Zürich - mesto, ktoré opantalo Lenina

2017-12-07 12:00:00 |   |    | 

Zürich je najväčšie mesto Švajčiarska a z turistického hľadiska patrí medzi najzaujímavejšie lokality v tejto krajine. K jeho návštevnosti prispieva najmä spojenie historického centra so zaujímavými múzeami s peknou prírodou. Tie kedysi učarovali aj samotnému Leninovi, ktorý v Zürichu strávil dlhší čas.



 

Letecky alebo autobusom

Zo Slovenska do Zürichu alebo iných švajčiarskych miest momentálne nie sú žiadne priame lety. Najjednoduchšou a najrýchlejšou možnosťou je letecký presun z Viedne. Ceny spiatočných leteniek sa pohybujú okolo 150 eur. Lacnejšou alternatívou je cestovanie autobusom z Bratislavy. Spiatočné lístky stoja približne 75 eur, no musíte absolvovať jeden prestup v Nemecku. Zürich je ľahko dostupný pomocou vlastnej automobilovej dopravy. Z Bratislavy tam trvá cesta menej než 9 hodín a prechádzať budete cez Rakúsko a Nemecko.

 

Zürišské jazero

Domáci a turisti sa vzácne zhodnú na najkrajšom mieste tohto mesta. Nepochybne ním je Zürišské jazero, ktoré ponúka viacero aktivít. S veľkou obľubou sa využíva hlavne na vyhliadkové plavby. Ak máte chuť na trocha romantiky, urobte si rezerváciu až na podvečer, keď si môžete vychutnať krásny západ slnka. Niektoré lode majú na palube reštaurácie, ktoré ponúkajú kvalitné občerstvenie. Jazero je známe tiež vďaka veľmi čistej vode, ktorú by ste podľa výskumov mohli používať ako pitnú. Preto je vynikajúcim miestom pre plávanie a pestovanie vodných športov a vyhľadávajú ho aj  rybári.

 

Uetliberg

Krásne je nielen samotné jazero, ale aj výhľad naň. Ten najlepší sa vám naskytne z pohoria Uetliberg, ktoré sa nachádza priamo pri Zürichu. Na jeho vrchole nájdete dve veža. Jedna je televízna a druhá sa za poplatok využíva ako rozhľadňa. V tejto tichej lokalite sa nachádza aj príjemný hotel, ktorý vyhľadávajú najmä zamilované páry. Ponúka im dostatok súkromia a zároveň má jeden z najkrajších výhľadov vo Švajčiarsku. Tie sa vám napokon naskytnú počas celej turistickej trasy, ktorá vedie na vrchol.

 

Staré mesto

Lokalita súčasného starého mesta patrila k tým najstarším osídleným. Prvé obydlia tam stavali už Rimania. Najstaršie zachovalé stavby pochádzajú zo stredoveku. Ak si chcete pozrieť, ako kedysi žili pôvodní obyvatelia Zürichu, mali by ste zájsť do Haus zum Napt, domu číslo 6, ktorý má interiér zariadený v renesančnom štýle. Osobitý charakter dodávajú centru mesta hlavne starobylé uličky., ktoré sú najkrajšie počas vianočných sviatkov. Kedysi učarovali aj Leninovi a jeho manželke. Na dome, v ktorom strávili rok svojho života, je teraz zavesená pamätná tabuľa.

 

Sprüngli

Po dlhej prechádzke vám istotne padne vhod nejaká sladká pochúťka. Zürich má svoju vlastnú slávnu cukráreň, ktorá sa špecializuje na výrobu sladkostí a koláčov všetkého druhu. Predajne Sprüngli nájdete na viacerých miestach, no tá pravá tradičná sa nachádza priamo v historickom centre. Ich špecialitou sú domáce ručne robené bonbóny a pralinky, ktoré vyrábajú z kvalitnej horkej čokolády. V cukrárni podávajú aj jednoduché raňajky, ktoré obsahujú aj ďalšiu tradičnú chuťovku - müsli so zmesou rôzneho bobuľového ovocia.

 

Grossmünster

Mesto malo kedysi svojich dvoch svätých patrónov Félixa a Regulu. Tí našli miesto svojho posledného odpočinku na okraji Zürichu. V 16. storočí údajne objavili ich hroby, preto sa rozhodli na tomto mieste postaviť svätyňu, kde by im vzdávali úctu. Na mieste najskôr vybudovali kláštor, ktorý neskôr zmenili na mestský kostol s dvomi výraznými vežami. Veľmi cenné sú veľké bronzové vstupné dvere a sklenená vitráž na oknách. V súčasnosti sa v budove nachádza aj múzeum reformácie.

 

Obchodná Bahnhofstrasse

Zürich je známy aj vďaka možnostiam výborných nákupov. Na tie je ako stvorená nákupná ulica Bahnhofstrasse. Vedie priamo od budovy vlakovej stanice a je dlhá niečo vyše kilometra. Nachádzajú sa na nej obchody domácich výrobcov, ale aj butiky svetových značiek. Patrí k najrušnejším uliciam mesta a to všetko sa ešte zintenzívni v čase výpredajov. Popri nakupovaní sa nezabudnite trošku rozhliadnuť okolo seba. Celu ulicu tvoria stavby z 19. a začiatku 20. storočia.

 

Lindenhof

Na to, aby ste si užili aj trochu pokoja a vychutnali si mesto z iného pohľadu, nemusíte ísť ďaleko. Stačí zájsť na druhú stranu rieky Limmat a prejsť sa po nádhernom parku Lindenhof. Práve odtiaľ budete mať zároveň najlepší výhľad na historické centrum. Domáci ho využívajú na rôzne športové aktivity. Môžete si tam zahrať šach s veľkými figúrkami, petang alebo si môžete zabehať v obklopení voňavých lipových stromov. Niektoré miesta sú špeciálne vyhradené na piknik.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa