešťany, Trenčín, Dobrú Vodu a ďalšie miesta. O výchovu detí sa stará sedem pedagogických pracovníkov pod vedením Ivana Kudlu. Každodenný život detí sa začína pionierskym nástupom.

Na snímke staršie deti zápolia na blízkom kúpalisku o prvenstvo v plávaní.

 

Pioniersky tábor Mýto pod Ďumbierom, 1986

Prázdniny s počítačom pripravili pre deti troch pionierskych táborov na Slovensku Slovenská rada ČSVTS, SÚV SZM a Elektrotechnická fakulta SVŠT. Sú vybavené mikropočítačmi PMD 85 a určené pre deti do 15 rokov bez vedomostí zo základov výpočtovej techniky. Zábavnou formou a použitím jazyka KAREL sa deti oboznamujú so základmi programovania. Záujem, ale aj pokroky detí pri zdolávaní základov programovania sú také, že inštruktori z krúžku mikropočítačovej techniky Elam klubu FV SZM EF SVŠT Bratislava Zoltán Németh a Ivan Studenič s ochotou dvojnásobne prekračujú dohodnutý čas výučby bez nároku na zvýšenú odmenu. Vedenie tábora však dôsledne dbá, aby deti maximálne využili aj možnosť rekreácie v krásnom prostredí tatranskej prírody bohatým športovo-branným programom. V tábore je 8 počítačov PMD 85, pri ktorých sa pravidelne striedajú všetky deti. Počítačové hry sú však len doplnkom na rozptýlenie, väčšina detí má záujem o programovanie rôznych činností malého robota na obrazovke. Pomáhajú im inštruktori Zoltán Németh (v károvanej košeli) a Ivan Studenič.

Na snímke rozcvička v bazéne s loptou pod dozorom telovýchovnej inštruktorky Tamary Špakovej.

 

Medzinárodný pioniersky tábor pod Sitnom, 1973

Veselým a na rôzne turistické a zábavno-kultúrne podujatia bohatým životom žijú pionieri z rôznych štátov v Medzinárodnom pionierskom tábore pod Sitnom pri Počúvalskom jazere. Vo dvoch turnusoch sa v tento rok vystriedalo 194 pionierov z PĽR, Islandu, NDR, BĽR, MĽR, VDR a ČSSR.

 

Pioniersky tábor Mier 7 km od Chtelnice v okrese Trnava, 1975

Prázdniny tu trávia deti pracovníkov n.p. Milex, Mäsopriemysel a Slovnaft, ktorému tábor patrí. Počas dvoch prázdninových mesiacov sa tu každoročne vystrieda v troch turnusoch 600 pionierov. Deti sú ubytované v chatkách Inovec a Junior, tí najmenší v murovaných budovách. Na snímke táborové ozveny.

Oľge Wittenbergerovej a Renáte Görnerovej sa v tábore veľmi páči - cítia sa tu ako doma.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj a
Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (20 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa